Unionsforfatning og Unionsudvidelse

Ole Krarup 1. maj 2004:
EU's forfatning vil udløse en revolution!

Udvidelsen af EU med 10 nye medlemslande og de officielle festligheder i sammenhæng med det skulle overskygge arbejdernes internationale kampdag. De borgerlige medier kappedes om at gøre Euro-majdagen til en fest.
Men på maj-demonstrationerne rundt om i Europa blev der ikke festet for Unionen. Tværtimod.

March i Dublin til Farmleigh House

I EU-formandslandet Irland var der en stordemonstration i Dublin til Farmleigh House, hvor EU-statsledere fejrede sig selv med en gallamiddag. Det irske politi brugte for første gang vandkanoner mod demonstranterne.

"EU's forfatning vil udløse en revolution!"

Folkebevægelsen mod EU talte ved mere end 20 forskellige 1. maj-arrangementer landet over. Ole Krarup, der står øverst på liste N ved EU-parlamentsvalget den 23. juni, var hovedtaler ved det blandede 1. maj-arrangement i Tangkrogen i Århus (som i øvrigt ikke havde en klar holdning til noget, og slet ikke til krigen i Irak).

1. maj 2004, Tangkrogen, Århus

Hovedspørgsmålet for Ole Krarup er udsigten til en EU-grundlov kaldet "Forfatning for Europa":
- Jeg tror, at EU's forfatning vil udløse en revolution. Ikke mindst fordi forfatningen kommer på baggrund af storkapitalens virkeområde i de kommende år, hvor Øst-rummet vil danne grundlag for hæmningsløs udbytning, sagde han i sin tale.

Ole Krarup

Selvom politikerne på liste N ikke har noget mod en eventuel udsigt til flere tilrejsende arbejdstagere fra de nye medlemslande, så lyser de røde lamper:
- Den betyder en svækkelse af danske interesser, ikke mindst danske lønarbejderinteresser, sagde Ole Krarup og fortsatte:

- I sidste uge vedtog Folketinget en række ændringer af udlændingeloven og dagpengeloven for at kunne introducere den særlige danske åbenhed og gæstfrihed overfor vores forventningsfulde østeuropæiske kammerater. For at sige det ligeud: Loven er en tidsindstillet bombe under vores møjsommeligt tilkæmpede rettigheder.
Han konstaterede, at det gør de østeuropæiske arbejstagere til lønslaver.

"Fort Europa" breder sig

Udvidelsen og EU-grundloven var også hovedelementer i talen, som en anden af spidskandidaterne for liste N, Ditte Staun, holdt ved Rød 1. maj i Munkemose i Odense:

Rød 1. maj, Munkemose, Odense

- EU's udvidelse er alt andet end "forening af Europa". Grænserne flyttes bare. Fort Europa breder sig til skade for dem, der er udenfor, sagde hun , mens hun konstaterede, at de nye lande ikke bliver ligeværdige medlemmer:

Ditte Staun

- Landene får ikke den indflydelse på beslutningerne bag de lukkede døre, som ville gøre dem til ligeværdige medlemmer af den Europæiske Union. Polen får overhovedet ikke den magt, som landets størrelse tilsiger. For det vil de store, gamle medlemslande med Frankrig i spidsen ikke høre tale om.

- For tænk sig, hvis andre lande skulle have vetoret overfor Frankrig! Til gengæld vil Frankrig have vetoret over for Polen. Heldigvis tyder det på, at Polen ikke vil bukke under: Polens præsident har luftet muligheden for en folkeafstemning om den nye EU-grundlov, hvis ikke man kan få lov til at beskytte sine vitale nationale interesser.
Udstationeringsdirektivet

Udstationeringsdirektivet

Formanden for Folkebevægelsen mod EUs internationale udvalg, EU-parlamentskandidat Majbrit Berlau, talte bl.a. i Gryden i Esbjerg:
- Et af de værste angreb udspringer af det indre marked - nemlig det som på EU-sprog hedder udstationeringsdirektivet, sagde hun.

- Det direktiv indebærer at en udenlandsk virksomhed kan vinde en udlicitering her i Danmark og derefter medbringe arbejdskraft fra sit hjemland. Udlandsk arbejdskraft har jeg intet imod. Problemet i denne sammenhæng er blot, at pågældende arbejdere ikke skal arbejde på dansk overenskomst, men på deres hjemlands overenskomst. Det opfatter jeg som et kraftigt angreb på fagbevægelsens rettigheder.

Majbrit Berlau uddyber:
- Vi ser nu den fulde konsekvens af EU's indre marked med arbejdskraftens og kapitalens frie bevægelighed. EU's udstationeringsdirektiv betyder, at østeuropæiske arbejdere kan arbejde i Danmark til f.eks. 50 kroner i timen. Udvidelsen vil på den måde blive brugt til at forringe løn- og arbejdsforhold, hvilket hverken danske eller østeuropæiske arbejdere har interesse i.

- Vi kræver derfor i Folkebevægelsen mod EU, at Folketinget fjerner den udstationeringslov, der gør det muligt at omgå danske løn- og arbejdsvilkår og dansk lovgivning.

Kravet rejses i en udtalelse fra forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU.
- Heri kræver vi også, at regeringen arbejder for at stoppe den dikterede EU-tilpasning, som skaber øget arbejdsløshed og fattigdom i de østeuropæiske lande, siger Majbrit Berlau, der understreger, at Folkebevægelsen fortsat støtter unionsmodstanden i de nye medlemslande, så de med tiden kan blive selvstændige lande igen.

Netavisen 3. maj 2004