LO udtrykker modstand mod USAs krig

Den voldsomt voksende og massive folkelige modstand mod USAs krig mod Irak banede sig vej til LO-kongressen. Helt uden for dens dagsorden blev USAs krig mod Irak et emne, da SIDs forbundsformand fik øje på, at der sejles og flyves materiel til Golfen som forberedelse til den amerikanske aggressionskrig, som Fogh-regeringen har sluttet op om.

At gå helt uden om det brændende spørgsmål om krig, som totalt præger verdenssamfundet, ville bringe LO og fagtoppene i en yderligere isolation fra sine medlemmer.Det hedder sig nu at man på dansk initiativ vil bringe det op på europæisk LO niveau.Men her befinder det sig allerede.
DGB i Tyskland har forlængst været tvunget til at udtrykke modstand mod USAs krig.

Men fælles for dem og mange andre LO'er i verden er, at de samtidig holder døren vidt åben for for at krig mod Irak kan blive 'nødvendig' i FN regi - "hvis andre fredelige muligheder er udtømte". Det er en formulering, som er fælles med den tyske og franske stormagt og det danske socialdemokrati - og væsensforskellige fra de mange faglige organisationer, som ser Irak konflikten med dens sanktioner og inspektioner, som udtryk for en kamp for at kontrollere Iraks oliereserver.
Men LOs og fagtoppenes nye erklærede modstand skal hilses velkommen som afspejling af den antikrigsmodstand i arbejderklassen, som baner sig vej og ikke er til at komme uden om.

LO-formand Hans Jensen er i øvrigt af initiativet 'Ingen krig mod Irak', der er arrangør af den store demonstration mod krigen på lørdag den 15. februar i København, blevet opfordret til at tale ved den. I lighed med partifællerne Mogens Lykketoft og Svend Auken har han takket pænt og høfligt nej...
LO-Ungdom har derimod tilsluttet sig demonstrationen.

Se også:
LO kalder til kamp mod Irak-krig SiD

FAGLIGT NETVÆRK: Hjemmeside for faglig modstand mod krig

Netavisen 10. februar 2002