4. maj på Rådhuspladsen
60-året for befrielsen

Mod fascisme og krig -
For fred og frihed

Fotoreportage

Adskillige tusinde deltog i markeringen af 60-årsdagen for befrielsen på Rådhuspladsen i København - hvor københavnerne spontant samledes om aftenen den 4. maj 1945.
Kl. 20.36 genlød befrielsesbudskabet over pladsen - derefter gik man i fakkeltog gennem Istedgade til Vega med fler taler og musik.

Det var 4. maj-Komiteen, bestående af en lang række modstands- og fangeorganisationer, fagforeninger og politiske partier, som stod bag arrangementet, herunder Aktive Modstandsfolk, Horserød-Stutthof Foreningen og mange andre.
Det blev gennnemført under parolen

Mod fascime og krig -
For fred og frihed

Scenen og pladsen var udsmykket med modstandsbevægelsen vimpler og farver. Foran scenen var opsat nogle stolerækker til gamle modstandsfolk, hvoraf de yngste aktive i dag er omkring 80 år eller ældre.

Leif Larsen på talerstolen

Blandt deltagerne var alderspræsidenten den 96-årige Villy Fuglsang, spaniensfrivillig, modstandsmand og senere folketingsmand for kommunisterne, samt formanden for Aktive Modstandsfolk Frede Klitgård, redaktør af Håndslag Danmarks eneste antifascistiske tidsskrift med rødder i modstandskampen.

Forfatteren og journalisten Leif Larsen, Dokumentationscenter mod Historieforfalskning, talte på vegne af modstandsfolkene.
Se hele talen ”Vi har noget at være stolte af”


Kim Larsen på scenen

Nationalskjalden Kim Larsen udbragte sin verbale tak til modstandsfolkene og sang til deres ære og deltagernes fryd.
Digteren Erik Stinus havde skrevet en smuk prolog, som blev fremsagt af skuespillerinden Laila Andersson - og masser af kunstnere stillede op for at hylde modstandskampens faldne og de endnu levende veteraner.

Se
Det er maj - vi er fri
Prolog af Erik Stinus

Anton Nielsen, formand for Horserød- Stutthof Foreningen, understregede i sin tale, at det ikke var det officielle Danmark og statsministeren Anders Fogh Rasmussens klamme hyldest til modstandskampen, som tæller - men den lige linje fra besættelsestidens modstandsfolk til i dag af aktiv kamp mod fascisme og krig.
Han fordømte i stærke vendinger den ulovlige krig mod Irak, som har gjort Danmark til besættelsesmagt og forlangte tropperne hjem øjeblikkeligt.
Se hele talen her

Tusinder deltog i protesten mod krig og fascisme



De kom i alle aldre



I en pavillon på pladsen var der fotoudstilling fra modstandskampen

Røde Horn spillede Frihedssangen, mens deltagerne rejste sig - og frihedsbudskabet genlød over pladsen

Aktive Modstandsfolk har i et åbent brev til regeringen rejst krav om, at Anders Fogh Rasmussen og regeringen markerer 60 års jubilæet for befrielsesdagen den 4. maj ved at erkende og undskylde de overgreb, som i sin tid blev begået imod de antinazistiske modstandsfolk.
Fogh Rasmussen rettede i stedet en undskyldning til Israel for den danske udlevering af jødiske emigranter til Nazityskland. Langt flere modstandsfolk blev udleveret til kz-lejre, fængsler og død.

Se også særnummeret af Håndslag i anledning af 60-års-dagen for befrielsen (i pdf).

Se også
Besat af besættelsen
Interview med Frede Klitgård, Tove Malmer og Ib Olsen-Hansen (Urban)

Netavisen 5. maj 2005