PET: 'Overvågning og registrering er lig med omsorg'

Det er sådan at Politiets Efterretningstjeneste vil have befolkningen til at se på Big Brother

Kommunistisk Politik 21, 2004

Spioner kom ud af kulden fra PETs dunkle lokaler på spionborgen Station 3 på Bellahøj. I februar - marts rejste disse spioner på good-will tur rundt i landet for at gøde den sorte jord. PET ville gøre det nemmere at organisere grupper og enkeltpersoner blandt sorte hjerner til udvidelse af efterretningstjenestens arbejde. For der skal nu skabes nye netværk til registrering, overvågning og formidling af oplysninger.

Politiets Efterretningsvæsen PET har siden haft agenter rundt i landet på alle højere læreranstalter, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner samt på udvalgte virksomheder og for udvalgte ledere i erhvervslivet.

Agenterne har her dels orienteret dekaner, rektorer og andre ledelsespersoner på uddannelsesstederne, direktører og personalechefer om terrortruslen. Dels orienteret om truslen om terroristiske elementer blandt personale, studerende og folk man måtte komme i kontakt med eller få kendskab til udefra. Blandt andet blev der orienteret om mulige terrorceller, potentielt farlige nuværende og kommende terroristsympatisører og medløbere.

Alle de udvalgte myndighedspersoner og andre blev bedt om at registrere alle mistænkelige personer, mistænkelige møder og organiseringer i deres område, og uopholdeligt give disse oplysninger videre til efterretningsvæsenets agenter. Desuden brugte væsenet rundrejsen til at rekruttere pålidelige studerende og ledere på forskellige niveauer fra både det offentlige såvel som det private plan, som skal være øjne og ører for statens overvågningssystem.

Et andet mål med efterretningsvæsenets agenter er at skabe egentlige grupper og kontakter til at arbejde for PET.
For eksempel var der et (offentligt) møde på politigården i Århus den 24. august. Det var indkaldt på foranledning af PETs øverste Herr Chefkriminalinspektør Hans Jørgen Bonnichsen. 72 personer fra Erhverv Århus og Eksportklubben Østjylland var blandt de fremmødte. For at erhvervsfolkene skulle forstå alvoren af deres deltagelse i det forøgede terrorberedskab, mindede Bonnichsen om, at den frigivne Guantanamo-fange var udgået fra Århus og udruget i Bin Ladens rugemaskine.

PET har i den seneste tid lavet netværk med store virksomheder, interesseorganisationer og etniske forretninger. Universitetet opfordres til at passe på med, hvem de viser hvad. Og PET har organiseret et samtaleforum med Imamer. Også ganske almindelige firmaer i Østjylland vil PET gerne have "med ind på værkstedet". Efterretningsfolkene vil skærpe den almindelige opmærksomhed og dele visse oplysninger, skriver Århus Stiftstidende, der havde en journalist til stede.

Hvis der nu er nogen der er urolige over PETs overvågning, skal de blot være ganske rolige. - at overvåge er et udtryk for omsorg for det danske samfund, og - hvis pulsslaget stiger et sted, skal PET finde ud af hvorfor, fortalte Bonnichsen blandt meget andet jf. avisen.

Også det almindelige politikorps skal ud og arbejde blandt forket.
Politidirektør Hanne Bech Hansen udtaler til MetroXpress herom:
- Politiet kan ikke løse alle opgaver. Vi skal have det civile samfund med, og det er altså en hel ny måde at arbejde på.

For at styrke samarbejdet politi - befolkning imellem, mener politidirektøren, at der skal ansættes sociologer eller socialrådgivere som betjente. De skal gå i civil uden skilt og pistol, men ellers skal de være helt integreret i det uniformerede korps.

I de såkaldte ghettoområder rundt om i Danmark har denne form for arbejde foregået i nogle år. Civilklædte betjente har søgt at infiltrere miljøerne, og har opbygget omfattende kontakter af ovennævnte pædagogisk karakter. I disse områder er snart hver familie og dets enkelte medlemmer overvåget og registreret, om ikke andet så igennem SSP- samarbejdet, som er samarbejdet mellem socialforvaltning, skole og politi i lokalområderne.

Se også:
Befolkningen skal vænnes til masseregistrering
KP21, 2004

PET og FET har kronede dage
KP21, 2004

Flere folk - flere penge
KP21, 2004

Netavisen 21. oktober 2004