EU’s indre marked er en jungle Virksomheder der blacklister skal på den sorte liste


EU’s indre marked har åbnet en ny front for monopolernes og arbejdskøbernes kamp mod fagforeninger og fagligt arbejde. For at undgå at blive overenskomstramt har et  hemmeligt register i årevis blacklistet østeuropæiske arbejdere, hvis de har meldt sig ind i en fagforening – undertiden bare på formodning om faglig kontakt.

Det skal der slås ned på, mener Folkebevægelsen mod EU. De skal på den sorte liste!Byggeri på den københavnske metor – Foto: Metroselskabet

Det  internationale vikarbureau Atlanco Rimec, der arbejder globalt og som en anden blæksprutte har fangarme og afdelinger over hele EU, udnytter systematisk det indre marked og den lemfældige EU-lovgivning i sin jagt på profit.

Dens hovedvirksomhed er at levere østeuropæisk arbejdskraft ikke mindst til store byggeprojekter i EU-landene.

Arbejdere i tusindvis er ansat på korte kontrakter og selskabet er flittigt benyttet af entreprenørerne i nogle af de største byggeprojekter. Over hele EU er firmaet berygtet for dets metoder og har været i centrum for en lang række arbejdskampe. Men får hele tiden nye opgaver.

Det har været inde over i en lang række byggeprojekter i Danmark. I øjeblikket arbejder omkring 100 af selskabets østarbejdere på det københavnske metroprojekt, der ogå på grund af store gener for naboerne i forbindelse med byggeriet har været omstridt. Virksomheden forventer også af få en stor rolle i projektet med planlagte Fehmernbro.

En dokumentar på DR1 ’Østarbejdernes bagmænd’ har nu afsløret, at selskabet blacklister arbejdere, der har meldt sig i fagforening. Det har i årevis registreret de ansatte og givet dem karakterer.

I registret noteres om de organiserer sig fagligt eller udviser tegn på faglig aktivitet eller kontakter. I så fald bliver den pågældende ikke genansat. Fagligt aktive arbejdere bliver systematisk sortlistet og udrenset.

DR har dokumentationen i orden: Det er lykkedes at affotografere det hemmelige register med egisreringen – indbefattet begrundelser for ikke at genansætte ellers dygtige folk på grund af deres faglige interesse.

Selskabets fagforeningsfjendtlighed har i årevis været velkendt både af arbejdsgivere og fagforeninger.


Netavisen 13. maj 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne