Folkebevægelsen mod EU til regeringen: Stem nej til servicedirektivet

Ifølge økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen ønsker det østrigske EU-formandskab en hurtig vedtagelse af det såkaldte servicedirektiv. Formentlig allerede den 29. maj.

– Hastværket rejser spørgsmålet: Er EU-toppen bange for, at konsekvenserne af kompromisforslaget fra kommissionen vil stå klare med tiden, når røgsløret letter? Frygter de modstanden? spørger Karina Rohr Sørensen, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Røgsløret bredte sig, da EU-parlamentet i februar vedtog en lang række ændringsforslag og forkastede endnu flere. Endnu inden nogen havde et reelt overblik, jublede man i EU-positive kredse, og EU-begejstrede socialdemokrater erklærede sejr over alt ondt i direktivet. Men fagbevægelsen har ingen grund til jubel. Og hvis den danske regering mente noget seriøst med sin modstand mod oprindelseslandsprincippet, så bør der fortsat stemmes nej til servicedirektivet.

– Selvom forslaget er svækket i forhold til det oprindelige udkast, har Kommissionen klart tilkendegivet, at den i praksis vil fortolke direktivet meget vidtgående. Blandt andet vil den forbyde, at der stilles krav om dokumentation af arbejdsvilkår og sikkerhedsforhold for arbejderne i de udenlandske EU-firmaer, som påtager sig arbejdsopgaver i Danmark. Dermed vil vejen være åbnet for, at østeuropæiske arbejdere i Danmark får tilbudt vilkår, som klart må betegnes som uanstændige, lyder det i en udtalelse fra Folkebevægelsen mod EU’s forretningsudvalg.

– Vi står ikke alene med denne opfattelse. For eksempel har LO i store dele af Norge opfordret deres regering til at bruge landets vetoret, så direktivet ikke rammer det norske arbejdsmarked. ” Efter omfattende demonstrationer vedtog EU-parlamentet at nedtone sprogbrugen om, at det er reglerne i oprindelseslandet, som skal gælde. Men alligevel opretholder de formuleringer, som åbner for det omstridte princip. Det giver EF-domstolen myndighed til at afgøre vores fremtid. Historien har vist, at EF-domstolen tolker reglerne for at opnå harmonisering i føderalistisk retning”, lyder det i en udtalelse fra LO i Stavanger , oplyser Karina Rohr Sørensen og tilføjer:

– I Folkebevægelsen kan vi kun fastholde og styrke vores indsats mod direktivet. Derfor udgiver vi bl.a. i dag en pjece med titlen ”Servicedirektivet – udfordring af den danske arbejdsmarkedsmodel?”.

Se også

Norsk Nei til EU’s servicedirektiv

Læs eller bestil pjecen ”Servicedirektivet – udfordring af den danske arbejdsmarkedsmodel?” på http://www.folkebevaegelsen.dk/visartikel.php?artikelnr=1581

Netavisen 5. maj 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater