Livsfarlig Union

Nu vil Den europæiske Union forgifte drikkevandet og sikre transfedten.

Det nye forslag fra EU-kommissionen om ensretning af grænseværdier for pesticider inden for såkaldte klimazoner i EU har medført skarp kritik fra miljøgrupper og bekymring hos en række danske politikere, herunder i Miljøministeriet.

– Det store problem i denne sag er, at kommissionens forslag vil betyde, at farlige pesticider, som flere af EUs medlemslande har forbudt nationalt, skal tillades. Det finder Folkebevægelsen mod EU fuldstændig uacceptabelt, udtaler Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Forslaget er ikke alene et brud med EUs påståede forsigtighedsprincip. Det er en accept af flere sprøjtegifte, hvis skadelighed over for mennesker og miljø er dokumenteret. Paraquat og Atrazin er eksempler på midler, der også er sundhedsskadelige for mennesker. Går kommissionens forslag igennem, vil tillige flere ukrudtsmidler og insektmidler tillades, selv om de er forbudte herhjemme på grund af deres trussel mod grundvandet eller deres giftighed over for blandt andet vandinsekter. Forslaget fremsættes i forbindelse med revisionen af direktivet om markedsføring af plantegifte.

– Den danske regering og danske parlamentarikere må stå fast på, at EU ikke skal forgifte drikkevandet. Forslaget bør helt afvises, siger Ditte Staun.

EU’s transfedt-krav koster menneskeliv

EUs miljøskadelige virksomhed breder sig over mange områder.

Alene i Danmark dør årligt tusinder af borgere på grund af selv begrænsede mængder transfedtsyrer i fødevarer. Overlæge Steen Stender fra Gentofte Amtssygehus kalder direkte transfedt for ”en giftig fedtart”. Efter en klage fra industrien har EU-kommissionen skrevet et brev til Danmark med krav om at droppe vores lovgivning, der – som det eneste land i verden – begrænser indholdet af transfedtsyrer.

– Hvis ikke dette handlede om et så livsfarligt fedtstof, så ville det efterhånden være trivielt at sige det, men vi må konstatere, at EU atter engang har formået at sætte et hovedløst hensyn til industrien over hensynet til folkesundheden. Det er hovedløst, for det første fordi margarineindustrien sagtens kan fremstille fedtstof uden transfedt, for det andet fordi der er rigelig videnskabelig dokumentation for transfedtets giftighed og medskyld i hjertekarsygdomme , siger Karina Rohr Sørensen, Folkebevægelsen mod EU.

– Folkebevægelsen er rørende enig med SF’s Kristen Touborg, når han til denne sag siger, at det enkelte land bør kunne opretholde højere sundhedsstandarder. Problemet er bare, at dette går stik imod EU’s grundlæggende og traktatfæstede værdisæt. For jeg ved snart ikke hvilken gang har et EU-krav afsløret Unionen og dens disrespekt over for det enkelte lands højere standarder, slutter Karina Rohr Sørensen. 

Den europæiske Union er livsfarlig – for mennesker og miljø.

Netavisen 21. januar 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater