Bolkestein i stormvejr

Kommunistisk Politik 25, 2005

Der blæses igen til kamp mod EU’s berygtede Servicedirektiv – også kaldet Bolkestein-direktivet efter ophavsmanden, den tidligere kommissær for det indre marked Frits Bolkestein . Den 17.-19. januar skal EU-parlamentet i Strasbourg stemme om servicedirektivet (direktiv om tjenesteydelser i det indre marked ).
Uanset navnet omhandler det om serviceydelser i det indre marked på tværs af grænser.
Store europæiske faglige protester er planlagt, når forslaget skal op til behandling i EU-parlamentet.

Direktivet er løbende i efteråret blevet mødt med hård modstand fra hundredtusinder af europæiske arbejdere og deres faglige organisationer, da det vil betyde, at løn og arbejdsforhold vil blive forringet til et niveau, der svarer til den ringeste betaling.

EU-kommissionen og parlamentet fastholder direktivets gennemførsel under den ene eller den anden form. Direktivet er ikke bare et vigtigt element for EU i at opnå planen Agenda 2010, men er også en principiel prøvesten med den europæiske arbejderklasse. Lider EU-systemet nederlag på dette spørgsmål, vil det give arbejdere og EU-modstandere yderligere vind i sejlene.

Derfor overvejer EU-politikerne også, hvilke ”indrømmelser” de kan give modstanderne for at sikre at det meste glider igennem.

Fra modstanderside forsøges det fortsat at få direktivet i dets helhed arkiveret lodret. Også Folkebevægelsen mod EU slutter op om kampagnen for at få det skrottet. Karina Rohr Sørensen, talsperson for Folkebevægelsen mod EU siger:

– Servicedirektivet er en bombe under den nordiske velfærdsmodel. Det skyldes primært tre forhold: For det første behandler direktivet alle serviceydelser ens. Det vil sige, at direktivet overhaler velfærdskommissionen højre om ved at underkaste helt fundamentale velfærdsydelser som pleje- og uddannelsessektoren ukontrollerede konkurrenceregler, hvor alle i Danmark nu har gratis adgang. For det andet vil direktivet forhindre de nationale demokratier i at stille krav til f.eks. driften af sygehussektoren, hvad angår bl.a. antallet af ansatte, prisbegrænsninger, befolkningsgrundlag og maksimal geografisk afstand til nærmeste sygehus.

Men der ligger endnu mere i det. Karina Rohr Sørensen:
– Endelig vil servicedirektivet betyde, at de virksomheder, der tilbyder denne f.eks. at drive en skole eller et sygehus alene er bundet af de regler som gælder i oprindelseslandet. Det vil sige, at en lettisk virksomhed kan drive en skole på lettiske vilkår med dårlige forhold for de ansatte og tilsvarende kvalitet i undervisningen , uden at hverken Folketinget eller fagbevægelsen kan gøre noget ved det. Man trækker så at sige hele servicesektoren væk fra demokratisk kontrol og reducerer den nordiske model med frie aftaler for løn- og arbejdsforhold til en tom skal. Det direktiv skal stoppes.

– Folkebevægelsen mod EU kan ikke andet end støtte den store folkelige europæiske kampagne mod direktivet og anbefaler bl.a. at skrive under på den appel imod direktivet, som ATTAC, en lang række europæiske fagforeninger og andre samler underskrifter ind til, lyder opfordringen.

Stop Bolkestein – Se appellen på dansk
Stop Bolkestein!

Skriv under her
www.stopbolkestein.org

Se også om protesten i Norge
Nei til tjenestedirektivet!
Revolusjon 17.12.2005

Netavisen 20. december 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater