Amerikanskstøttet terrorisme udenfor USA Kort og ufuldstændig liste

Af The Crows Eye
Oversat og bearbejdet af Kommunistisk Politik

Se også listen over amerikanske bombardementer af byer og civile:
Det begyndte med Hiroshima

Panama/Latinamerika/Mellemamerika m.v.
1946ff – USA åbner School of the Americas (SOA)i Panama. I dag ligger den i Fort Benning, Georgia. SOA – også kaldet School of Assasins, morderskolen – har uddannet over 60.000 rekrutter fra nogle af verdens mest brutale regimer til at sno sandheden på hovedet, lukke munden på fagforeningsledere, aktivistiske præster og journalister – og føre krig mod deres egne folk. De mellem- og latinamerikanske dødspatruljer kan ofte spores tilbage til SOA. USA’s nye FN-ambassadør John Negroponte var som ambassadør i Honduras en af de amerikanske bagmænd i dødspatruljevirksomheden i dette land.
Se også:School of The Americas – Fængsel til fredsaktivister Netavisen 27.05.01
School of the Americas Watch

Iran
1951 – CIA er involveret i et kup for at vælte den progressive nationalistiske premierminister Muhammed Mossadeq. Det støtter det iranske militær i massakrer på Mossadeqs tilhængere og får shahen tilbage til magten. I 1976 konkluderede Amnesty International, at shahens CIA-trænede sikkerhedsstyrker SAVAK havde rekorden som den største krænker af menneskerettigheder på kloden, og at antallet af forskelligartede torturteknikker, som CIA havde lært SAVAK var ‘udenfor enhver forestillingsevne’.

Guatemala
1951- CIA er involveret I terrorkampagne mod den demokratisk valgte Jacobo Arbenz i Guatamala. Efter Arbenz er styrtet, myrder CIA-støttede regimer mere end 100.000 guatamalanere over de næste 40 år.

Cuba
1961 – CIA rekrutterer 1500 eksilcubanere til at invadere Cuba og styrte Castro-regimet. Svinebugtsinvasionen blev en fiasko, men CIA gennemførte derefter mere end 25 forsøg på at myrde Castro.

Vietnam
1963 – CIA får den sydvietnamesiske præsident Ngo Dinh Diem væltet og myrdet for at støtte forhandlinger med Nordvietnam. Efter 20 års hemmelig krig går USA over til direkte militær invasion, i en krig som koster millioner af vietnamesere, cambodjanere og laotere livet. Og knap 50.000 amerikanske soldater.

Irak
1963 – CIA rekrutterer det irakiske Baath-parti (med en ung Saddam Hussein) til at myrde lamdets leder Abdul-Karim Kassem. Efter kuppet gav CIA Baath-partiet en lang liste over kommunister og andre, der blev likvideret. I 1980ene forsynede CIA Saddam Hussein med våben til den krig, han indledte mod Iran, og som kostede mere end 1 million mennesker livet. Også Iran modtog våben fra CIA.

Indonesien
1965 – CIA fremprovokerer et kup, som fører til, at den indonesiske leder Sukarno bliver væltet af general Suharto og hans såkaldte ‘Ny Orden’-regime.I de følgende uger myrdes mellem en halv og en hel million mennesker af dødspatruljer, som benyttede sig af lister, de var forsynet med af det amerikanske udenrigsministerium. Nylige papirer frigivet fra det amerikanske udenrigsministeriet, som dokumenterer dette, er blevet inddraget igen.
I 2001 bliver Sukarnos datter Megawati indsat som præsident. Hun har været en del af ‘Den ny Orden’, som vender tilbage til magten sammen med hende.
Se også: Indonesien: Megawati på skødet af IMF Netavisen 06.09.2001

Chile
1973 – Efter indblanding i chilenske valg I 1958 og 1964, påbegynder CIA en sabotage- og terrorkampagne efter at socialisten Salavdor Allende blev valgt som præsident I 1970. I 1973 styrtede og dræbte et CIA-sponsoreret kup (med den amerikanske udenrigsminister og nobelprismodtager Henry Kissinger som en hovedmand) Salvador Allende og indsatte fascisten genral Pinochet som præsident. Tusinder af chilenere blev dræbt i tiden efter kuppet – og i de næste to årtier.
I Frankrig er der i år blevet udstedt en (mest symbolsk) arrestordre på Kissenger for krigsforbrydelser i forbindelse med hans rolle i kuppet.

Nicaragua
1979 – Efter den amerikanskstøttede diktator Somozas fald i 1979, hjalp CIA med at omdanne Somozas berygtede nationalgarde til den terrorist- og døspatruljeorganisation, som blev kendt som Contra’erne. Contra’erne terroriserede landområderne i Nicaragua, mens USA’s militær minerede havnene I Nicaragua. Efter mere end 10.000 døde lykkedes det i 1989 for USA at få afsat sandiniststyret.

Panama
1989 – USA invaderer Panama for at vælte og arrestere præsidenten Manuel Noriega, uddannet på SOA og på CIAs lønningsliste fra 1966 gennem årtier med narkotrafik, politiske mord og valgsvindel. Efter invasionen, som bl.a. omfattede bombning og nedbrænding af en hel bydel, afslørede menneskerettighedsobservatører massegrave. Det anslås, at mere end 4000 døde under invasionen.

Irak
1991 – USA og dets allierede (gørst og fremmest Storbritannien) invaderede Irak, efter at Saddam Hussein, der havde nydt USA’s og CIAs støtte, invaderede Kuwait i den tro, han havde grønt lys fra USA. 200.000 irakere blev dræbt.
I løbet af de næste ti år er 400 tons eksplosiver blevet nedkastet over Irak med hundredvis af civile dræbte.
De økonomiske sanktioner, som USA påtvang landet efter Golfkrigen, har dræbt mere end en million mennesker, heraf mindst en halv million irakiske børn.
Saudiarabien med en af de mest korrupte kongefamilier i verden ved magten er fortsat med at være et hovedstøttepunkt for den amerikanske militære opbygning i Golfområdet med permanent udstationering af titusinder af amerikanske soldater.
Se også Irak: Bomber og blokade KP4,2001

Sudan – Afghanistan
1998 – Den FN-støttede medicinalfabrik Al Shifa I Khartoum, Sudan, blev bombet af 13 amerikanske krydsermissiler uden advarseal. Angrebet berøver Sudan desperat nødvendig medicin, og har sandsynligvis medført tusinders død som følge heraf. CIA har senere indrømmet at de efterretninger som forbandt fabrikken i Sudan med Osama Bin Laden var ukorrekte.
Osama bin Laden og hans organisation af ‘afghanere’, der bekæmpede den russiske okkupation af Afghanistan indtil 1988, var finansieret og udrustet af CIA/USA for at tilføje det daværende Sovjetunionen maksimal skade. Talibanerne blev trænet og støttet af USA’s allierede Pakistan, og med massiv støtte fra Saudiarabien.
Se også Afghanistan: Buddhaer, sult og krig Netavisen 6,2001

Se også listen over USA’s terrorbombardementer af civile efter 2. verdenskrig:
Det begyndte med Hiroshima Netavisen 16.09.01

Hovedkilde:
Mark Zapezauer: CIAs Greatest Hits
Uddrag på Third World Traveller, som bog: Odonian Press.
På webstedet Third World Traveller findes masser af materiale om USA’s udenrigspolitik, Pentagon, CIA, støtten til diktatorer og amerikanske krigsforbrydelser.

Nyhedsbrevet fra The Crows Eye (kræver PDF)

Netavisen 20. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne