STOP VOLDTÆGTER – NY LOVGIVNING NU!

Så skete det igen. Fire mænd blev frikendt for gruppevoldtægt af en tvangsbedøvet kvinde. De blev frikendt på trods af at de var blevet fundet skyldige i at tvangsbedøve hende og skyldige i at filme hele overgrebet. Frikendt på trods af de vedkendte sig efter tvangsbedøvelsen at have gennemført forskellige seksuelle overgreb mod hende, som de altså hævdede hun deltog i frivilligt.

Retten fandt at det ikke kunne bevises at hun ikke kunne modsætte sig tilstrækkeligt. Hvis du nogensinde har overvejet hvorfor kvinder ikke anmelder voldtægter, har du her svaret.

For hvad er det dommen reelt siger? Den siger når man er en mod fire og bedøvet er overgrebet stadig ikke ulovligt, hvor når fanden er det så?
dommen siger at det er den bedøvede kvindes opgave som voldtægtsoffer i tilstrækkelig grad at modsætte sig  de fire mænd for at voldtægten er ulovlig.

Det kan ikke tolkes på anden måde end at voldtægt de facto ikke er ulovligt i Danmark og kvinder absolut ingen retssikkerhed har. Et meget konservativt skøn anslår at 5100 kvinder bliver voldtaget om året. Der er 54 mænd der bliver dømt om året.

Men det er som om at denne her dom trods alt har fået selv de mest offerbebrejdende kvindefjendske politikere op af stolen. Nu skal loven laves om, men kun for den her slags grove gruppevoldtægter. Der synes politikerne nu der skal ligge eksplicit samtykke. Men, som Trine Bramsen så afslørende udtaler skal det kun gælde for gruppevoldtægter så ”det ikke er en tilfældig ægtemand der skal have samtykke”.

Faktum er bare at langt, langt de fleste voldtægter begås af tilfældige ægtemænd, eller kærester eller andre af kvindens nære relationer.

Og her i ligger hunden begravet efter min mening. Lige præcis det middelalderlige syn på kvinden og ægteskabet at manden ejer konen og derfor ikke behøver hendes samtykke til sex gennemsyrer hele samfundets holdning til voldtægter og til retspraksissen omkring. Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det faktisk sådan at sex skal være frivilligt fra begge parter også i ægteskabet ellers er der tale om voldtægt – også i lovens øjne.

Men som loven er nu skal kvinden aktivt modsætte sig verbalt – og viser retspraksissen også fysisk – før voldtægt er ulovligt. Det i sig selv bygger på den absurde men udbredte præmis at det er kvinders opgave ikke at blive voldtaget – Ikke mænds opgave ikke at voldtage.

Det præcis kommer i alle mulige afskygninger. Lige fra velmenende mandlige venner der forsikrer om at det er ok at sparke mænd i skridtet hvis en mand forsøger at voldtage. Hvorfor skal jeg være nødsaget til at bruge vold for at undgå at blive voldtaget. Til alle mulige grader af adfærdsindskrænkning som kvinder skal praktisere for at undgå voldtægt.

En ting er at vi som kvinder lever med følgerne og senfølgerne af de seksuelle overgreb og voldtægter langt de fleste af os har oplevet. Men oven i købet at få lagt skylden over på os, det vil vi ikke længere finde os i. Derfor skal loven laves om så præmissen ikke længere er at vi skal undgå at blive voldtaget, men at mænd, altid skal undgå at voldtage.

 Vi skal kræve at lovgivningen bliver ændret. Vi er nødt til at holde fast i at sex er kun frivilligt hvis begge parter aktivt har givet samtykke. Det kræver at begge er nok ved deres fulde fem og frie til at kunne sige nej. Det kræver at begge parter frit og måske endda entusiastisk siger (eller på andre måder kommunikerer) ja.

I stedet for voldtægt kun er ulovligt hvis kvinden har sagt nej (og i øvrigt at manden forstod det nej) som det er nu, skal voldtægt altså være ulovligt i alle de tilfælde hvor begge parter ikke har sagt ja. Og det skal selvfølgelig gælde uanset hvilken relation kvinden har til manden.

Og her er det at internettet plejer at bryde sammen i et hylekor af mænd der siger ”ejmen skal man så have en kontrakt for at ikke at blive sigtet for voldtægt” (pro-tip: styr uden om de mænd som seksuelle partnere, mænd der ikke ved om du har lyst til sex, hvis du ikke har underskrevet en kontrakt, har ikke forstået ret meget, slet ikke om kvinders nydelse).

Sjovt nok har mænd ikke svært ved at fatte at hvis de skal låne en motorsav af deres kammerat, så skal de lige spørge ham først, og hvis kammeraten siger ja, så er det ikke tyveri, men hvis man tager noget uden at have fået lov er det tyveri.

Men det er åbenbart ufatteligt at hvis man udfører en seksuel gerning uden at have fået lov af den det går ud over, så er det voldtægt. I al mulig andet retspraksis bliver det ikke lagt dig til last at du ikke har modsat dig. Prøv at forestille dig samme retspraksis ved fx røveri.

En butiksansat bliver udsat for røveri, men røveren kan ikke dømmes fordi den butiksansatte ikke modsatte sig, derfor er det umuligt at bevise at der er tale om røveri og ikke bare at røveren har fået alle de varer han har taget. Så absurd en retspraksis har vi i Danmark. Så selvfølgelig skal vi kræve loven bliver ændret – for alle voldtægter.

Men tusind-kroner-spørgsmålet er jo hvad gør vi indtil da? Vi kan ikke som kvinder finde os i at blive voldtaget, selvom det er lovligt og vi ikke kan regne med nogen hjælp fra retssystemet.

Det eneste (utilstrækkelige) værn vi kvinder har mod at blive voldtaget er hele tiden at være på vagt. Fra en tidlig alder har vi lært at risikobedømme ethvert møde vi har med en mand til en sådan grad at vi gør det automatisk og ubevidst. Så det er muligvis sådan at lige præcis du ikke er voldtægtsmand, men jeg har ingen mulighed for at vide det, før jeg har lært dig virkelig godt kende.

Jeg tror det er en slagside af voldtægtskulturen de færreste mænd rigtig gør sig klart: bevidst eller ubevidst betragter en kvinde de fleste af sine mandlige relationer som potentielle voldtægtsmænd – med rette.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.