Vitaminer til eftertanke

Inno-Pharma-D vitAf Jonas Ørting, sygeplejerske

Lige nu florerer D-vitamin dråber med livsfarligt højt indhold af D-vitamin (tjek lige om din flaske er en af dem).

Det er ingen hemmelighed at jeg er meget kritisk overfor medicinalindustrien, og jeg synes det er glimrende folk har en kritisk tilgang til medicin.

Desværre er der en tendens til at “kritisk tilgang til medicin” bliver “ukritisk tilgang til alt muligt andet”, og en klassiker er idéen om at alt kan kureres med vitaminer, smoothies, knækbrød, broccoli… You name it.

Både privat og professionelt møder jeg ofte mennesker som “helst ikke vil tage medicin”. Ofte har selvsamme mennesker en hylde med kosttilskud der er mere omfangsrig end Meyers krydderihylde. Vitaminer, olier, mineraler osv.

Fair nok, der er også folk som putter kommen i osten eller ikke kan lide chokolade. Men det er altså en total misforståelse af problemerne ved medicinalindustrien.

De omtalte D-vitamin dråber har 75x så høj koncentration som de burde. Det er nok indlysende at en panodil med så forhøjet dosis ville være garanteret leversvigt (en ubehagelig død). Overvej samme scenarie hos bageren – 75x forhøjet dosis salt i dit rugbrød ville heldigvis gøre det uspiseligt, for det ville også gøre det
livsfarligt.

Medicinalindustrien har mange problemer, men det er en af de mest
gennemkontrollerede og -regulerede industrier. Og for alle industriens fejl har de sidste 100 års udvikling og produktion af medicin haft afgørende betydning for vores liv, med mindre dødelighed og højere livskvalitet.

Kosttilskud behøver knap nok dokumentere de ikke slår folk ihjel (‘men det er jo naturligt’), og vi kaster milliarder af kroner efter hvad som helst der påstår det er sundt (detox? Du har sgu da en lever og to nyrer til det din nød – men nyd din juice kur).

En nylig EU morsomhed fra virkeligheden var forbuddet mod at skrive “modvirker dehydrering” på flaskevand. Jeg hader EU, men at alt skal sælges på en angivelig sundhedseffekt er sygt – og det har fandeme aldrig været flaskevand som reddede gamle damer fra dehydrering.

Jeg håber D-dråbe skandalen udløser fængselsstraf.

Se tidligere indlæg af Jonas Ørting

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.