Udvist til pigeomskæring og fare for hekseanklage

kidwitchnotshot-Nigeria

Af  Flygtninge i fare – mit asyl

Måske har du fulgt med i seneste ugers nyheder om kidnapning af piger i Nigeria? Måske har du set et eller flere afsnit i DR2-dokumentaren ”Helvedes helte”?  I så fald har du fået en fornemmelse af, at det kan være særdeles farefuldt at være barn eller kvinde i Nigeria. Indledningsvis kommer her en lille introduktion til landet.

Nigeria er et land, der er sammensat af en række delstater. Delstaterne er enten kristne eller muslimske. I de muslimske stater hersker Sharia. De kristne stater er ligeså fundamentalistisk kvindeundertrykkende. Uanset hvor i Nigeria har kvinder ingen rettigheder. En kvinde kan ikke bo alene, hun vil blive udsat for overgreb og vil heller ikke kunne forsørge sig.

En kvinde, der melder vold og overgreb til politiet, vil sandsynligvis blive voldtaget og fængslet og udleveret til sin voldelige ægtefælle, hvis det er ham. Slavehandlere, hvis det er dem. Omskæring af piger foregår især i de kristne stater, og er en forretning med trusler om alverdens ulykker, hvis ikke døtrene omskæres. Der skal betales for omskæring af døtrene. Mange penge for denne tortur.

Der er overtro, og uheldige børn, handicappede børn m.fl., både piger og drenge, beskyldes for at være hekse, hvilket også er en industri. Der er penge i at fordrive djævle ud af børnene med gift og anden tortur, og forældre der betaler af deres fattige penge, så hele familien ikke bliver beskyldt. Eller i overtro. Der er omfattende slaveri og slavehandel af kvinder og børn til mineindustrien og porno- og bordelhandel.

I januar 2006 blev 25-årige og højgravide Claire stoppet i lufthavnen på vej til Canada. Hendes beretning om turen fra Nigeria tyder på, at hun var tiltænkt en tilværelse som bordelslave på endestationen. En gruppe kvinder var sendt med menneskesmuglere. Undervejs til Europa var kvinderne blevet jævnligt voldtaget og banket. Claires graviditet var ingen hindring. Flere af kvinderne blev slået ihjel.

Claires rejse til Canada blev afbrudt i lufthavnen og hun søgte asyl. Claire er af en kristen familie. Som barn blev Claires forældre udstødt af den øvrige familie og slog sig ned i en anden delstat end deres forældres. Senere blev denne stat angrebet og overtaget af islamister. Under angrebet blev Claires forældre og søster myrdet. Claire selv blev alvorligt såret af knivstik.

En ældre muslimsk mand og kollega med hendes far sørgede for hospitalsbehandling og giftede sig med Claire. Hendes eneste mulighed for overlevelse. Manden kunne ikke gøre hende gravid. En yngre mand fik i hemmelighed opgaven, men en nabo så dem kramme og meldte dem til politiet. Der er dødsstraf – stening for sex udenfor ægteskab. Både Claire og mænd nægtede affæren, men det hjalp ikke stort. Hun var gravid og en DNA-test ville efter fødslen kunne afsløre den sande fars identitet. Den sande far skaffede kontakt til menneskehandlerne.

En måned efter ankomsten til Danmark nedkom Claire med tvillinger. En lille autistisk dreng og en lille pige. I Nigeria blev Claires veninde undervejs i forløbet fængslet og anklaget for at have hjulpet Claire til flugt. Veninden døde af mishandlinger i fængslet.

Claire fik senere afslag på asyl. Flygtningenævnet anerkendte hun var forfulgt i de muslimske stater, men henviste hende til at tage ophold i en kristen stat. Men det er jo netop, hvad en enlig kvinde som Claire ikke kan. Hun og børnene ville ikke kunne overleve. I bedste fald, såfremt hun kunne få kontakt til slægtninge, ville hendes lille pige blive tvunget til omskæring og hendes søn med sine udprægede autistsymptomer med stor sandsynlighed anklaget for at være heks.

Vi søgte selvstændigt asyl til børnene, men flygtningenævnet afslog at tage særskilt stilling til børnene og henviste til at børnene faldt ind under deres mors asylsag.

Claire lider af torturtraumer og er i perioder dybt paranoid. Hun er en kærlig mor, men har ikke ressourcer til at opfylde sine børns behov for omsorg og særlige hensyn. Vi søgte humanitært ophold til mor og børn samlet og fik afslag. Vi søgte humanitært ophold til børnene. Ministeriet afslog at tage stilling med henvisning til at autisme ikke betragtes som alvorligt handicap og at pigen hører under sin mors sag. Man undlod således at tage stilling til, at pigen ved udsendelse til Nigeria ville blive udsat for omskæring og drengen sandsynligvis for hekserianklager grundet sin autisme, såvel som han ikke ville kunne få behandling. 

Sommeren 2011, 5½ år efter sin ankomst til Danmark forsvandt Claire med sine to børn, født her i Danmark. Claire turde ikke stole på nogen i sin danske omgangskreds længere. Vi håber, det er lykkedes for hende og børnene at få asyl i et andet land, og frygter at de er blevet tvangsudsendt til Nigeria eller havnet hos menneskehandlere.

Claire er ikke kvindens rigtige navn. Flygtninge i Fare er bekendt med hendes identitet og har akterne i sagen.

Flygtninge i Fare har igennem mange år indsamlet information om og involveret os i udviste børn. Det var et formål fra foreningens opstart i 2001. Danmark ratificerede konvention om børns rettigheder i 1991, men har ikke efterlevet dens bestemmelser.  I denne periode bringer vi en føljeton om udviste børn gennem årene.

 

Læs mere hos mit asyl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.