Syg kultur i sundhedsvæsenet – Ansvar og lægernes rolle?

Nedskæringer og New Public Management hærger sundhedsvæsenet, og i dag har vi et sundhedsvæsen på sammenbruddets rand. Lægerne har også en del af ansvaret, skriver Knud Jacobsen i Information. Jonas Ørting, sygeplejerske på en hjerteafdeling kommenterer.

Af Jonas Ørting


Den syge kultur i sundhedsvæsenet kommer ikke kun udefra. Som indlægget her peger på, så bærer lægerne en stor del af ansvaret, med det ensidige fokus på høj specialisering og centralisering – alt imens primær sektor sygner hen og nærhed bliver noget med ikke at tage sin telefon under stuegang.

Men sygeplejerskerne må også tage noget at ansvaret på vores skuldre. I kampen for faglig anerkendelse og lønkroner har vi ensidigt fokus på sygeplejersker overalt. Der findes tilsyneladende ikke problemer i sundhedsvæsenet som ikke kan løses ved brug af flere sygeplejersker eller udvidelse af sygeplejerskernes ansvarsområder. Og der findes tilsyneladende ikke problemer som løses bedre af andre faggrupper.

Men det vi kaldet sundhedsvæsenet i dag bruger den altovervejende del af sine ressourcer på behandling og pleje af syge mennesker. Opretholdelse at sundhed er en parentes indtil du er blevet alvorligt syg.
Og så vil sygeplejersker og læger jo indvende at sundhedsfremme skam er en central del af vores felt – jovist, men dels er det hverken det vores tid og ressourcer går til, dels er det uendeligt meget mere prestige i at give avanceret behandling og pleje til den sygeste promille af befolkningen end i at løfte folkesundheden.

Selv er jeg på den hjerteafdeling med Danmarks største optageområde og det er jeg glad for. Jeg er også stolt over meget af det arbejde vi laver for tusindvis af borgere hvert år. Men de enorme kompetencer, og al den viden vi ligger inde med, det er næsten hermetisk aflukket fra de endnu flere borgere som ikke er hjertepatienter (endnu).

Jeg har ikke nogen guldkorn, der kan vende sundhedsvæsenet på hovedet lige her og nu, men det er en misforståelse at det højt specialiserede er det vigtigste – tværtimod kan vi bedre undvære den højt specialiserede behandling og pleje end den grundlæggende. En misforståelse som desværre er alt for udbredt både i og udenfor sundhedsvæsenet.

Lægerne har også et ansvar for sundhedsvæsenets forfald

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.