Glem ikke Slaget på Fælleden!Af Gitte Wilsdahl Christensen

Det er d. 5 maj 1872 inde i mit hoved. Jeg forestiller mig, hvordan utallige mænd fra arbejderklassen marcherer igennem de Københavnske gader, imens de synger socialistiske slagsange og går med løftede faner imod Fælledparken på Østerbro.

De har fået nok. Alle disse brave mænd vil i dag kæmpe for, at deres arbejdsvilkår bliver bedre. Ikke kun for deres egen skyld, men også for deres børn, og alle de fremtidige generationer. Jeg kan levende forestille mig deres afmagt og trang til kamp.
En kamp, der om lidt vil kulminere i et slag, som senere bliver kendt som Slaget på Fælleden.

Jo, der går de, alle disse brave mænd. I deres slidte tøj og udtrådte sko. Nogle af dem er endda hullede.
” Vi skal fandeme vise de skide kapitalister skal vi” råber den ene. “JA” lyder det fra mængden. ” Og bagefter mødes vi på den lokale til en bajer” råber en anden.
” JA”, råber mængden igen.

Målet er nået, Fælledparken, med alle dens træer, buske og blomster står der i al sin skønhed og venter på, at høre talerne fra disse gæve arbejdere. De vil ikke længere finde sig i, at blive trådt på af erhvervslivet. De vil have kortere arbejdstid og bedre løn. Det skal være slut med, at kapitalisterne fylder egne lommer.

Men inde i parken lurer faren. Ordensmagten er mødt talrigt op, og stormer imod dem med hævede knipler. Den ordensmagt, der burde beskytte DEM, har vendt sig imod dem og er helt i Erhvervslivets vold. Det ender blodigt, og for nogle ender det invaliderende, og for andre ender det i en kamp til døden. Men en sejr blev det nu alligevel. Trods alt!

Gitte er aktiv i Næstehjælperne – netværk for protest og praktisk hjælp til reformramte

Læs hendes og Carsten Larsens fælles tale på 1. maj på Den røde plads i Fælledparken her. Også med link til video

Billedet: En agitator på Nørre Fælled. Maleri af Erik Henningsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.