Glem ikke Israels massakre i Gaza

 

Cast Lead bombardementerne Gaza januar 2009

 Af Irene Clausen, aktiv i Boykot Israel

I disse dage er det fem år siden Israel gennemførte sin massakre i Gaza – kaldet  Operation Cast Lead.

I den anledning havde ’27. december-initiativet’ inviteret til offentligt møde i  København den 27.12.  Initiativet ønsker at sætte fokus på den humanitære  katastrofe som hersker i Gaza bl.a. som følge af massakren der blev indledt  27.12.2005.

En af oplægsholderne var den norske læge Mads Gilbert, der under massakren  arbejdede på et hospital i Gaza sammen med sin kollega Erik Fosse.

Mads Gilbert  bemærkede indledningsvis: Magthaverne forsøger altid at skjule og ’glemme’ deres  forbrydelser, det er vores pligt ikke at lade deres forbrydelser gå i  glemmebogen.

Gilbert talte som solidaritetsaktivist og ikke som ekspert og  inddrog personlige erfaringer fra ’hverdagen’ på Gazahospitalet under den  grusomme massakre. Vi blev vist alle meget berørte! Han har været aktiv i  Palæstinakomiteen i Norge siden 1967. Sammen med Erik Fosse har han udgivet  bogen : ”Øyne i Gaza”.

Israels officielle mål med operationen var ’at bekæmpe terror’, mens det reelle  mål – ifølge Gilbert – var at skræmme palæstinenserne fra at kæmpe imod  besættelsen. Metoderne var bl.a. at dræbe civile palæstinensere og ødelægge den palæstinensiske infrastruktur.

Under ’operationen’ blev 1314 palæstinensere dræbt, de fleste civile. Blandt de  myrdede var omkring 350 børn hvoraf flere blev dræbt med droner, og i mange  tilfælde uden at de var i nærheden af ”terrormål”. Herudover blev 34 moskeer og  et stort antal skoler bombet. På israelsk side mistede man 6 soldater.

Mads Gilbert stillede under sit foredrag følgende spørgsmål: ”Hvad ville der mon  ske hvis palæstinenserne dræbte 1300 israelere og bombede Israels synagoger?”

Og så opfordrede Mads Gilbert os alle til at påtage os et ansvar i forhold til  at stoppe Israels besættelse og apartheid. Han understregede hvor vigtigt det er  at støtte den internationale Boykot Israel -bevægelse BDS (Boykot, De-investering  og Sanktioner), ikke mindst forbrugerboykotten. I Sydafrika var det  forbrugerboykotten der i første omgang formåede at mobilisere en international  massebevægelse imod apartheid. Siden fulgte sanktioner på regeringsniveau.

Derfor er det vigtigt at være aktiv med opfordring til boykot af israelske varer  i supermarkederne.

Efter Mads Gilbert var der oplæg fra ph.d. stipendiat Leila Stockmarr,  journalist og dokumentarist Harry Fear og Mahmoud Halloum fra Dansk  Palæstinensisk Ungdom.

www.boykotisrael.dk

Gå til nyheder
kpnet.dk
facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.