Det knager i velfærdsstatens iskolde skorper

Af Danielle Mercier, medstifter af projektet Den Kritiske Pædagogiske Højskole


Der er vist en stærk bevægelse i gang, det knager alvorligt i velfærdsstatens iskolde skorper!

Og det er ikke mere suspekt, som journalist Lise Richter gør det i dag, at konkludere, at “velfærdsstaten er i behov for flere hænder, ikke flere chefer”.

Men nu vi er kommet så langt, finder jeg det helt presserende at pege på et andet problem. Der fortsat vil holde det nedbesparede velfærdsarbejde og den nærige velfærdspolitik i stram skruestik, dersom vi ikke adresserer problemet.

Det handler om mobilisering af de velfærdsprofessionelle. At de får sagt nej, og ikke bare år efter år går på arbejde og accepterer at lave fagligt makværk.

For som det er nu, har vi nemlig en massiv daginstitutionsforskning, og forskning på de øvrige sektorer, der i årevis har været besparelses- og effektiviseringspolitikkens stærkeste allierede.

Forskningen har nemlig holdt professionerne tavse og veltilpassede, især ved at appellere til professionsidealer, Florence Nigthingale-aspirationer, og binde enhver kvalitetsudfordring i velfærdsinstitutionerne til sandsynlige mangler i velfærdsarbejderens personlige og/eller lokalinstitutionelle kompetenceforhold.

Ved således ALDRIG at binde kvalitet til det simple arbejdsgiver-arbejdstagerforhold, hvor arbejdsgiver har et ansvar og en opgave med at sende ressourcer, så opgaveporteføljen rent faktisk kan løses, har vi i dag pædagoger, lærere, sosu’er, læger, sygeplejersker, socialrådgivere, der er rædselsslagne for at ytre faglig velbegrundet kritik!

HVORFOR skal vi professionelle kæmpe med så massiv en mængde bullshit-forskning, der vælter ud af alle hjørner af professionshøjskoler, universiteter, tænketanke og evalueringsinstitutter, konsulenthuse og kommunale forvaltningsafdelinger?

Det er dejligt, det ikke mere er suspekt at tale om arbejdsopgaver og arbejdsgiveransvar i den offentlige debat.

Men måtte det brede sig PÅ ÆGTE VIS ind i den forskning, der nu alene på symbolsk vis solidariserer sig med velfærdssamfund, velfærdsarbejde og borgere.

Lad os få nogle forskningsresultater, rapporter og debatindlæg, der afspejler reel solidaritet.

———————
Illustration: “When sleeping in matchboxes you should choose your friends very wisely”
Kunstner: ukendt

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.