Svensk plejehjems-snylter til Kolding

attendo2-540x360


Valgkommentar: Hvad er OPP?

Af Dorte Grenaa

I Kolding har man fået et nyt superplejehjem. Det er ikke tit noget sådant sker, så det burde jo være en god nyhed. Den har i hvert fald fået flot reklame. Og flot ser det ud. Den er lige efter Corydons, Sass Larsens og Løkkes vækst- og valgplaner.

Men man har lukket op til flere rotter og snyltere ind ad både for- og bagdøren. En af dem er det svenske Attendo Care, der skal stå for driften de næste 20 år sammen med Kolding Kommune.

Attendo Care er et af de mest skandaleramte plejehjemsfirmaer i Danmark og Sverige gennem de sidste 30 år.

De har solgt hjemmehjælp og anden ”omsorgsservice” til danske kommuner siden midt 1990erne for milliarder. Og aldrig betalt en krone i selskabsskat.

En klog skatterevisor Chresten Armby forklarede Attendos skattefidus i dokumentaren ”Danmark sælger ud”, så det var til at forstå. Firmaet er ikke bare et svensk plejehjemsfirma. Det ejes af en stor multinational kapitalfond IK Investment Partners.

Kapitalfonden opretter et fiktivt firma, der udsteder lån til den enkelte lille Attendo virksomhed til ågerrenter. Alt overskud forsvinder til betaling af tårnhøje ågerrenter og bliver til nul skat på papiret. Renteindtægter fra det fiktive firma i Luxemburg forsvinder videre i skattely i USA. En kendt fidus i EU systemet.

Tillykke Kolding kommune. I har omfavnet en rigtig vinder!

Der har ellers ikke manglet advarsler. Udover kendt skattesvindel fik dårlige arbejdsforhold for de ansatte Helsingør Kommune til at trække sin udlicitering af plejen tilbage for at Attendo Care ikke skulle vinde den igen.

Der har også været mange skandaler fremme om, hvad firmaets metoder har betydet for de ældre selv og deres pårørende. I Sverige oplever almindelige folk, at ældresektoren nærmest er brudt sammen, efter den er blevet udliciteret i stort omfang og pengene suget ud af det offentlige system.

Man spørger jo sig selv, hvorfor kapitalfonde som Attendo får lov at rasere den offentlige sektor?

Der må ikke rokkes ved at den offentlige omsorg skal udliciteres til privat forretning. Det er et must for både blå og rød blok. Og et diktat fra EU. Sådan er det bare.

Deres problem er at folk er imod det. Derfor er det godt med firmaer som Attendo Care, der kan bevise, at man ikke tjener penge på ældreomsorg – hvis man gjorde ville man jo betale skat af indtægten.

Og derfor er plejehjemmet i Kolding heller ikke bare en almindelig udlicitering til et privat firma. Det er en OPP. Det kan lyde som en ny psykisk diagnose. Men det er en økonomisk en af slagsen. OPP er dansk-engelsk slang for Offentlig- Privat- Partnership.

Både blå og rød blok er vilde med OPP. Efter 10 års forsøg er det endelig lykkedes for dem.

Kolding kommune og kapitalfonden Attendo har oprettet et fælles driftsfirma med en 20 år lang kontrakt. Hvordan mon det regnskab ser ud?

Læs også

Privatisering: Tyveri for milliarder sat i system af EU

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.