Klasselogik – samlet modstand mod Venstres nedskæringer

 

loekke-stop_tyven_th

Af Dorte Grenaa

Kommunerne skal spare 10 milliarder kr. de næste 4 år på børn, skoler, ældre og kommunalt ansatte. Det fremgår af Venstres regeringsgrundlag. Beløbet svarer til 1/3 del af prisen for indkøb af nye kampfly.

Kontanthjælpen skal skæres igen. Fordi det vil få flere i arbejde, færre på kontanthjælp.

Asylansøgerne skal skæres tilbage til starthjælp. Fordi det vil give færre asylansøgere.

Dagpengene skal skæres. Fordi det giver færre og mere fleksible arbejdsløse.

De kommunale budgetter skal skæres. Fordi det giver en bedre og mere effektiv service til borgerne og billigere fleksibel arbejdskraft.

Den omvendte logik gælder for de mest velstillede, topcheferne og toppolitikerne. De skal have nye skattelettelser, lønforhøjelser og privilegier. Det giver desværre ikke færre af slagsen. Men gør dem derimod endnu mere griske og umættelige.

Løkkes Venstre-regeringsgrundlag er klar klasselogik. Økonomisk vækst er for de rige. For arbejderklassen og de fattigste er det derimod nedskæringer, arbejdsløshed, dårligere arbejdsforhold, der er i vækst.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) har allerede fremsat forslag om at hjælpen til asylansøgere skal ned på SU- niveau som led i en senere asylstramningspakke. Hvor langt ned Venstres såkaldte ”kontanthjælpsloft” skal komme, bliver først afsløret senere i sammenhæng med en ny jobreform for de lavtlønnede og arbejdsløse.

I et forsøg på at splitte modstanden og holde fagtoppen i ro, har Venstre meldt ud at nedskæringerne hos kontanthjælpsmodtagere, arbejdsløse og asylansøgere kan bruges til at give de lavtlønnede skattelettelser.

Den skjulte plan
Kommunerne skal de næste 4 år spare 2,5 mia. kr. om året. På nyliberalt dansk kaldes det ”omprioriteringsbidrag”. Alle – undtagen regeringen og blå blok – er enige om at det betyder: nye store nedskæringer og forringelser for børn, skoler og ældre. Og at det betyder fyringer af kommunalt ansatte og yderligere forringede arbejdsvilkår.

Ved at gennemføre nedskæringer på præcis de områder, hvor de lovede fremgang, viderefører Lars Løkke og hans regering samme fremgangsmåde som Thornings SR- regering. Giver aben videre til kommunerne – så er ingen ansvarlige og alle kan vaske hænder.

Men Lars Løkke Rasmussen skal samtidig lave et kunstgreb, der skal få bukserne til at holde i blå blok omkring de offentlige udgifter. Én ting er, at Venstre lovede bedre forhold for de ældre. Det tror ingen på. Men der må ikke komme for store pletter på Dansk Folkeparties løfter om at være velfærdens og de ældres forsvarer.

Så på en og samme tid forsøger regeringen at sige, at de har været presset til at opgive nulvækst i den offentlige sektor på grund af Dansk Folkeparti, samtidig med de dikterer kommunerne at omprioritere skattekroner væk fra områder som børn, skoler og ældre og i stedet til … ?. Ja, hvad er det egentlig, de skal prioriteres om til?

Ifølge Venstres regeringsgrundlag kommer der: Nye udgifter til skattelettelser til de rige og dem med topskat, forlængelse af Danmarks krigsdeltagelse og militære udgifter, oprustning af politi, overvågning og efterretningsvæsner. Og en række endnu ikke offentliggjorte lettelser for erhvervslivet og storlandbruget.

Så nej – der bliver ikke nulvækst alle steder i den offentlige sektor.

Modstanden mod den nye regering og dens politik er meget stor allerede fra start. Det skal udnyttes til, at regeringens angreb mødes af en samlet modstand med det samme.

Regeringens plan er at svække modstanden ved at tage en gruppe af gangen – først asylansøgeren, så kontanthjælpsmodtagen og den arbejdsløse, så børn og ældre, så de lavtlønnede – alle sammen i en stor sammenhængende nedskæringsplan vendt mod arbejderklassen og brede dele af befolkningen.

Derfor skal der opbygges en stærk bred bevægelse, der vender sig både mod de nyliberale reformer, finanslovsnedskæringerne og de kommunale nedskæringer.

Ned med nedskærings- og reform politikken!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.