Afskaf systemet!

Det værste ved arbejdsgiverklynk er, at det altid varsler dårligt nyt for os andre. Når arbejdsgiverne nu jamrer over de højeste lønstigninger i ti år. Ja, så er det ikke deres egne millionlønninger, de tænker på. For sidste år steg direktørlønninger kun med 47 %. Nej det er de nye tal, der viser at timeansatte arbejdere i industrien er steget hele 1,89 % i lokale lønforhandlinger.

Rettidig omhu skal sikre at dette ikke går helt galt, advarer Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening (DA). De kræver flere reformer, der skal stille flere syge, ældre og folk på kontanthjælp til rådighed og større adgang til udenlandsk arbejdskraft.

”Lønstigningerne har i lang tid ligget på et sundt og moderat niveau. Når de nu tager et hop opad, så er det tegn på, at manglen på arbejdskraft spidser til. Hvis det økonomiske opsving skal fortsætte, uden at det ender i en overophedning, er der behov for reformer og rettidig omhu”
siger cheføkonom i DA.

Nej, det er udtryk for at både arbejdsgivere og fagtoppen har taget r… på os ved de sidste mange overenskomster, og at individuelle og lokale lønforhandlinger trykker lønnen nedad.

For mens de timelønnede i industrien fik 1,89 % mere i løn, steg produktiviteten i industrien med 5 %. Der produceres mere uden lønnen følger med. Industrigiganten Danfoss har tjent en milliard kr. alene i april, maj, juni! Så mon ikke det er tegn på at på, at overophedningen ligger et helt andet sted, end de småpenge der gives til de lavtlønnede, hvad enten det er i det private eller offentlige.

Og tegn på at grådigheden ikke kender nogen grænser. Under kapitalismen er vækst og opsving lig med større profit hos de store virksomheder.

Karl Marx havde så ret, når han sagde, at den daglige lønkamp er kampen mod virkningerne af, at arbejdsgiverne presser lønnen ned og leveomkostningerne stiger. Men skal årsagerne og retningen på udviklingen ændres, hvis medicinen ikke kun skal lindre symptomer, men helbrede sygdommen, så skal systemmes afskaffes.

Dorte Grenaa er forkvinde for Arbejderpartiet Kommunisterne APK

Følg hende også på facebook

Dette er et indlæg på KPnetBlogs

Se også

Arbejderpartiet Kommunisternes hjemmeside

APK på facebook

APK udgiver den daglige netavis KPnet

KPnet hjemmeside

KPnet på facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.