Hilsen til Fredsvagten: 14 år

01102013

Af Dorte Grenaa

Tak til Fredsvagten, fordi I hver dag står der på vegne af tusindevis af krigsmodstandere. I viser verden, at Danmark også er mennesker med anstændighed og værdighed. I afslører løgnene og krigspropagandaen.

19.oktober 2015 er en mærkedag. På godt og ondt.

Den dag for 14 år siden besluttede den daværende krigsforbryder regering og Folketing at gøre Danmark til en aktiv krigsførende nation. Og til en nikkedukke i USA og NATO’s terrorkrige. Danmark gik i krig mod Afghanistan på en propaganda løgn. Den krigspolitik har skiftende ”blå og røde” regeringer ført lige siden i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien og nu Mali.

Den dag blev også starten på Fredsvagten, der viste krigsmodstanden ude på Slotpladsen. Det har Fredsvagten sejt gjort lige siden.

Der er ting i tiden i dag, der minder mig om dengang i efteråret 2001. Og jeg har tænkt en del på jer her det sidste stykke tid. Alle I smukke mennesker fra Fredsvagtens første dage Lars, Bo, Troels, Morten, Angelika og alle jer andre, der var med og kom til i løbet af de næste over 5000 dage.

Vi har lige set en bølge af civil ulydighed og initiativer køre gennem landet for at hjælpe overlevende fra krigene – mennesker på flugt og i nød. Da flygtningene gik på motorvejene blev regeringens fremmedfjendske flygtningepolitik ubærlig. Man blev nødt til at handle. En bevægelsen voksede frem nedefra på trods af det politiske establishment og bovlamme partier.

Sådan var det også for 14 år siden, hvor ex. Nato krigsgeneral Anders Fog Rasmussen erklærede Danmark i krig. Danmark blev den dag et forandret land. Modstanden måtte finde nye veje.

Fredsvagten blev til – uden at vente på de rette tilladelser i tre eksemplarer – som en aktion der voksede frem og hurtigt bredte sig og tog form. Krigspolitikerne havde regnet med at skræmme og lamme al krigsmodstand. Man skal ikke undervurdere, hvad det har betydet for udviklingen hele krigsmodstanden, at Fredsvagten dengang satte foden ned og sagde fra.

Fredsvagten stoler på krigsmodstandens egne kræfter. Alle kan være med. Den giver folk mulighed for at gøre noget, gøre den berømte forskel, så man kan være bekendt at se sig selv spejlet. Det er menneskene og deres vilje, der tæller. Det er handlinger der forandrer os og forandrer verden.

Det er Fredsvagtens store styrke.

Og der er brug for Fredsvagten og dens indsats. Krigsindustrien og dødens købmænd lugter kroner, euro og dollars. Regeringen vil udvide dansk krigsdeltagelse både i Mellemøsten, Afrika og som del af NATOs østflanke her i Norden. Snart skal der bruges 30 milliarder alene på nye kampfly i et land der ”ikke har råd” til bruge penge på ældre, kontanthjælpsmodtagere, flygtninge, unge og arbejdsløse.

Vi mødes derude i de fælles slag der endnu skal slås.

Al forandring kommer nedefra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.