En vision for fremtiden

we-are-the-future

Nu har vi oprettet et fælleshus her i kvarteret. Huset har spisested med varm mad til frokost og aften, som også bruges af den lille skole der ligger i gaden. Og en meget praktisk ting er fordelingscentralen, hvorfra vi fordeler praktisk hjælp til reparationer i hjemmet og værktøj til dem der har brug for det.

Vi overvejer lige nu hvordan også hjælp til ældre og handicappede og pasning af syge børn kan blive en del af de fælles opgaver. Arbejdet i huset er fællestid, der efter overenskomsten udgør en del af vores arbejdstid.

Et af de store problemer vi stadig kæmper med er den allergi og andre forureningssygdomme vi har med os fra epoken med uhæmmet vækst og forbrug. Derfor er al fødevareproduktion nu omlagt til økologisk, mens den øvrige produktion er under omlægning. Den retning vi følger for omlægningen er, at al produktion skal være bæredygtig og alle produkter skal kunne indgå i naturens kredsløb.

Der er dog stadig mange af de gamle produkter i hjemmene og på arbejdspladserne, så i lang tid fremover er en grundig affaldssortering og udskiftning nødvendig.

Det er alligevel utroligt at tænke på, at det kun er få år siden, at man kunne købe forurenede grøntsager indpakket i flere lag plastik med en meget lang nedbrydningstid. I dag kan vi spise indpakningen og behøver ikke frygte farlige sprøjtegifte. Det er også fantastisk at alt inventar til hjemmet også f.eks. legetøj, maling og tæpper, nu er gennemtestet så det ikke er allergifremkaldende.

Landets samlede energiforbrug er i de sidste 5 år halveret fordi alt nybyggeri nu er selvforsynende med varme og strøm og de fleste gamle bygninger er gennemgået og renoveret. Et vigtigt bidrag er at alle fabrikker har aflagt energiregnskab og medarbejderne har fået medansvar for driften.

Den nye produktion der opbygges har vist sig at frigøre mange flere kræfter end forventet. At al viden deles og fabrikkerne styres ved selvorganisering har vist sig at medføre et væld af nye opfindelser, nye måder at udføre arbejdet på, nye energikilder tages i brug. En udvikling, det er fantastisk at opleve. Livet bliver enklere og sjovere.

Det nyeste transportmiddel er den kørende regnfrakke: Den kan tage form efter behov, med eller uden hjul, med eller uden bagageopbevaringsplads, overdækket eller åben og når den ikke bruges kan den pakkes sammen som en rygsæk. Energien der gør den kan køre, hentes fra lyslederkabler.

Alle har selvfølgelig et arbejde, de er i stand til at udføre. Arbejdstiden består af arbejdstid, uddannelsestid, fællestid, hvor der arbejdes for fællesskabet som f.eks. i vores nye fælleshus og samfundstid, hvor udviklingen og styringen af samfundet følges, diskuteres og besluttes. Læs videre En vision for fremtiden

Leg og alvor

Sporvogn

Det er vel efterhånden fem år siden, jeg mødte Asger, som lagde billet ind på et chaufførjob på min tidligere arbejdsplads. Jeg sad med i ansættelsesudvalget, da jeg som eneste anden chauffør skulle være nærmeste kollega. Personligt faldt jeg pladask for Asger, men udvalget ville det anderledes. De blev snøret af en charlatan, der forlod en lederstilling i SAS, fordi han var så betaget af ældre mennesker. Realiteten var, at han ikke magtede sin opgave som leder, hvilket kunne tale til hans fordel, men han havde i al for lang tid tilegnet sig de dårlige egenskaber, en sådan stilling fører med sig.

Det var min opgave at rundvise de omkring otte ansøgere på den potentielle nye arbejdsplads. Det var netop i det moment, at jeg kom ind under huden på Asger. Vores kemi var rendyrket harmoni. Asger var/er en rar familiefar med to – nu tre – små børn og ansat i det, vi københavnere kender som HT-busserne. Asger havde et fascinerende åbent sind, så snakkerne fandt hurtigt vej til fritidsinteresserne og vores ikke-udlevede drengeinteresser: frimærkesamling, modeljernbane, skak, og endelig suppleret med en mere nutidig interesse for slægtsforskning. Læs videre Leg og alvor

Frem med fællesskabet

haand_i_haandJo fandeme er det samfundets skyld

Individualismeholdning må fortrænges – fællesskab og klasseholdning må frem

Lytter man til de etablerede samfundsvandrør skurrer det – hvad fanden er der gang i?
Overskrifter vælter frem:
Individualisme – forbrugerisme – økonomisk slavebinding – vær dig selv nok – fremmedhad.

Er du utilfreds, er det dine egen eller din families skyld.
Du får lov til at drømme om at blive stjerne for en aften, have X-factor, drømme om drømmeboliger i Liebhaverne og Hammerslag i TV. Eller hvis du er er ”modig” kan du deltage i reality udstødelsesshows som Robinson.

Læs videre Frem med fællesskabet