Tilbage til forsiden
Flere Aktuelle temaer og baggrund

Tema

 

Revolution i verdens fattigste land:
FOLKEKRIGEN I NEPAL

I løbet af seks år har den væbnede kamp i Nepal for et revolutionært demokratisk regime imod den herskende klasse og det reaktionære kongedømme udviklet sig til en afgørende konfrontation om magten.
Folkekrigen og befrielseshæren ledes af Nepals Kommunistiske Parti (Maoister).
I novemeber 2001 oprettedes en revolutionær folkeregering ledet af Baburam Bhattarai.

Fuld støtte til folkekrigen i Nepal!
Nepal er sat i undtagelsestilstand, og kupkongen har beordret hæren sat ind mod befrielseshæren. Samtidig har regeringen 'erklæret Nepals Kommunistiske Parti (Maoister), dets søsterorganisationer og enhver organisation og enhver person, der støtter det maoistiske parti og dets virksomhed for terrorister'.
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne.

Folkekrig, undtagelsestilstand og regeringsoffensiv
Efter 24. november 2001

Generalstrejke i Nepal viser massiv støtte til opstand
Nepal var lørdag lammet for anden dag i træk af en generalstrejke, som Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) har opfordret til. Den viser en massiv folkelig opbakning bag opstanden.
Netavisen 24.02.02

Nepals Kommunistiske Parti (Maoisters) Stående Komite mødes
Udtalelse om situationen i folkekrigen og under undertagelsestilstanden fra NKP (M) efter ledelsesmøde i januar 2002.
25.01.02 Engelsk
Anti-Imperialist League

Nepal: Maoist Information Bulletin
Første informationsbulletin fra NKP(M) efter undtagelsestilstandens indførelse og indledningen af regeringshærens offensiv.
19.12.2001 Engelsk
Anti-Imperialist League

Nepal: Pressen knægtes mens Indien anmodes om militærhjælp
Deuba-regeringen har slået hårdt ned på oppositionelle blade og indført generel censur, samtidig med at den har anmodet Indien og andre lande om militær støtte til kampen mod den maoistisk ledte befrielseshær.
Netavisen 29.11.01

Folkekrigen genoptaget i Nepal
Efter fredsforhandlingernes sammenbrud i november 2001 som følge af manøvrer fra reaktionens side er folkekrigen i Nepal blevet genoptaget - kraftigere end nogensinde. En central folkeregering er blevet udnævnt under ledelse af dr. Baburam Bhattarai.
Netavisen 26.11.01

Nepalesiske perspektiver

Nepalesiske perspektiver
Interview med Baburam Bhattarai, medlem af Nepals Kommunistiske Parti (Maoisters) politibureau og leder af dets internationale afdeling, besvarer spørgsmål fra Nepal Times. Interviewet blev foretaget kort før den reaktionære regeringschef Koirala blev tvunget til at trække sig i juli 2001. I november udnævntes Bhattarai til leder af den revolutionære folkeregering. (Uddrag).
Kommunistisk Politik 16, 2001

Nepal: Folkekrigen vinder frem
Artikel og uddrag af interview med formanden for Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) Prachanda om befrielseshærens forårsoffensiv 2001
Kommunistisk Politik 8, april 2001

Nepal 2001

Våbenhvile og fredsforhandlinger juli - november

Nepal: Landreform og fredsforhandlinger
Den nye premierminister Deuba har foreslået en landreform og indledt fredsforhandlinger med de maoistiske oprørere. Men forhandlingerne støder på vanskeligheder.
Netavisen 04.09.01

Bush og EU: Hilser våbenhvile i Nepal
'Alle Nepals venner står sammen i håbet om, at Nepal kan bygge fred, velstand og en stærk demokratisk regering', siger Bush.
Netavisen 29.07.01

Maoistisk koordinationsgruppe for Sydasien dannet
Som et udtryk for skærpelsen af de revolutionære processer i det sydlige Asien er der nu dannet en koordinationsgruppe af maoistiske partier og organisationer.
Netavisen 28.07.01

Nepal: Våbenhvile mellem maoister og regering
Formanden for Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) Prachanda har i en pressemeddelelse annonceret, at guerillaen vil udsætte væbnede aktioner mod regeringen efter at Sher Bahadur Deuba er udnævnt som ny regeringschef.
Netavisen 25.07.01

Massakren på kongehuset og skærpet konfrontation
Juni - juli 2001

Krisen i Nepal forstærkes
Regeringschef Koirala er trådt tilbage, mens den politiske krise forstærkes i Nepal, hvor folkeopstanden og folkekrigen vinder frem.
Netavisen 20.07.01

Nepal: Hæren er nu sat ind
Nu er det bekræftet: den nepalesiske hær er blevet sat ind mod partisanhæren. Det er den egentlige baggrund for morddrama og kup i det nepalesiske kongehus.
Netavisen 15.07.01

Nepal: Den ny regent strammer grebet
Den ny regent i Nepal kong Gyanendra og regeringschef Koirala har strammet grebet om landet efter massakren i kongepaladset
Netavisen 08.06.01

Den fantastiske, men sande historie om de dramatiske begivenheder, der fandt sted i det lille demokratiske kongedømme Nepal i året 2001
Kommentar af Klaus Riis
Kommunistisk Politik 12, 2001

Nepal: Ringen sluttet
Først myrdet konge - så hjernedød konge - så KONG GYANENDRA
[Netavisen 04.06.01]

Nepal: Kongemorder som konge
Massakre i kongepaladset i Kathmandu
[Netavisen 03.06.01] Opdateret.

Befrielseshærens forårsoffensiv 2001

Nepal: Hæren mobiliseres mod folkeligt oprør
[Netavisen 25.05.01]

Nepal: Folkekrigen vinder frem
Artikel og uddrag af interview med formanden for Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) Prachanda om befrielseshærens forårsoffensiv 2001
Kommunistisk Politik 8, april 2001

APK og Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer om revolution og folkekrig

Maoisme og folkekrig
Der er nogle, som har ’undret sig’ over, at APK helhjertet støtter den kamp og ’folkekrigen’, som f.eks. føres af Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) eller Filippinernes Kommunistiske Parti, der også bekender sig til Marxismen-Leninismen og Mao Zedongs Tænkning som ideologisk grundlag.
Kommunistisk Politik 16, 2001

Erobringen af magten og kampens forskellige former
[Netavisen] Med Ecuadors Marxistisk-Leninistiske Kommunistiske Parti som værter afholdtes fra d. 23. til d. 27. juli i Quito i Ecuador Det 5. Internationale Seminar "Revolutionens problemer i Latinamerika". Seminaret samlede revolutionære og erklæret kommunistiske partier fra såvel Latinamerika som Europa og vedtog en sluterklæring, der bringes her.


Tema arkiv

Tilbage til Nyheder