Dagpengeudspil er social dumping

 

Der har allerede været fuld gang i det parlamentariske skuespil om de nye forringelser af dagpengene et stykke tid. Hvad der er blodig alvor alle de det rammer og som skal se deres tilværelse slås økonomisk og socialt i stykker – ja det er forhandlingstaktik og skuespil for politikkere, arbejdsgivere og fagtop.Af Dorte Grenaa

 

 

Der ser ud at være enighed hos alle parter om indholdet på en nær én ting. Nemlig hvorvidt de arbejdsløse skal straffes med 8 eller 3 dages karensdage om året, hvis de ikke skaffer sig midlertidige småjobs.

Socialdemokratiets Mette Frederiksen har allerede afstemt med LO toppen, at et krav på 600 mill. kr til at få 3 karensdage kan udråbes som den bedst opnåelige sejr og holde fagbevægelsen i ro.

Nøjagtig samme beløb er Dansk Folkeparti og SF nået frem til efter deres dagpenge”pagt” under valgkampen.

Og venstres arbejdsgiver beskæftigelsesminister kan godt se et robust bredt forlig komme i hus, der kan skaffe ro.

Arbejdsløse betaler selv

Der er ikke råd til forbedringer siger de. Og glemmer helt at nævne hvem der finansierer dagpengesystemet. De arbejdsløse har allerede selv betalt en meget stor del af udgifterne over A-kassekontingentet.

Det betales måned efter måned og er ikke blevet mindre for at sige det mildt. Ifølge Det Økonomiske Råd beløb det sig i 2013 til 12 milliarder kroner og dækkede 60 pct. af dagpengeudgifterne . De resterende 8 milliarder blev finansieret over skatterne, betalt af arbejderne både på og uden for arbejdsmarked.

Så hvem tror de lige de er, at påstå at der ikke er råd til at forbedre dagpengesystemet. Det er ikke deres penge eller liv det handler om.

Viderefører udueligt system

Alle parter, incl. fagtoppen er enige om bygge videre på et udueligt system, der allerede har smidt 60.000 arbejdsløse ud af dagpengesikringen over i kontanthjælp eller intet. Med det nye forslag vil det betyde mellem 10 -20.000 der ryger ud ifølge uafhængige økonomer.

Men det kan ikke accepteres, at vi forsat skal have et system hvor folk kastes ud af dagpengesystemet. Den praksis skal permanent stoppes og ikke bare stoppes af midlertidige lapperier.

Der er nogen der taler om, at forslaget både indeholder forringelser og forbedringer. Det gør det ikke.

Såkaldt fleksibel genoptjening, hvor en dags arbejde skulle give to dages ret til understøttelse er en slet skjult trussel til de langtidsledige. Tager du ikke et hvilket som helst job til en hvilken som helst løn, så bliver du økonomisk straffet og derefter er det ud.

Nøjagtig samme system som Mette Frederiksen byggede sin kontanthjælpsreform på, og som fagbevægelsen top aldrig har rørt en finger for at gå imod. Derfor må modstanden også organiseres nedefra og blandt alle dem som de nyliberale reformer skærer hårdt ned på – arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere, sygedagpengemodtagere, flygtninge, førtidspensionister. Og den kan ikke føres med appeller om at tænke sig om til de samme politikere som har skabt reformerne.

Ingen tror på at det skaffer flere i arbejde til jobs der ikke findes. Det drejer sig om social dumping, hvor arbejdsløse skal presses til at arbejde under dårligere forhold end deres normale overenskomster. Enhedslisten udtalelser i en presseudtalelse, at de ”vil presse hårdt på” for et trygt dagpengesystem uden højrefløjens forringelser. Men de siger ikke noget om hvem de vil presse. Mette Frederiksen? Eller fagtoppen?

Tænk hvis de i stedet havde udtalt – vi vil presse hårdt på at få organiseret en bred modstand i hele arbejderklassen - blandt de arbejdsløse og på arbejdspladserne.

 

Læs også

Dagpengeudspil: Grimt angreb på arbejdsløse og arbejdende
KPnet 19. oktober 2015

 


Dette er en artikel fra kpnet.dk - Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til
kpnet, facebook KPnetavisen samt KPnetTV -

Find KPnetBlogs
her og twitter her

Udgives af Arbejderpartiet Kommunisterne APK


- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !

 

 

KPnet 20. oktober 2015