Danmark befinder sig i dyb økonomisk krise

Det bliver stadigt sværere at skjule sandheden. At kapitalismen er i dyb krise - i Danmark såvel som på internationalt plan. Bankkoncernen Nordea forventer, at det danske BNP (bruttonationalprodukt) også i fjerde kvartal vil falde, dvs. for andet kvartal i træk, hvilket ifølge den borgerlige definition er ensbetydende med, at der er tale om direkte recession/tilbagegang. At krisen er et faktum.

Den internationale økonomiske krise hærger, og Danmark som resten af EU befinder sig i dyb krise. Selv de borgerlige økonomer må om end nødtvunget indrømme det. Senest Nordea, som forudser et nyt fald i bruttonationalproduktet (BNP) for 4. kvartal 2002. Dermed er der også ifølge de officielle, borgerlige termer - tale om direkte recession/en reel tilbagegang i produktionen i Danmark. Et fald i BNP to i kvartaler i træk er den borgerlige økonomis definition på reel økonomisk krise og ikke blot "lavvækst" eller et "forsinket økonomisk opsving".

Samtidig er Nordea nødsaget til endnu en gang at nedjustere skønnet for væksten i BNP for år 2002. En vækst, der i forvejen er mere end beskeden (reelt ikke eksisterende), forventes nu kun at blive på 1,3 pct. Og situationen næste år forventes ikke at blive meget bedre. Her er "væksten" nu skåret ned til 1,6 pct., hvilket i bedste fald højst kan betegnes som nulvækst.

Det er den internationale økonomiske krise, der sætter sine spor, eller som det med Nordeas ordvalg hedder lavere forventninger til den internationale vækst. Indrømme krisen vil man fortsat helst ikke. Den internationale kapitalistiske krise vil ramme dansk eksport, samtidig med at privatforbruget vil falde for den almindelige befolkning - eller ifølge de officielle statistikker stige med 1,8 pct. (imod et tidligere nedjusteret skøn på 2,3 pct.)
Det går altså alt andet end godt for den danske økonomi.

Også højreregeringens økonomer nedjusterer forventningerne - undtagen når det gælder ledigheden. Her forventes nu en stigning på 9000 registrerede arbejdsløse, men den økonomiske vækst sættes til 1,8 pct. Alligevel fortsætter man forsøgene på at putte blår i øjnene på folk.

Fra og med år 2004 slår det nye længe lovede økonomiske opsving først for alvor igennem, lyder de optimistiske spådomme og forsikringer fra regeringen. Hvilket opsving, om man må spørge? Der er på nuværende tidspunkt ikke tegn på noget, der blot minder om et opsving, tværtimod. Krisen raser. Bruttonationalproduktet og industriens omsætning er faldende, mens arbejdsløsheden på ny vokser. Det er de nøgne kendsgerninger.

Netavisen 10. december 2002