Netavisens nyhedslinks uge 49
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Se nyhedsbureauet ANNCOL
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Iintifadaen? Se f.eks. The Palestine Chronicle ---
Electronic Intifada
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

Våbeninspektører vrede over amerikanske påstande
[Netavisen - link 07.12.02] THe Times. Eng.
Forholdet mellem USA og FN om våbeninspektørerne stadig mere anspændt.

Det spegede spil om Tyrkiet og EU
[Netavisen - link 07.12.02] EU-Observer
Tyrkiet har høje forventninger til EU, og det kommer til at præge næste uges topmøde i København.

Prodi skaber forvirring med sin egen ønske-forfatning
[Netavisen - link 06.12.02] EU-Observer
EU-Kommissionens formand formåede at skabe en del forvirring, da han afleverede hele to forslag til Konventet om EU's fremtid: Ét som alle Kommissionens medlemmer går ind for og så hans eget uofficielle forslag. Det sidste er det, der vil smide de tøvende EU-medlemmer ud.

Undtagelsestilstand i Østtimor efter nedskydning af 5 studenter
[Netavisen - link 05.12.02] The Independent. Eng.
Der er indført undtagelsestilstand i Østtimor og udgangsforbud i hovedstaden Dili efter voldsomme studenterdemonstrationer, hvor politiet åbnede ild og dræbte mindst fem. Regeringschefens bolig er brændt af. Der er mindst hundrede arresterede - og FN-styrker patruljerer nu i gaderne.

Hungermarch i Argentina
[Netavisen - link 05.12.02] BBC. Eng.
Tusinder af argentinere gik onsdag af sted i Buenos Aires på en hungermarch, der har som mål at indsamle mindst 500 tons mad til skolebørn fra offentlige myndigheder og supermarkeder. Landets revolutionære krise forstås udmærket, når det betænkes, at Argentina samtidig er en vægtig fødevare-eksportør.

Rusland og Indien indgår 'strategisk partnerskab'
[Netavisen - link 05.12.02] Daily Times. Pak. Eng.
Den indiske premierminister Vajpayee og Ruslands Putin undertegner 'partnerskabsaftale' og indgår syv andre aftaler. De vil 'bekæmpe terrorisme sammen' og sætter pres på Pakistan. Rusland fortsætter med at støtte Indiens atomprogram - og fordrer i en fællesudtalelse en politisk løsning på krisen USA/Irak.

Bush bemyndiger CIA til at dræbe amerikanere
[Netavisen - link 05.12.02] Houston Chronicle. Eng.
Bush-regeringen har for et styke tid siden bemyndiget CIA til igen at myrde i udlandet og udenlandske statsborgere - f.eks. personer på USAs terrorhitliste. Nu kan også amerikanske statsborgere blive dræbt af CIa, hvis det mener, de har forbindelser til Al-Qaeda.

Mere magt til Kommissionen
[Netavisen - link 05.12.02] EU-Observer.
EU-Kommissionen foreslår, at dens 20 medlemmer får mere magt i udenrigspolitiske og økonomiske spørgsmål, fremgår det af et udkast, som Kommissionen har præsenteret for Konventet om fremtidens EU.

Fiasko-strejke mod Chavez
[Netavisen - link 05.12.02] Klassekampen. No.
Den korporativt-fascistiske fagbevægelse i Venezuela har med støtte fra USA forsøgt at arrangere en "strejke" imod landets præsident Chavez og hans relativt uafhængigheds-søgende politik. Aktionen - den fjerde af slagsen - blev en fiasko. Derimod er det lykkedes for det Pinochetistiske borgerskab at sende så megen kapital ud af Venezuela og til USA, at det afgørende har destabiliseret økonomien.

Tyrkisk reformkurs skal sikre vej til EU - og krig mod Irak!
[Netavisen - link 04.12.02] Politiken.
Den tyrkiske regering vedtog tirsdag en lovpakke, der indvarsler gennemgribende reformer på menneskerettighedsområdet. Den bliver nu forelagt parlamentet. USA's viceforsvarsminister, Paul Wolfowitz, giver den tyrkiske udmelding sin fulde støtte. Wolfowitz håber, at USA's støtte vil overtale Tyrkiets moderat islamistiske regering til at bakke op om en mulig militær konfrontation med Irak.
Se også
USA satser stort på tyrkiske militærbaser
[Netavisen - link 04.12.02] BBC. Eng.
USA har meddelt at det vil investerer millioner af dollars til udbygning af militærbaser til krig mod Irak.

Hungersnød i Afrika: 38 millioner trues af sultedød
[Netavisen - link 04.12.02] The Guardian. Eng.
Afrika står overfor en sultkatastrofe uden fortilfælde. 38 millioner mennesker trues af sultedød, har James T. Morris, chef for FNs fødevarehjælpeprogram, meddelt Sikkerhedsrådet.
Se også
Kritisk øjeblik for Aids-epidemien
[Netavisen - link 04.12.02] Monday Morning. Leb. Eng.
Fem millioner mennesker bliver smittet af HIV i år, og vil bringe tallet af HIV-smittede og Aids-syge op på en ny rekord - 42 millioner, siger FN. I Afrika forstærker epidemien hungerkatastrofen.

Næsten 100.000 flere arbejdsløse i Tyskland
[Netavisen - link 04.12.02] Berlingske Tidende.
Arbejdsløsheden i Tyskland steg i november ifølge de ikke-sæsonkorrigerede tal med næsten 100.000 personer til lige over fire mio. personer, oplyser arbejdsmarkedsdirektoratet i Nürnberg.

USA presser Irak og FN
[Netavisen - link 04.12.02] Politiken.
USA er overbevist om, at Irak har masseødelæggelsesvåben. USA's forsvarsminister, Donald Rumsfeld understreger, at Irak - og ikke våbeninspektørerne - må bevise det modsatte. Samtidig lægger USA pres på FN.

Lula vil sætte fart på Mercosur
[Netavisen - link 04.12.02] Financial Times. Eng.
Lula da Silva, Brasiliens kommende præsident, er på turné i Latinamerika for at fremme økonomisk integration gennem verdens trediestørste økonomiske sammenslutning Mercosur efter det økonomiske kollaps i Argentina og Uruguay. Han lægger sig politisk tæt op af Chiles socialistiske præsident Ricardo Lagos. I næste uge drager han til Washington.
Se også
Mercosur - Verdens trediestørste handelsblok MercoPress. Eng.

Tyskland og Frankrig vil harmonisere skattepolitik
[Netavisen - link 03.12.02] Berlingske Tidende.
EUs to sværvægtere, Tyskland og Frankrig, er enige om at arbejde henimod harmonisering af skattepolitikken i EU, skriver Financial Times. Ifølge det fransk-tyske forslag, som ventes at blive præsenteret for det såkaldte konvent om Europas fremtid inden jul, skal der gøres bestræbelser på at samordne EU-landenes selskabsskat og momssatser med henblik på at yderligere at forbedre EUs indre marked.

Reagan-tidens ansvarlige for 'beskidte krige' i Latinamerika er tilbage
[Netavisen - link 02.12.02] Newsday. Eng.
Otto Reich, Elliot Abrams og John Negroponte var 3 nøgleskikkelsert i Iran-Contra-skandalen og de 'beskidte krige' i Centralamerika i 80erne. De er nu tilbage ved magten. De hjalp dødspatruljerne - og sættes nu ind igen, hvor en venstrebølge har grebet kontinentet i protest mod nyliberalismens konsekvenser og gjort venstrepopulister som Lula i Brasilien, Gutierrez i Ecuador og Chavez i Venezuela til præsidenter.

Frankrig og England på vej mod storstrejker
[Netavisen - link 02.12.02] CNN. Eng.
I England er en ny brandmandsstrejke planlagt fra onsdag - og i Frankrig har lærerne indkaldt til en national strejkedag 8. december samtidig med at andre offentligt ansatte vil strejke dagen før i protest mod pensionsreform. I sidste uge gennemførtes store demonstrationer mod de EU-dikterede reformer.

"Gaza 2002 ligner Berlin 1945"
[Netavisen - link 02.12.02] Proletären. Sv.
En beretning fra en rejse igennem Palæstina og Israel, hvor bl.a. de israelske skolebørn som i Nazityskland opdrages til rabiat racistisk had - af lærerne. Der sker en løbende fordrivelse af palæstinenserne som led i en langsigtet etnisk udrensning. Og den voldelige israelske undertrykkelse bliver stadigt værre.

Tyrkiet: Tusinder demonstrerer mod Irak-krig
[Netavisen - link 02.12.02] Reuters. Eng.
Tusinder demonstrerede søndag i Istanbul. Tyrkiet frygter at et amerikansk angreb på Irak kan forårsage ragnarok i regionen.
Se også
Bahrein opfordrer borgerne til at stoppe anti-US protester Jerusalem Post. Eng.
Der har været omfattende demonstrationer i en række muslimske lande på årsdagen for FN-beslutningen i 1947 om at dele Palæstina og skabe en palæstinensisk stat. Bahrein er en af USAs tætte allierede - men også, som i Kuwait, et land hvor modstanden mod USAs mellemøstpolitik og en ny Irak-krig er meget stærk. Hold olp med at brænde det amerikanske flag af, siger regeringen.
Se også
Titusinder demonstrerer i Sydkorea mod den amerikanske besættelse Khilafah.Eng.
4400 politifolk blev sat ind for at fjerne sydkoreanske demonstranter foran en amerikansk militærebase.
Nye fredsdemonstrationer i Australien
Se også
Flere demonstrationer mod Irak-krig i Australien Indymedia
Billeder fra Melbourne

Internettet kan kollapse
[Netavisen - link 02.12.02] Stavangeravisen. No.
Forskere ved universitetet i Ohio advarer mod at hele internettet kan kollapse, fordi nettet er blevet sårbart som følge af kommercialisering - fordi det er større selskaber som dominerer.

Bin Ladens stemme er fup
[Netavisen - link 02.12.02] Stavangeravisen. No.
Det var alligevel ikke Osama bin Laden som for nylig talte på den arabiske fjernsynsstation Al-Jazzeera. Det slår svejtsiske stemme-eksperter fast. Tidligere har amerikanske eksperter hævdet det modsatte.

Forhandlingssammenbrud: Flere strejker på vej
[Netavisen - link 01.12.02] The Guardian. Eng.
Parterne står længere fra hinanden i brandmandskonflikten - og flere strejker er måske på vej i Blairs England.

Mossads folk kommer til Afghanistan
[Netavisen - link 01.12.02] Jihad Unspun. Eng.
Hundreder af Mossad-folk skal være kommet til Afghanistan på anmodning af den amerikansk-indsatte Karzai, der ikke er sikker noget steds.

Op mod 10.000 demonstrerer i Australien mod Irak-krig
[Netavisen - link 30.11.02] Berlingske Tidende
Omkring 10.000 mennesker gik i dag på gaden i Sydney for at protestere mod australsk deltagelse i en eventuel krig mod Irak. Demonstrationen var et led i en national kampagne, der forsøger at vende befolkningen imod regeringens beslutning om at støtte USA i en militær aktion.

Inspektionerne beviser Blair løj
[Netavisen - link 30.11.02] The News. Pak. Eng.
Nogle af de første våbeninspektioner har været til de steder, hvor den britiske premierminister Tony Blairs rapport til parlamentet hævdede, at der blev produceret masseødelæggelsesvåben. Man fandt kun ... ruiner. Blair løj.

Blair vil have en forfatning for et Europa af nationalstater
[Netavisen - link 30.11.02] EU-Observer.
Den britiske premierminister, Tony Blair, har leveret sit hidtil mest integrationsvenlige bidrag til den kommende reform af traktaterne. Han gør sig til fortaler for en EU-forfatning, men han understreger, at EU skal være en union af nationalstater.

Hver år bliver værre for de colombianske arbejdere
[Netavisen - link 30.11.02] ANNCOL. Eng.
De colombianske arbejdere blivert stadig fattigere - og det er en farefuld ting at være faglig aktivist. Sidste år myrdedes 153 fagforeningsfolk, 72 flere forsvandt og omkring 10.000 lever med truslen om død hængende over sig.

Fakta om de colombianske paramilitære dødspatruljer
[Netavisen - link 30.11.02] ANNCOL. Eng.
Den colombianske regering styrker kontakterne til paraplyorganisationen for dødspatruljerne AUC. Her er fem kendsgerninger om de paramilitære dødspatruljer.

EU-skat sniger sig ind i fremtids-debatten
[Netavisen - link 30.11.02] EU-Observer.
Tysk tænketank finder det nødvendigt, at EU-Konventet diskuterer en eller anden form for direkte skat til EU.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder