Netavisens nyhedslinks uge 48
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Se nyhedsbureauet ANNCOL
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Iintifadaen? Se f.eks. The Palestine Chronicle ---
Electronic Intifada
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

Forhandlingssammenbrud: Flere strejker på vej
[Netavisen - link 31.11.02] The Guardian. Eng.
Parterne står længere fra hinanden i brandmandskonflikten - og flere strejker er måske på vej i Blairs England.

Mossads folk kommer til Afghanistan
[Netavisen - link 31.11.02] Jihad Unspun. Eng.
Hundreder af Mossad-folk skal være kommet til Afghanistan på anmodning af den amerikansk-indsatte Karzai, der ikke er sikker noget steds.

Op mod 10.000 demonstrerer i Australien mod Irak-krig
[Netavisen - link 30.11.02] Berlingske Tidende
Omkring 10.000 mennesker gik i dag på gaden i Sydney for at protestere mod australsk deltagelse i en eventuel krig mod Irak. Demonstrationen var et led i en national kampagne, der forsøger at vende befolkningen imod regeringens beslutning om at støtte USA i en militær aktion.

Inspektionerne beviser Blair løj
[Netavisen - link 30.11.02] The News. Pak. Eng.
Nogle af de første våbeninspektioner har været til de steder, hvor den britiske premierminister Tony Blairs rapport til parlamentet hævdede, at der blev produceret masseødelæggelsesvåben. Man fandt kun ... ruiner. Blair løj.

Blair vil have en forfatning for et Europa af nationalstater
[Netavisen - link 30.11.02] EU-Observer.
Den britiske premierminister, Tony Blair, har leveret sit hidtil mest integrationsvenlige bidrag til den kommende reform af traktaterne. Han gør sig til fortaler for en EU-forfatning, men han understreger, at EU skal være en union af nationalstater.

Hver år bliver værre for de colombianske arbejdere
[Netavisen - link 30.11.02] ANNCOL. Eng.
De colombianske arbejdere blivert stadig fattigere - og det er en farefuld ting at være faglig aktivist. Sidste år myrdedes 153 fagforeningsfolk, 72 flere forsvandt og omkring 10.000 lever med truslen om død hængende over sig.

Fakta om de colombianske paramilitære dødspatruljer
[Netavisen - link 30.11.02] ANNCOL. Eng.
Den colombianske regering styrker kontakterne til paraplyorganisationen for dødspatruljerne AUC. Her er fem kendsgerninger om de paramilitære dødspatruljer.

EU-skat sniger sig ind i fremtids-debatten
[Netavisen - link 30.11.02] EU-Observer.
Tysk tænketank finder det nødvendigt, at EU-Konventet diskuterer en eller anden form for direkte skat til EU.

Kissinger skal undersøge 9/11-terror
[Netavisen - link 29.11.02] Det Hvide Hus. Eng.
Præsident Bush annoncerer, at senior-folkemorder Henry Kissinger (ja, ham!) skal lede den officielle nationale efterforskning af begivenhederne 9/11 2001. Det er ikke 1. april.

Social uro ulmer over hele Europa
[Netavisen - link 28.11.02] Berlingske Tidende
Utilfredsheden lurer blandt brandmænd, postbude, skolelærere og togførere over hele Europa. Regeringerne i Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien har ikke råd til lønstigninger til de offentligt ansatte, men er tværtimod tvunget til at skære i pensionerne
Se også
Den danske model sikrer freden Berlingske Tidende.

Tyskland vil forsyne Israel med missiler
[Netavisen - link 28.11.02] Ha'aretz. Isr. Eng.
Den fredselskende Gerhard Schröder, som ikke vil lade tyske tropper tage del i en Irak-krig, støtter krigen på så mange andre måder: Senest har han sagt ja til Israels anmodning om levering af Patriot-missiler, der skal bruges mod Irak.

Argentina: Brukman genindtaget
[Netavisen - link 28.11.02] Yelah. Sv.
Tekstilfabrikken Brukman er igen kommet i centrum for den argentinske arbejderklasses kampagne for at besætte og drive landets kriseramte virksomheder. I lighed med hundreder af andre besatte virksomheder blev militæret sat ind for at drive besætterne ud, men hæren måtte fortrække igen, efter at arbejderne fik følgeskab af hele det civile lokalsamfund i en generobring.

El Salvador med i det røde opsving
[Netavisen - link 28.11.02] Klassekampen. No.
Befrielsesbevægelsen FMLN er efter fredsaftalen for ti år siden fortsat som en legal venstrefløjsbevægelse, og der er på det seneste opnået resultater af den folkelige kamp, fortæller en repræsentant. Den største demonstration i El Salvadors historie fandt sted i oktober og var vendt mod privatisering og markedsgørelse af sundhedsvæsenet. Samtidig hænger "terror"-stemplet og truer over FMLN.

Succesrig udvikling af folkekrigen i Nepal
[Netavisen - link 28.11.02] Modkraft. Eng.
Pressemeddelelse fra Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) om den tre-dages-generalstrejke og den efterfølgende vellykede militæroffensiv.

Tyskland og Frankrig ønsker europæisk forsvarsunion
[Netavisen - link 27.11.02] Berlingske Tidende.
Frankrig og Tyskland har udtrykt ønske om, at EU udvikler en sikkerheds-og forsvarsunion, som skal styrke Europas militære handlekraft og gøre kampen mod international terrorisme mere effektiv.Forslaget har ifølge den britiske avis Daily Telegraph skabt bekymring i London, da det lægger op til en ændring af af EU's hidtidige forsvarspolitik.

Baskernes nationale ledere angribes
[Netavisen - link 27.11.02] Modkraft.
En spansk dommer fører an i de formelle juridiske anklager mod de mest indflydelsesrige ledere af Euskadis/Baskerlandets nationale venstrefløj. De anklagede udgør stort set hele den baskiske venstrefløjs ledelse
gennem de sidste 15 år.

Øjenvidner skal fjernes
[Netavisen - link 27.11.02] Klassekampen. No.
FN anklager Israel for at have forhindret den ambulance, der kunnet have reddet livet på en ledende FN-hjælpeprogram-medarbejder i Jenin på Vestbredden, som blev ramt af en israelsk kugle. Formålet med drabet, ligesom den voldsomme chikane mod pro-palæstinensiske aktivister i øvrigt, var formentlig den simple at få hjælpeorganisationer og enkeltpersoner til at flygte fra farerne og overlade palæstinenserne til deres skæbne på Sharons nåde.

Folkets oberst bliver præsident
[Netavisen - link 26.11.02] Indymedia. Ecuador. Eng.
I hovedstaden Quito blev der festet i går, da Lucio Gutierrez stod som vinder af præsidentvalget over mangemillionæren i bananer Noboa. Hans løfter har været store - nu må det ses, om han indfrier dem.
Se også
Baggrund om 'kuppet' mod Mendoza i 2002 anført af Gutierrez Kommunsitisk Politik

Brandmandsstrejke skader krigsforberedelser
[Netavisen - link 26.11.02] The Times.
Brandmandsstrejken skader krigsforberedelserne og underminerer troppernes moral, siger britisk topadmiral.
Se også
Forhandlinger på vej i brandmandsstrejken The Indpendent. Eng.

USA: Havnearbejdernes fagforening anbefaler ny overenskomst
[Netavisen - link 26.11.02] ILWU. Eng.
De amerikanske havnearbejderes fagforening ILWU - som netop har gennemført en storstrejke, der blev stoppet af et regeringsindgreb - har nu afsluttet en overenskomst med arbejdsgiverne i Pacific Maritime Association (PMA). Fagforeningen anbefaler medlemerne at ratificere aftalen og kalder den et stort fremskridt.

Eksoberst tager magten i Ecuador med løfter til de fattige
[Netavisen - link 26.11.02] The Independent. Eng.
To år efter at være fængslet for at organisere et 'kup' er en tidligere oberst blevet valgt som præsident på løfter om at hjælpe de fattige. Lucio Gutierrez er den seneste i rækken af venstre-populister, som får magten i Latinamerika.
Se også
Folkelig kandidat vinder Ecuadors præsidentvalg
[Netavisen - link 25.11.02] BBC. Eng.
Efter Lula i Brasilien vinder Lucio Gutierrez nu præsidentvalget i Ecuador mod den hidtidige præsident bananmagnaten Noboa. Eks-obersten Guiterrez var en frontfigur i folkeopstanden for to år siden, og har for sin deltagelse deri siddet fængslet i et halvt år. Valget af ham afspejler ecuadorianernes krav om forandring.

Amerikansk militærstyre venter Irak
[Netavisen - link 25.11.02] Aftonbladet. Sv.
En specialgruppe under den amerikanske administration ved navn Executive Steering Group har udarbejdet planen for USA's overtagelse af Irak efter den forventede sønderbombning af landet inden for de kommende måneder.

USA holder på rene diktaturer
[Netavisen - link 25.11.02] Dagens Nyheter. Sv.
De amerikanske interesser i Centralasien har ført til et varmt samarbejde mellem USA og de derværende halv- og helfascistiske regimer om at opretholde den sociale ro med tvang, så amerikanerne kan opbygge deres militærbaser i fred.

Ritter: "USA er fascistisk"
[Netavisen - link 25.11.02] Dagbladet. No.
Den tidligere amerikanske våbeninspektør i Irak, nuværende krigsmodstander og dissident Scott Ritter siger, at Bushs regime i USA er fascistisk: Det bygger på frygt og uvidenhed indadtil og imperialisme udadtil (hans ordvalg).
Se også
Regeringen tyer til fascisme
[Netavisen - link 25.11.02] Ny Morgen.Fra The Worker, organ for USA's Arbejderparti.
Den 20. november vedtog den amerikanske kongres med stort flertal oprettelsen af et gigantisk ministerium, der angiveligt skal tage sig af terrorisme og sikre borgerne, men hvad gemmer der sig egentlig bag?

Efter Saddams fald: Den amerikanske plan
[Netavisen - link 24.11.02] U.S. News.
Den amerikanske administration af Irak efter Saddams fald vil begynde med en general som militærguuvernør ... Et 'inside look' på Bush-administrationens kriminelle forehavende

Den ny tyrkiske premierminister: Krig ikke godt for Tyrkiet
[Netavisen - link 24.11.02] Tehran Times.
En krig nær Tyrkiet, i Latinamerika, i Mellemøsten, eller noget andet sted, er ikke i Tyrkiets interesse, siger den ny premierminister Abdullah Gul

Indien ikke parat til at skrotte Saddam
[Netavisen - link 24.11.02] Asia Times
Indien udtrykker modstand mod USAs planlagte krig mod Irak - trods stadig varmere relationer til Washington.

Putin står fast sammen med USA om 'afvæbning af Irak'
[Netavisen - link 23.11.02] The Times. Eng.
Bush og Pution står sammen i 'krigen mod terror' - og Putin støtter USAs Irak-kurs. Til gengæld erklærer Bush:
Tjetjenien er Ruslands 'indre anliggende' People's Daily. Kina. Eng
Bush lover at respektere Ruslands økonomiske interesser i Irak Yahoo. Eng.

Nedtælling til storkrig: Amerikanske fly angriber Irak for tredie dag i træk
[Netavisen - link 23.11.02] ABCNews Eng.
USA/UK har igennem den senere tid optrappet krigshandlingerne og bombardementerne af Irak væsentligt - som et led i forberedelsen af en ny storstilet krig. De seneste tre dage har der været flybombardementerer over det sydlige Irak. Både 'civile og militære mål' er ramt, ifølge irakiske oplysninger.

Bush-sikkerhedsrådgiver: Der bliver krig uanset hvad
[Netavisen - link 23.11.02] The Mirror Eng.
Richard Perle vakte bestyrtelse hos engelske parlamentsmedlemmer, da han over for dem erklærede, at der blev krig, uanset hvad våbeninspektørerne finder ud af.

Schröder: Tyskland kan bruges som udgangspunkt for aggression mod Irak
[Netavisen - link 23.11.02] Yahoo. Eng.
Den tyske kansler meddelte på NATO-mødet i Prag, at Tyskland kunne bruges som opmarchområde og base for krig mod Irak.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder