Netavisens nyhedslinks uge 40
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

Boykot israelske varerStregkodenummer 7-2-9 betyder at varen er made in Israel!

Bøjer af for USA
[Netavisen - link 05.10.02] Klassekampen. No.
USA tog et stik hjem, da chjefen for våbeninspektørerne, Hans Blix, åbnede for at udsætte inspektionen indtil der foreligger en ny FN-resolution om Irak. USA optrapper sit diplomatiske pres.
Se også
FN-våbeninspektørchef støtter en ny Irak-resolution Berlingske Tidende

Den nepalesiske konge fyrer regeringen og tager magten selv
[Netavisen - link 05.10.02] BBC. Eng.
Den nepalesiske konge Gyanendra, der kom på tronen ved mordet på hans bror og dennes familie, har fyret Deuba-regeringen, udskudt de planlagte valg og tilranet sig hele magten - til krigen mod 'de maoistiske oprørere', som langtfra er knækkede. Deuba-regeringen havde i forvejen anbefalet en udskydelse af valgene med et år. Dette skridt betegnedess af Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) som et forsøg på at forhindre en fredsproces.
'Afslutning på demokratiet' Kantipur Online Eng
Kommentarer fra nepalesiske politikere

’Nu er det Lula’
[Netavisen - link 05.10.02] Information.
En tidligere metalarbejder og karismatisk fagforeningsleder fra Arbejderpartiet PT (venstresocialdemokratisk) er på vej til at blive Brasiliens præsident - efter mange tidligere forgæves forsøg. Han bebuder en 'fredelig revolution' i Latinamerikas største land – og vil vise nye veje for de kriseramte lande i Syd.

Opinionsundersøgelse: Massiv europæisk modstand mod Irak-krig
[Netavisen - link 05.10.02] Times of India. AFP. Eng.
I de europæiske lande er der overalt et overvældende folkeligt flertal mod den amerikanske krig mod Irak - også i lande, hvor regeringerne sender positive signaler til Bush.

Dicks ørkendrøm: Det hashemittiske kongedømme Jordan og Irak
[Netavisen - link 05.10.02] AntiWar. Af Peter Lee. Eng.
Dick Cheney og Paul Wolfowitz genopliver Lawrence of Arabias gamle vision om et såkaldt hashemittisk kongedømme i Jordan og det kurdiske Nordirak - hvis irakiske del skulle tilbydes den jordanske kong Abdullahs onkel og politiske modstander prins Hassan, der overraskende dukkede op på et møde for den USA-sponserede irakiske opposition (Den irakiske nationalkongres) i London i juli.

Tyrkiet frygter kurdisk pres ved Irak- krig
[Netavisen - link 05.10.02] New York Times. Eng.
I ly af den amerikanske flyforbudszone i Nordirak med de enorme oliereserver ved Kirkuk har kurderne oprettet en næsten-stat. Senest er man enedes om et fælles forfatningsforslag. Den tyrkiske regering frygter for øget kurdisk pres for selvstændighed eller autonomi for det tyrkiske Kurdistan ved en amerikansk krig mod Saddam Hussein.

USAs afmatning presser ledigheden
[Netavisen - link 05.10.02] Berlingske Tidende.
For første gang siden april falder beskæftigelsen på ny i USA. Jobtabet bekræfter den usikre situation, der i bedste fald vil føre til et sløvt opsving.

Antikrigsdemo i Dublin
[Netavisen - link 05.10.02] Indymedia. UK. Eng.
Billedserie fra sidste lørdags demonstration mod Irak-krig i Dublin, der samlede 2000.

Bush truer med krigskoalition uden om FN
[Netavisen - link 04.10.02] Reuters. Eng.
Overfor Frankrig, Kina og Ruslands modstand mod den af Bush/Blair-foreslåede sikkerhedsrådsresolution har Bush nu truet med at danne og anføre en krigskoalition uden om FN.

FN-observatører første skridt til invasion
[Netavisen - link 04.10.02] Modkraft
USA ønsker, at FN-observatører i Irak skal bruges som et første skridt til en militær besættelse, skriver Guardian i dag.
Se også
Svensk våbeninspektør: Nogle af våbeninspektørerne spionerede
[Netavisen - link 04.10.02] Yahoo. Eng.
FN-Våbeninspektørernes fortrolige information tilfaldt de amerikanske og israelske efterretningstjenester, siger en svensk tdl. våbeninspektør.

Irak: Forlanger USA et besættelsesarrangement?
[Netavisen - link 04.10.02] Institute for Public Accuracy. Eng.
Kommentarer til USAs/UKs forslag til sikkerhedsrådsresolution: USA vil bruge FN-resolution som påskud for krig og besættelse.
Se også
Den amerikanske økonomi og krigen Institute for Public Accuracy. Eng.
Kommentarer.
Links til aktuelle artikler om USAs krigstrussel mod Irak Global Policy Forum. Eng.

Israel 'øver sig på fordrivelse af Arafat'
[Netavisen - link 04.10.02] BBC. Eng.
Den israelske hær har gennemført en militærøvelse om at pågribe den palæstinensiske leder Yassir Arafat og flyve ham i eksil.
(KP-kommentar: Det er en forbrydelse mod folkeretten i sig selv - men da Arafat ikke 'vil' i eksil, er det en anledning til at dræbe ham, som Sharon ønsker det)

Palæstinenserlederen Barghoutis forsvarer trækker sig i protest mod Israel
[Netavisen - link 04.10.02]Fyens Stiftstidende.
En advokat for Marwan Barghouti, der er leder af palæstinenserlederen Yasser Aarafats Fatah-gruppe på Vestbredden, har meddelt, at forsvaret trækker sig ud af sagen.

USA lader løbesedler regne over det sydlige Irak
[Netavisen - link 04.10.02] CNN Eng.
USA er begyndt et stor psykologisk krigsførelsesopertation i det sydlige Irak for at skræmme modstanden mod en amrikansk invasion.

Generalstrejke mod ANC
[Netavisen - link 04.10.02] Modkraft
25.000 sydafrikanske arbejdere demonstrerede ifølge AFP tirsdag den 1. oktober i Johannesborg mod privatiseringen af el-forsyning og jernbaner.

EU: Europas Forenede Stater
[Netavisen - link 03.10.02] EU-Observer. Eng.
Formanden for EUs forfatningskonvent, den tdl. fransk præsident Valery Giscard d’Estaing sagde i en tale i Brügge onsdag, at Den europæiske union bør hedde 'Europas Forenede Stater'

Konflikt på havne i USA kan brede sig
[Netavisen - link 03.10.02] SiD
Lockoutede havnearbejdere på USA's vestkyst risikerer, at militæret sættes til at udføre arbejde med at laste og losse skibe. International fagforening truer med aktioner.

Tyrkiet annullerer dødsdom over kurderlederen Öcalan
[Netavisen - link 03.10.02] Politiken
Tyrkiets statslige sikkerhedsdomstol har ophævet torsdag formelt dødsdommen over den kurdiske oprørsleder Abdullah Öcalan, skriver det statslige tyrkiske nyhedsbureau Anatolian

Havnearbejderstrejke på den amerikanske Vestkyst giver A.P.Møller tab
[Netavisen - link 02.10.02] Politiken.
En arbejdskonflikt på den amerikanske vestkyst kaster lange skygger over A.P. Møller og den danske fondsbørs.
11.000 havnearbejdere i 29 havne har siden søndag været lockoutet i en bitter strid med containerrederierne om løn- og arbejdsvilkår, og nu truer fagforeningerne med at slå igen mod bl.a. A.P. Møller-selskabet Maersk-Sealand over hele verden.

Baskisk national modstand
[Netavisen - link 02.10.02] Politiken.
Den spanske stat reagerer med frådende raseri, efter at de baskiske nationalister, som endnu ikke er blevet forbudt under "antiterror"-paragrafferne, har rejst et pragmatisk kompromisforslag om en demokratisk løsning på det baskiske nationale spørgsmål. Den baskiske nation, som er lige så lidt iberisk (eller fransk) som den danske, skal for enhver pris fastholdes under det nuværende herredømme, og det mener Politikens korrespondent tilsyneladende også i denne artikel om emnet.

Tre store magter siger Nej til USAs FN-resolution
[Netavisen - link 30.09.02] Sydney Morning Herald. Eng.
USA overvejer
konsekvenserne af at føre krig uden FN-sikkerhedsrådsresolution efter at Rusland, Frankrig og Kina har sagt nej til den amerikansk-engelske resolution, der skulle garantere krigen.

’Kosmetisk tilbagetrækning’
[Netavisen - link 30.09.02] Information.
Der skortede ikke på v-tegn i går i Ramallah, men Arafat betragtede selv den israelske tilbagetrækning som kosmetisk. Det er den israelske højrefløj enig i, og den iværksætter ny kampagne mod indrømmelser

Historisk antikrigsmarch i London
[Netavisen - link 30.09.02] Indymedia. Eng. Af Bob Wing, War Times.
En rapport fra lørdagens kæmpedemonstration mod Irak-krig og for et frit Palæstina i London.

USA førende i børne-henrettelser
[Netavisen - link 30.09.02] Yelah. Sv.
To tredjedele af alle kendte henrettelser af børn under 18 de sidste ti år blev foretaget af USA, fortæller en Amnesty International-rapport.

USA vil give Irak en frist på 7 dage
[Netavisen - link 28.09.02] NBC. Eng.
Bush-administrationen vil have FN til at give Irak en frist på 7 dage (!) til at acceptere en 'meget streng og utvetydig' ny resolution, der påtvinger Irak suverænitetskrænkende betingelser omkring fornyede våbeninspektioner. Resolutionen opfordrer til brug af 'alle de nødvendige midler' for at gennemtvinge den, hvis Irak ikke følger den 110 procent: Midtvejsvalg og krig står for døren.

’Bush slår politisk mønt af Irakkonflikt’
[Netavisen - link 28.09.02] Information
Demokraterne raser over, at Det Hvide Hus fokuserer på krig af frygt for at tabe midtvejsvalget på grund af den dårlige amerikanske økonomi. Den forgiftede politiske atmosfære kan gøre det sværere for Bush at få udstedt en blankocheck fra Kongressen til at føre krig mod Irak

Dansk EU-formandsskab: Nyt knæfald for USA
Human Rights Watch: EU må give USA modspil i domstolssag
[Netavisen - link 28.09.02] Information
Human Rights Watch appellerer i sidste time EU’s udenrigsministre om at give USA mere modspil i strid om straffedomstol. Ellers vil landene være på herrens mark, når de skal indgå særaftaler med USA.
Se også
USA tilbudt forlig om domstol
[Netavisen - link 28.09.02] Information
Det danske EU-formandskab har præsenteret et fælles EU-svar til USA i striden om den internationale straffedomstol. Immunitet for amerikanere stadig en mulighed!

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder