Netavisens nyhedslinks uge 36
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

Boykot israelske varerStregkodenummer 7-2-9 betyder at varen er made in Israel!

Vigtige baggrundsartikler i ugen
CIA - En kort historie
Reprint from Indymedia. Af Yuno Hu.Eng.
En kort og nyttig gennemgang af CIAs synderegister siden oprettelsen efter 2. verdenskrig ud fra nogle centrale 'operationer'. Med den synsvinkel at denne skumle tjeneste har ført 'terrorkrig' i et halvt århundrede - og er ansvarlig for krige, kup, konflikter og massakrer, der anslås at have kostet 6 mio. mennesker livet.
Se også
Chomsky om Indonesien Infoshop Eng
Gennemgang af den amerikanske politik for at sikre sig kontrol med det folke- og ressourcestærke ø-rige siden 2. verdenskrig i opbygningen af det amerikanske imperium - herunder nedslagtningen af langt over en million 'kommunister'. Fra Year 501. 1993.

Francis A. Boyle:
Amerikanske krigsforbrydelser under Golfkrigen Media Monitors Network. Eng.
Palæstina skulle lægge sag an mod Israel for folkemord Media Monitors Network. Eng.
Den amerikanske professor i international lov og tdl. juridiske rådgiver for PLO har opbygget anklageskrifter mod hhv. USA for forbrydelser under den forrige Golfkrig og Israel for den permanente krig mod palæstinenserne.

James Petras:
11. september - Et år med imperiebygning
Rebelion. Eng.
En af amerikansk sociologis 'grand old men', professor James Petras, gennemgår i et omfattende essay den plan for opbygningen af et amerikansk verdensimperium, som Bush-regeringen følger - og som er en fortsættelse af Bush Sr.s 'ny verdensorden'.

***

FNs menneskerettighedschef retter skarp kritik af 'krigen mod terror'
[Netavisen - link 08.09.02] Yahoo. AP. Eng.
Den afgående chef for FNs menneskerettighedskommission Mary Robinsom beskylder i en dyster vurdering af menneskerettighedernes tilstand regeringerne for at skjule sig bag den igangværende 'krig mod terror' til at trampe borgerrettigheder under fode og knuse besværlige modstandere.

Bush vil have FN til at afvæbne Saddam - eller selv gå i krig
[Netavisen - link 08.09.02] The Age. Au. Eng.
George Bush vil i sin FN-tale torsdag sige at de ledende nationer skal handle hurtigt og kraftigt for at afvæbne Saddam Hussein - ellers vil USA handle på egen hånd og gå i krig alene.

Den israelske økonomi gisper under krigsudgifterne
[Netavisen - link 08.09.02] The Guardian. Eng.
Den afgående formand for det israelske nationale sikkerhedsrod, generalmajor Uzi Dayan advarer om, at den israelske økonomi ikke meget længere kan tåle at opretholde den militære kampagne mod palæstinenserne.

Den Europæiske Centralbank: Forbrug dog noget mere
[Netavisen - link 08.09.02] EU-Observer.
Chefen for Den Europæisk Centralbank, Wim Duisenberg, anbefaler, at forbrugerne forbruger noget mere og investorerne investerer noget mere. EU's finansministre og Wim Duisenberg er enige om, at der ikke bliver rokket ved Stabilitetspagten.

Blair vil »betale med blod«
[Netavisen - link 07.09.02] Politiken.
Storbritannien er parat til at »betale med blod« for at støtte USA i en kommende aktion mod Irak. Erklæringen kom fra premierminister Tony Blair op til det møde, han skal have med præsident George W. Bush i USA.

11. september – hvem vandt?
[Netavisen - link 07.09.02] Information. Af SUSAN GEORGE.
Den mest ultrakonservative og militaristiske regering i mands minde er ved magten i Washington, og intet ser ud til at kunne få den fra sine krigsplaner. Vicepræsidenten for ATTAC i Frankrig skriver om effekten af 11. september, som også har skabt en krise for den reformistiske antiglobaliseringsbevægelse.

EU: Økonomitopmøde i København
ØMU-regler ligger fast trods lavere vækst
[Netavisen - link 07.09.02] EU-Observer
Den økonomiske vækst bliver lavere end ventet, men ØMU-reglerne skal ikke laves om, blev det slået fast på det uformelle økonomi- og finansministermøde i København.
Se også
EU vil jage Schweiz ud af skattely
[Netavisen - link 07.09.02] Berlingske Tidende
EUs skattekommissær truer nu Schweiz med økonomisk gengældelse, hvis schweizerne ikke bøjer sig og kobler sig på EUs skattepakke, der skal forhindre europæere i at bringe deres penge i skattely.
Store underskud truer ØMU-lande EU-Observer
Stigende underskud på de offentlige finanser i Tyskland, Italien og Frankrig udfordrer de spilleregler, som ØMU'en hviler på.
ØMU-reglerne forværrer krisen EU-Observer
Spillereglerne for ØMU´en er med til at forværre den økonomiske krise i Tyskland og de andre eurolande, mener professor i samfundsøkonomi, Jesper Jespersen. Han går ud fra, at reglerne i stabilitetspagten laves om.


Barghouti nægter at anerkende israelsk domstol
[Netavisen - link 06.09.02] Indymedia. Palestine. Eng.
Marwan Barghouti er folkevalgt medlem af den palæstinensiske lovgivende forsamling og blandt de populæreste palæstinensiske ledere. Han er ved den israelske besættelsesmagts domstol anklaget for at være ansvarlig for terror. Han nægter at anerkende besættelsesdomstolens legalitet.

Karzai overlever angreb - 30 dræbt ved bombe i Kabul
[Netavisen - link 06.09.02] Yahoo. AFP. Eng.
At krigen i Afghanistan fortsætter er klart: Den amerikanske lakaj Karzai blev udsat for et attentatforsøg, hvor tre dræbtes. En større bombeeksplosion ramte Kabul. Tilhængere af Taliban-styret angives at stå bag.

Zimbabwe: Kampen for jord
[Netavisen - link 06.09.02] Granma International. Eng.
"Da afrikanere i Kenya, Sydafrika, Zimbabwe og andre steder sloges for deres uafhængighed betød det to ting for dem: jord og frihed. Men da Europa tilstod de afrikanske lande uafhængighed var det selvstyre uden jord og frihed." Koigi Wamwere, kenyansk politisk aktivist og tdl. præsidentkandidat.

Nat Hentoff: Ashcroft's opbevaringslejre - det er på tide at kræve hans afgang
[Netavisen - link 06.09.02] The Village Voice. Eng.
"Justitsminister Ashcrofts udtrtykte ønske om at lave lejre for amerikanske borgere, han bedømmer som 'fjendtlige kombattanter' har rykket ham fra blot at være en politiske skamplet til en trussel mod forfatningen".
Ashcroft besøger Danmark den 13. september for at koordinere 'krigen mod terror' med en hemmelig traktat mellem EU og USA. Nu rejser kravetsig stadig kraftigere om hans afgang.

Tjetjenien: Terroren Vesten ikke vil se
[Netavisen - link 06.09.02] Klassekampen. No.
Den russiske journalist Anna Politkovskaja fortæller at situationen i Tsjetjenien er blevet dramatisk forværret i kølvandet på 11. september og Ruslands tilslutning til «antiterroralliancen».

Bush VIL i krig
[Netavisen - link 05.09.02] TV2.
USAs præsident Bush søger nu opbakning til sin hårde kurs mod Irak.I denne weekend mødes Bush med den britiske premierminister, Tony Blair. Lederne fra Kina, Rusland og Frankrig deltager per telefon, mens Bush vil mødes med den canadiske premierminister på mandag. Den 12. september skal Bush tale for FNs generalforsamling. Optrapningen af krigsplanerne er Bushs modtræk mod den voksende modstand mod hans krig.
Og hans våbenfæller Sharon og Blair slår krigstrommerne hårdt.
Se også
Bush optrapper krigsplanerne mod Irak
The Telegraph. UK. Eng
USA sender tungt udstyr til Golfen The Independent. Eng.
Sharon: Vær parat til Irak-krig i november Ha'aretz. Isr. Eng
Blair: Krig kan ikke undgås The Telegraph. UK. Eng

Johannesburg-fiaskoen: USA løb fra aftale
[Netavisen - link 05.09.02] Information.
Ved afslutningen af topmødet om bæredygtig udvikling i Sydafrika tog USA et usædvanligt skridt. Den amerikanske delegation erklærede, at USA ikke vil føle sig bundet af den handlingsplan, som topmødets deltagere i løbet af ti dage møjsommeligt har forhandlet sig frem til.
Se også
Energikatastrofe og ingen retfærdighed i Johannesburg Modkraft. Svensk.
Af Tord Bjørk, Miljöförbundet Jordens Vänner

Hvorfor Filippinernes Kommunistiske Parti og New Peoples Army ikke er terroristorganisationer
[Netavisen - link 05.09.02] Campo Antiimperialista. Eng.
Udtalelse fra fredsforhandlingsdelegationen fra Filippinernes Nationale Demokratisk Front (NDFP)
Utrecht, Holland

Mere modstand i Uruguay
[Netavisen - link 05.09.02] Indymedia Sverige/RYTER. Sv.
Den sociale oprørsstemning fortsætter i Uruguay ind i september, rettet imod den nyliberale, IMF-styrede regering og kapitalismen som sådan.

Stilhed før stormen i Chiapas
[Netavisen - link 05.09.02] Modkraft.
"Antonios Mejias død er kun den sidste i en bølge af oprtrappet vold, som har hærget Chiapas siden slutningen af juli. Sådan ser den ud, den nye type lavintensitets krigsførelse i regionen. Nu drejer det sig ikke længere om at henrette "tilfældige" beboere i zapatisternes landsbyer - der gås målrettet efter lederne."
Reportage fra Chiapas, Mexico.

Arktis trues af resurseplyndring
[Netavisen - link 05.09.02] Nordlys. No.
Naturresurserne i Arktis er så tiltrækkende, at udnyttelsen truer de indfødte kulturers eksistensgrundlag. Arktis kan blive en slags nyt Afrika, hævder en leder i FN's miljøprogram UNEP. Ingen talere fra Arktis fik imidlertid talestol på topmødet i Johannesburg, hvor emnet ville have været oplagt.

Hemmelig traktat forhandles mellem USA og EU
[Netavisen - link 04.09.02] Statewatch. Eng.
Den 13. september kommer den ultrareaktionære amerikanske justitsminister Ashcroft til København. Han skal udenom enhver demokratisk og parlamentarisk kontrol forhandle en hemmelig traktat om 'terror- og kriminalitetsbekæmpelse' på plads mellem USA og EU. Den britiske menneskeretsorganisation Statewatch har fået adgang til nogle af de godt gemte papirer - men er blevet nægtet adgang til andre.
Se også
Borgerrettigheder i fare med traktat om terrorbekæmpelse
Politiken 03.09.02

Støt de amerikanske havnearbejdere - ILWU må ikke knækkes
[Netavisen - link 04.09.02] Af IWW - Industrial Workers of the World. Eng. PDF.

En af de få progressive fagforeninger i USA er undre angreb fra de multinationale og Bush-regeringen. Appel om international solidaritet med havnearbejderne fra Industrial Workers of the World.

Brutal magt mod demonstranter i Sydafrika
[Netavisen - link 04.09.02] Af Indymedia. Sydafrika. Eng.
Rapport om den brutale politivold ved 'jordmødet' i Johannesburg, der lovede meget - og intet holdt.

Filippinerne: Kommunistiske oprørere dræber politichef
[Netavisen - link 04.09.02] ABC-News. Eng.
Krigserkæringen fra Arroyo-regeringen og USA mod New People's Army har udløst modangreb fra oprørshæren. Ved en aktion i sidste uge dræbtes en lokal politichef.

Fascistisk amerikansk krigspropaganda
[Netavisen - link 04.09.02] New York Post. Eng.
'Halløj! Vi kommer og dræber dig, Saddam - den 30. november'. Under denne overskrift citerer New York Post en israelsk avis, ifølge hvilken amerikansk militær skulle have koordineret med israelske og jordanske topmilitære om et stortangreb på Irak den 30. november.

Irak vil samarbejde med FN
[Netavisen - link 04.09.02] Politiken.

Irak er klar til at samarbejde med FN for at finde en løsning på krisen i forhold til USA. Det sagde Iraks vicepremierminister, Tareq Aziz, efter at have holdt møde med FN's generalsekretær, Kofi Annan, i Johannesburg tirsdag morgen.

Bush truer med at anvende militær mod havnearbejdere
[Netavisen - link 02.09.02] Indymedia Sv. Eng. Af David Walsh and Ron Jorgenson.
De vidtgående trusler fra Bush-administrationens side mod International Longshore and Warehouse Union (ILWU) i tilfærlde af en havnearbejderstrejke på den amerikanske vestkyst eller en arbejd-langsomt aktion afsæører den grundlæggende klassekarakter af regeringens 'krig mod terror'.

Reportage fra Chiapas
[Netavisen - link 02.09.02] Yelah. Sv.
Den nyliberale Plan Puebla Panama er nu også sat i værk i den mexicanske provins Chiapas, der i 1994 brød ud i revolutionært oprør. Særlige favorable vilkår for udenlandske investorer indebærer umenneskelig fattigdom for den brede befolkning. De traditionelle afgrøder patenteres af de transnationale koncerner. Militæret er stadig til stede, bare mere skjult for offentligheden, for at bekæmpe de zapatistiske modstandere. Et andet middel er den gamle mexicanske, korporative del-og-hersk-metode.
Se også
En paramilitær offensiv er på det seneste sat i gang- og flere zapatister er blevet dræbt. Chiapas er mere og mere tydeligt blevet 'colombiaseret' i den forstand, at der er dannet paramilitære gruppper for at øve terror mod alle, som gør modstand. Gennem de paramilitære grupper bliver statsterroren 'uofficielt' - og den mexicanske regering kan lade som om, den ikke er indblandt - eller tilmed tager afstand fra de paramilitære, den selv har skabt med amerikansk hjælp og på amerikansk diktat.
Et opråb om international solidaritet er sendt ud den 21. august:
Akut behov for solidaritet med Chiapas Z-Net 25.08.02. Eng.

Otte nye bosættelser på én måned
[Netavisen - link 02.09.02] Yelah. Sv.
Den israelske fredsorganisation Shalom Achshav har gjort opmærksom på den hastige udbygning af den israelske zionistiske kolonisering af de besatte palæstinensiske områder. Organisationen har tidligere lavet en opinionsundersøgelse, der viser, at flertallet af bosætterne er parate til at rejse hjem til Israel igen.

EU afviser USA's domstolskrav
[Netavisen - link 01.09.02] EU-Observer
EU's udenrigsministermøde i Helsingør blev anvendt til at sætte de medlemslande på plads, der har tilnærmet sig USA i spørgsmålet om den internationale straffedomstol.
Blandt de øvrige dagsordensspørgsmål var holdningen til den amerikanske Irak-krig: EU øsnker at FNs sikkerhedsråd skal give bemyndigelsen til krig - og forlangte at Irak åbner for våbeninspektører - uden at stille et ultimatum. Den danske 'fredsplan' for Israel/Palæstina blev anerkendt som en fælles EU-plan.

Imperialistmagter rivaliserer om Korea
[Netavisen - link 31.08.02] Asia Times. Eng.
Japan prøver at møve sig ind på sit gamle koloni-land Korea, nu hvor amerikanerne er mere blodtørstige end nogensinde over for Nordkorea. Premierminister Koyzumi rejser til Pyongyang 17. september og involverer
sig i den inter-koreanske fredsproces, som 30. august tog et nyt skridt.

Britisk propaganda for EU optrappes
[Netavisen - link 31.08.02] EU-Observer.
Den britiske udenrigsminister tager på en "international rundtur" i Storbritanniens forskellige dele for at propagandere for fuld britisk deltagelse opbygningen af EU, først og fremmest euroen. Et væsentligt argument består i påstanden om, at en EU-forfatning vil begrænse Unionens magt.

Uruguay i kog
[Netavisen - link 31.08.02] Indymedia Sverige. Sv.
En massedemonstration i Uruguay på nationaldagen var rettet mod regeringens nyliberale, IMF-dikterede politik.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder