Netavisens nyhedslinks uge 35
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Boykot israelske varerStregkodenummer 7-2-9 betyder at varen er made in Israel!

Bush truer med at anvende militær mod havnearbejdere
[Netavisen - link 0.-09.02] Indymedia Sv. Eng. Af David Walsh and Ron Jorgenson.
De vidtgående trusler fra Bush-administrationens side mod International Longshore and Warehouse Union (ILWU) i tilfærlde af en havnearbejderstrejke på den amerikanske vestkyst eller en arbejd-langsomt aktion afsæører den grundlæggende klassekarakter af regeringens 'krig mod terror'

Imperialistmagter rivaliserer om Korea
[Netavisen - link 31.08.02] Asia Times. Eng.
Japan prøver at møve sig ind på sit gamle koloni-land Korea, nu hvor amerikanerne er mere blodtørstige end nogensinde over for Nordkorea. Premierminister Koyzumi rejser til Pyongyang 17. september og involverer
sig i den inter-koreanske fredsproces, som 30. august tog et nyt skridt.

Britisk propaganda for EU optrappes
[Netavisen - link 31.08.02] EU-Observer.
Den britiske udenrigsminister tager på en "international rundtur" i Storbritanniens forskellige dele for at propagandere for fuld britisk deltagelse opbygningen af EU, først og fremmest euroen. Et væsentligt argument består i påstanden om, at en EU-forfatning vil begrænse Unionens magt.

Uruguay i kog
[Netavisen - link 31.08.02] Indymedia Sverige. Sv.
En massedemonstration i Uruguay på nationaldagen var rettet mod regeringens nyliberale, IMF-dikterede politik.

Jordløse marcherer
[Netavisen - link 30.08.02] Yelah. Sv.
Sydafrikas jordløse har valgt det nuværende tidspunkt til at sætte sig i bevægelse for deres menneskerettigheder. Over syv millioner sydafrikanere lever i "informelle boliger" og udsættes for brutale tvangsforflytninger.

Agit-prop-kursus for imperialister
[Netavisen - link 30.08.02] Yahoo. Eng.

Det amerikanske udenrigsministerium behandler i en todages konference spørgsmålet om den voksende globale "antiamerikanisme", hvad den mon kan skyldes, og hvordan den kan bekæmpes.

KORRUPTIONSINDEKS 2002
[Netavisen - link 29.08.02] Transparency International. Eng.
Den tyskbaserede TRANSPARENCY INTERNATIONAL overvåger og informerer om den globale korruption - et af kapitalismens uundgåelige fænomener, og stærkt voksende. I en årrække har instituttet offentliggjort en årlig liste over lande efter udbredelsen af korruption. Listen for 2002 er netop offentliggjort.

Amerikanske militære tab i Colombias borgerkrig
[Netavisen - link 29.08.02] ANNCOL. Eng.
Amerikanske soldater er mål for angreb i Colombia. Det colombianske nyhedstjeneste ANNCOL offentliggør for første gang nogensinde navnene på 12 amerikanere, der er blevet dræbt i de senere år, mens de har arbejdet på militærprojekter i Colombia for den amerikanske regering.

Dødbringende forbindelser: Monopolernes globalisering, rummet og krigen
[Netavisen - link 29.08.02] CRG. Af Carol Brouillet. Eng.
Jorden er ikke ved at dø. Den bliver dræbt.

Bin Ladens svoger havde tætte bånd til Bush
[Netavisen - link 29.08.02] Scoop. NZ. Eng
Mysteriet Bin Laden: Bin Ladens svoger (broder til Al Qaeda-lederens kone) havde særdeles gode forbindelser med Bush-familien. Andre forbindelser til Bin Ladens egen familie er tidligere påvist. Og Bin Laden mødtes angiveligt med CIA-folk sidste sommer ...

Kampen for borgerrettigheder ved at blive tabt
[Netavisen - link 29.08.02] Insight on the News. Eng.
Gennemgang af Bush-administrationens angreb på borgerettighederne ifølge ACLU - American Civil Liberties Union.

PFLP på EU's terrorliste: Interview med PFLP'er i Berlin
[Netavisen - link 29.08.02] Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening. Af Irene Clausen, Internationalt Forum.
Med sin terrorliste har EU givet Sharon grønt lys til at fortsætte besættelsen og den daglige terror mod den palæstinensiske befolkning. Og har endvidere fået et redskab til at stoppe for eller vanskeliggøre hjælp og solidaritet udefra.

Bush-familiens krige
[Netavisen - link 29.08.02] Asia Times. Eng. Af K Gajendra Singh, fhv. indisk ambassadør.

For Bush-familien er præsident Saddam Hussein dte fristende æble i det mellemøstlige paradis. Men at give efter for fristelsen at tage en vid kan være lige så katastrofalt som for Adam og Eva.
Gennemgang af det imperialistiske magtspil om Mellemøsten gennem tiden.

Græsrødder: Jordmødet domineret af handelsaftaler
[Netavisen - link 28.08.02] Politiken
Jordmødet i Johannesburg handler ifølge græsrodsorganisationerne mere om at fremme handlen mellem de vestlige lande end om fattigdom og naturkatastrofer.

Følg med i Johannesburg-topmødet på Indymedia Sydafrika

Det globale miljø har det langt værre end vi tror
[Netavisen - link 28.08.02] Modkraft
En OECD-rapport, som det engelske blad Guardian har fået fat i, advarer om, at miljøet har det »langt værre« end officielle beregninger hidtil har vist. Der er et ikke offentliggjort baggrundsoplæg til regeringerne under udviklingstopmødet i Johannesborg. Den siger også, athvis blot de fire rigeste lande åbnede deres markeder fuldt ud for de fattige landes eksport, ville det betyde en årlig økonomisk vækst på 4 pct. blandt verdens to milliarder fattigste.
Artiklen i The Guardian

Spansk politi lukker Batasunas kontorer
[Netavisen - link 28.08.02] The Guardian. Eng.
Det baskiske selvstændighedsparti Batasuna er blevet forbudt af det spanske parlament pga påståede forbindelser med ETA. I går stormede spansk politi dets hovedkontor og lokalkontorerne for at lukke dem - og blev mødt af protest.
Se også
Baskisk politi trænger ind i Batasuna-kontorer Politiken

Blair kan lide nederlag i forhold til Irak
[Netavisen - link 28.08.02] The Guardian. Eng.
Oppositionen mod en krig mod Irak vokser - og Blair står over for et muligt nederlag på Labourpartiets kongres.

Amerikanerne vender sig mod Irak-krig
[Netavisen - link 27.08.02] The Mirror. UK. Eng.
Bush møder stadig voksende modstand i den amerikanske offentlighed over for hans planer om en krig mod Irak i fuld skala. En ny opinionsundersøgelse viser at støtte til en invasion er styrtdykket, mens resten af verden er nekymret for at amerikanske styrker vil starte et uprovokeret angreb. 47 pct. af amerikanerne siger nu nej til krig mod Irak.

USA siger nej til alt
[Netavisen - link 27.08.02] Dagbladet. No.
USA siger nej til samtlige vigtige miljø- og utviklingsaftaler som skal op til behandling og drøftelse under topmødet for miljø og udvikling i Johannesburg.
Se også
Miljøprofet provokerer topmøde
[Netavisen - link 27.08.02] Berlingske Tidende
Mens hele verden diskuterer klodens miljøproblemer og fattigdom på FNs topmøde i Sydafrika, fastslår den danske miljødirektør Bjørn Lomborg, at det er billigere at droppe bæredygtighed, CO2-reduktion og betale det, det koster at tilpasse sig et ændret klima på kloden

Prisstigning i ly af euroen
[Netavisen - link 27.08.02] Berlingske Tidende
Fransk detailhandel ventes at benytte euroen til at sætte priserne op med 10 procent fra slutningen af 2000 til 2002, hedder det i en ny undersøgelse i det franske forbrugermagasin Que Choisir.

Spanske politikere vil forbyde baskisk parti
[Netavisen - link 26.08.02] Berlingske Tidende
Spaniens to største partier, det konservative regeringsparti PP og det ledende oppositionsparti PSOE, er enige om at benytte morgendagens ekstraordinære parlamentssamling til at ulovliggøre det baskiske nationalistparti Batasuna. 'Terrorlovgivningen' skal sættes ind mod demokratiske bevægelser.
Se Internationalt Forum Baskerlandsgruppen
Informativt baskisk site på engelsk: Basque Red Net

EU vil ikke give USA immunitet
[Netavisen - link 26.08.02] Berlingske Tidende
Der er nu bred enighed blandt alle EU-lande om, at USAs forsøg på at undslippe Den Internationale Straffedomstols (ICC) fangarme via stribevis af såkaldt bilaterale aftaler er uacceptabelt og vil blive afvist af Unionen. Det danske formandskab opererer med fire modeller til at løse krisen med USA om Den Internationale Straffedomstol. Men to af dem duer ikke, de to andre er ekstremt svære at håndtere og muligvis utilstrækkelige!

Hvorfor Irak?
Besøg Irak
[Netavisen - link 26.08.02] TFF. Af Jan Øberg.
Irak spørgsmålet skal ud af "tavshedszonen". Videnskabsmænd laver empirisk arbejde, der bygger på teorier og hypoteser. Journalister mener, at de beskriver virkeligheden. Diplomater formodes at kende lande og deres politik ved at være til stede. Vestlige ambassader i Moskva var særligt vigtige under den kolde krig. Sådan har det ikke været med Irak.
Se også
Irak-krigens strategiske betydning for USA-imperialismen
[Netavisen - link 26.08.02] Proletären. Sv.
"Det förberedda och planerade kriget har inte bara syftet att komma över Iraks oljekällor och flytta fram positioner. Utan hela USA:s planerade krig är en enda stor terrorsignal mot alla som vågar visa opposition mot den amerikanska imperialismens diktat... Imperialismen fruktar betydligt mera den allmänt generella politiska strömning som den växande antiamerikanismen i hela arabvärlden innebär. Därför skall Irak krossas, så att den antiamerikanska delen av arabvärlden världen skall förstå det oerhörda priset av att sätta sig upp mot de amerikanska diktaten."
En svensk kommentar til de amerikanske krigsforberedelser.

Uribe sår blod
[Netavisen - link 26.08.02] Klassekampen. No.
Den nye colombianske præsident er som lovet og forventet gået i gang med at opbygge et brutalt fascistisk terrorapparat med inspiration fra bl.a. Guatemala og Peru.

Stolte britiske arbejdere
[Netavisen -link 26.08.02] Klassekampen. No.
En britisk meningsmåling viser en stærk stigning i andelen af briter, der definerer sig som tilhørende arbejderklassen. Et flertal vil gerne kaldes "stolte arbejdere".

Globalt opgør om landbrug
[Netavisen - link 25.08.02] Politiken
Syv en halv milliard kroner i landbrugsstøtte til de rige landes bønder. Hver dag, året rundt. Det er suverænt den største hindring for en vægtig aftale ved FN's store topmøde om miljø og udvikling, der officielt åbner i morgen i Johannesburg, Sydafrika.
Se også
Verden er rig... på løfter
[Netavisen - link 25.08.02]Information
Topmødet i Johannesburg, Sydafrika, handler først og fremmest om at gøre løfter, der allerede er givet, til virkelighed – i håb om at vende verdens udvikling.

Colombia
FARC tilbyder fredsforhandlinger
[Netavisen - link 25.08.02] ANNCOL Af Maria Engquist, Stockholm (Eng)
Colombias største oprørsbevægelse FARC er villig til fredsforhandlinger med den ny præsident Uribe - hvis han slår ned på de paramilitgære dødspatrulher og trækker regeringsstyrker tilbage fra to sydlige regioner
Se også:
Amerikansk solidaritet med Colombia:
Aktionsdag den 27. september

[Netavisen - link 25.08.02] ANNCOL Eng
Mere end 100 progressive organisastioner i USA kræver stop for US militær støtte til Colombia.

Nigeria: Wole Soyinka går imod steningen
[Netavisen - link 24.08.02] Yelah. Sv.
Den nigerianske forfatter og nobelpristager er gået hårdt ud mod dødsstraf ved stening af Amina Lawal. Han opfordrer til sanktioner mod de stater som tillæmper de muslimske sharialove.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder