Netavisens nyhedslinks uge 34
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Boykot israelske varerStregkodenummer 7-2-9 betyder at varen er made in Israel!

Globalt opgør om landbrug
[Netavisen - link 25.08.02] Politiken
Syv en halv milliard kroner i landbrugsstøtte til de rige landes bønder. Hver dag, året rundt. Det er suverænt den største hindring for en vægtig aftale ved FN's store topmøde om miljø og udvikling, der officielt åbner i morgen i Johannesburg, Sydafrika.
Se også
Verden er rig... på løfter
[Netavisen - link 25.08.02]Information
Topmødet i Johannesburg, Sydafrika, handler først og fremmest om at gøre løfter, der allerede er givet, til virkelighed – i håb om at vende verdens udvikling.

Colombia
FARC tilbyder fredsforhandlinger
[Netavisen - link 25.08.02] ANNCOL Af Maria Engquist, Stockholm (Eng)
Colombias største oprørsbevægelse FARC er villig til fredsforhandlinger med den ny præsident Uribe - hvis han slår ned på de paramilitgære dødspatrulher og trækker regeringsstyrker tilbage fra to sydlige regioner
Se også:
Amerikansk solidaritet med Colombia:
Aktionsdag den 27. september

[Netavisen - link 25.08.02] ANNCOL Eng
Mere end 100 progressive organisastioner i USA kræver stop for US militær støtte til Colombia.

Nigeria: Wole Soyinka går imod steningen
[Netavisen - link 24.08.02] Yelah. Sv.
Den nigerianske forfatter og nobelpristager er gået hårdt ud mod dødsstraf ved stening af Amina Lawal. Han opfordrer til sanktioner mod de stater som tillæmper de muslimske sharialove.

"Rå magtpolitik": FNs Irak-sanktionskomité styres af USA
[Netavisen - link 22.08.02] Klassekampen. No.
"Norge har ingen indflydelse i sanktionskomitéen. Den styres gennem hemmelige forhandlinger mellem de permanente medlemmer." Sådan betegner en sagkyndig Norges rolle i den FN-instans, der styrer de dødbringende sanktioner mod Irak. Norge har det formelle formandsskab i komiteen - men USA's ledende rolle skal tages meget bogstaveligt.

Dødspatruljer amok i læ af borgerkrig
[Netavisen - link 22.08.02] Modkraft.
Mens medierne fokuserer på den genopblussede borgerkrig mellem væbnede venstreorienterede og højre-orienterede grupper, arbejder Colombias dødspatruljer på højtryk under dække af krigen, skriver nyhedsbureauet ANNCOL. Paramilitære dødspatruljer har i de første uger under den fascistiske præsident Uribe dræbt hundreder af civile. Blandt de dræbte er menneskerettighedsaktivister, religiøse og lokale ledere, forkæmpere for landreformer og for fred samt fagforenings- og studenteraktivister. Medierne fortier den morderiske kampagne.
Samme på engelsk

Vil hjælpe syge til selvmord
[Netavisen - link 22.08.02] Aftonbladet. Sv.
En australsk læge har givet sit bidrag til landets ledende position inden for statsstøttede selvmord: en særlig pose, som er tænkt at hjælpe syge mennesker til at gøre en ende på livet og dermed deres økonomiske
belastning af samfundet. Australien har tidligere indført automatiseret selv-aflivning for døende.

USA vil ikke give mere hjælp til Ægypten
[Netavisen - link 21.08.02] WorldNet daily. Eng.
USA har afblæst for yderligere økonomisk hjælp til det fattige Ægypten - og spændingene mellem supermagten og det stor fattigdomssland er kraftige. Ægypten har truet med at blokere for amerikanske krigsskive i Suezkanalen.
Se her

Splittelse i USAs elite om Irakkrig
[Netavisen - link 21.08.02] BBC. Eng.
Flere af den amerikanske elites prominente rejser nu tvivl om Bushs Irak-krig. Blandt andet den tidligere udnerigsminister og krigsforbryder Henry Kissinger, tdl. udenrogsminister Laurence Eagleburger, den tdl. sikkerhedrådgiver Brent Snowcroft og andre.

Det hemmelige krigskabinet
[Netavisen - link 21.08.02] Time. Eng.
Hvordan kan et ulønnet ultrakonservativt foretagende udenfor kontrol og indsigt kan vinde så stor indflydelse i Pentagon? Time har forklaringen.
Se også
Defense Policy Board: Høgene Bush lytter til
[Netavisen - link 20.08.02] Chicago Tribune. Eng.
Indflydelsesrigt udvalg af krigsgale republikanere og demokrater - indbefattet Richard Perle, Henry Kissinger and Newt Gingrich - forlanger at Hussein væltes - og Bush er enig.
Se også
Richard Perle: Europa ikke nødvendig for krig mod Irak Yahoo. Eng.

USA kan få FN med på Irak-krig
[Netavisen - link 20.08.02] Information.
Modstanderne af ny Irak-krig skal være varsomme med at satse på FN som bremseklods, siger forskere.

Israel forbereder Irak-angreb
[Netavisen - link 20.08.02] UPI. Eng.
Israel forbereder sig på krig mod Irak - selvfølgelig under påskud af, at Irak vil angribe! Krigsminister Binyamin Ben-Eliezer fortalte kabinettet søndag, at militæret var forberedt på krig mod Irak - og Israel vil gøre gengæld, hvis Irak angriber.

Topdemokrat: Bush søger 'diktatormagt'
[Netavisen - link 20.08.02] Chicago Tribune. Eng.
Præsident George W Bush vil have "dictatorial powers" i forbindelse med 'krigen mod terror', siger demokraternes leder i senatet Tom Daschle.

Russisk militærhelikopter skudt ned i Tjetjenien
[Netavisen - link 20.08.02] BBC. Eng.
De russiske militære tab i den folkemorderiske krig mod Tjetjenien er betydelige. Mandag blev et troppetransportfly formentlig skudt ned - mindst 70 soldater blev dræbt.

USA hjalp Irak med at gasse Iran
[Netavisen - link 20.08.02] The Independent. Eng.
USA bistod med vigtig efterretningsvirksomhed for Irak under krigen mod Iran, vel vidende at den blev brugt til nat gasse iranerne.

Principfast støtte til irakisk giftgas
[Netavisen - link 19.08.02] Politiken
Gentagne gange har USA's præsident, George W. Bush, brugt Iraks brug af giftgas i krigen mod Iran fra 1981 til 1988 som grund til et 'magtskifte' i Bagdad. Så sent som i den forløbne uge brugte den nationale sikkerhedsrådgiver, Condolezza Rice, det også som en retfærdiggørelse af en krig. Nu viser det sig, at USA under præsident Reagan støttede Iraks Saddam Hussein i krigen mod Iran, selv om Washington vidste, at irakerne brugte kemiske våben.
Se også
USA tryner modstandere af Irak-sanktioner Information
Kritikere af de fortsatte sanktioner mod Irak får armen vredet rundt af supermagten USA. I FN sørger Bush-regeringen for, at kritiske lande holdes uden for beslutningsprocessen.

Det var den frihed
[Netavisen - link 19.08.02] BBC. Eng.
Rapport fra det af kapitalismen og mafiaen voldtagne, tidligere socialistiske land Albanien, hvor Tiranas borgmester vil lægge en image-sminke over det sammenbrudte samfund.

Links om Colombia
[Netavisen - links 19.08.02] Narco News (eng.), Klassekampen (no.), ANNCOL (eng.).
Uribe, Bush og Plan Colombia
USA øger sit militære nærvær
Uribe: Den perfekte mand for Washington
Alternative informationer om USA's krig mod oprørerne i Colombia og den nye colombianske præsidents sande fascistiske natur.

IMF dikterer Brasiliens valg
[Netavisen - link 19.08.02] Klassekampen. No.
Den internationale valutafond IMF blander sig åbenlyst i den brasilianske valgkamp for at sikre, at landet indfrier IMF's og den globaliserede monopolkapitals krav, uanset hvem der måtte vinde det frie valg.

Kamp mod FTAA
[Netavisen - link 19.08.02] Indymedia. Eng.
Et opråb om samling til protester over hele Latinamerika imod den USA-dikterede FTAA-politik, som tvinger den amerikanske baggård ind i en forstærket udbytningsspiral. FTAA's møde i Ecuador til oktober bliver rammen om den største mobilisering.

Israel indrømmer brug af menneskelige skjold
[Netavisen - link 19.08.02] Indymedia Norge. No.
Den israelske hær indrømmer blankt, at man anvender sig af tilfældige civile palæstinensere som dækning under arrestationer og lign. for at undgå blodtab på herskerfolkets side.

Robert Fisk: Vær bange! Bush-produktionen i Mellemøsten er i gang
[Netavisen - link 19.08.02] The Independent. Eng.
Der er Hollywood i luften: Snart premiere i Mellemøsten. Rumsfeld taler allerede om de 'såkaldt besatte' områder på Vestbredden.

STOP KRIGEN I TJETJENIEN
(Netavisen - link 19.08.02] Indymedia Norge. No.
Under dække af den USA-ledede "antiterror"-kampagne fortsætter Rusland med sin folkemorderiske fremfærd i Tjetjenien.

Traktatfrit USA genoptager missilforsøg
[Netavisen - link 18.08.02] Yahoo. Eng. Efter ophævelsen af ABM-traktaten genoptager USA i denne måned missilforsøg i Stillehavet.

To britiske soldater dræbt i Afghanistan
[Netavisen - link 18.08.02] Politiken.
Selv i Afghanistans hovedstad Kabul fortsætter guerillakrigen mod de amerikanske og udenlandske besættelsesstyrker. To britiske soldater i den internationale sikkerhedsstyrke (ISAF) er blevet dræbt i hovedstaden.

Irak og Rusland planlægger økonomisk aftale
[Netavisen - link 18.08.02] Yahoo. Eng.
Rusland og Irak planlægger en ny økonomisk samarbejdsaftale til 40 milliarder dollars på trods af de voksende trusler fra Washington om at styrte Saddam Hussein, skriver Washington Post.

Varmt klima truer fødekæder
[Netavisen - link 17.08.02] Information.
NASA har opdaget et voldsomt fald i de nordlige haves indhold af det planteplankton, der holder havenes fødekæder i gang og renser atmosfæren for CO2

Blå blink og affolkede byer
[Netavisen - link 17.08.02] Berlingske Tidende.
Oversvømmelserne har alene i Tyskland kostet 11 mennesker livet og titusinder er evakueret. I Dresden kommer der tilsyneladende ikke mere vand, men der er nu akut sundhedsfare. Og nye byer rammes af de værste oversvømmelser i 100 år.

Rusland vil opretholde sit atomarsenal
[Netavisen - link 17.08.02] Yahoo. Eng.
Rusland vil bevare og opdatere sit atomvåbenarsenal, siger krigsminister Ivanov, der erklærer, at landets SS-20-missilsystem er i stand til at slå sig igennem ethvert eksisterende forsvarssystem.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder