Netavisens nyhedslinks uge 33
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Boykot israelske varerStregkodenummer 7-2-9 betyder at varen er made in Israel!

Traktatfrit USA genoptager missilforsøg
[Netavisen - link 18.08.02] Yahoo. Eng. Efter ophævelsen af ABM-traktaten genoptager USA i denne måned missilforsøg i Stillehavet.

To britiske soldater dræbt i Afghanistan
[Netavisen - link 18.08.02] Politiken.
Selv i Afghanistans hovedstad Kabul fortsætter guerillakrigen mod de amerikanske og udenlandske besættelsesstyrker. To britiske soldater i den internationale sikkerhedsstyrke (ISAF) er blevet dræbt i hovedstaden.

Irak og Rusland planlægger økonomisk aftale
[Netavisen - link 18.08.02] Yahoo. Eng.
Rusland og Irak planlægger en ny økonomisk samarbejdsaftale til 40 milliarder dollars på trods af de voksende trusler fra Washington om at styrte Saddam Hussein, skriver Washington Post.

Varmt klima truer fødekæder
[Netavisen - link 17.08.02] Information.
NASA har opdaget et voldsomt fald i de nordlige haves indhold af det planteplankton, der holder havenes fødekæder i gang og renser atmosfæren for CO2

Blå blink og affolkede byer
[Netavisen - link 17.08.02] Berlingske Tidende.
Oversvømmelserne har alene i Tyskland kostet 11 mennesker livet og titusinder er evakueret. I Dresden kommer der tilsyneladende ikke mere vand, men der er nu akut sundhedsfare. Og nye byer rammes af de værste oversvømmelser i 100 år.

Rusland vil opretholde sit atomarsenal
[Netavisen - link 17.08.02] Yahoo. Eng.
Rusland vil bevare og opdatere sit atomvåbenarsenal, siger krigsminister Ivanov, der erklærer, at landets SS-20-missilsystem er i stand til at slå sig igennem ethvert eksisterende forsvarssystem.

Israelske soldater under lup
[Netavisen - link 16.08.02] Information.
Den israelske fredsbevægelse Gush Shalom overvåger nu de israelske soldaters gøren og laden i de besatte områder. Enhver overtrædelse af internationale konventioner bliver omhyggeligt noteret ned, og iagttagelserne kan ende med at danne grundlag for retssager, advarer Gush Shalom.

USA forbereder rumkrig
[Netavisen - link 16.08.02] Colorado Springs Gazette. Eng.
Alle USAs sattellitter inddrages nu i Bush-regeringens planer for rumkrig. General Lance Lord, chef for Air Force Space Command': - Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det kommer, men hvornår.

Amerikanske dødspatruljer på vej
[Netavisen - link 14.08.02] Politiken
USA's regering overvejer at indsætte dødspatruljer til at opspore medlemmer af terrororganisationen al-Qaeda, som stod bag terrorangrebet 11. september, og slå dem ihjel. Specialstyrkerne skal kunne indsættes overalt i verden, og de pågældende lande vil ikke nødvendigvis blive orienteret. Operationerne skal foregå i dybeste hemmelighed.

Nigeria: En skudt da 2 000 kvinder blokerede Shell og ChevronTexaco
[Netavisen - link 14.08.02] Yelah. Sv.
Henved 2000 kvinder barrikaderede i torsdags anlæggene hos Chevron-Texaco og Shell Petroleum Development Company i Warri i Nigeria. Politi og militær blev sat ind. En kvinde blev skuddræbt af politiet.

Afghanistan
Karzai truet på magten og livet
[Netavisen - link 14.08.02] Politiken
Den ny overgangsregering, der skal sætte Afghanistan på kurs mod sikkerhed og demokrati, er stadig uden synderlig magt uden for hovedstaden. I alle store provinsbyer og i de fleste landdistrikter er det fortsat lokale klanledere og krigsherrer, der bestemmer. Selv i Kabul, der patruljeres af den internationale sikkerhedsstyrke, ISAF, føler Karzai sig personligt utryg.
USA har - med base i Bagram nord for Kabul - fortsat omkring 7.000 soldater i landet på jagt efter Talebans forsvundne ledere og resterne af al- Qaeda. Samtidig bidrager de til opbygningen af en ny national afghansk hær. USA har samtidig udstationeret omkring 1.000 soldater i hvert af nabolandene Uzbekistan og Kirgisistan. Den internationale sikkerhedsstyrke i Kabul, ISAF, ledet af Tyrkiet, tæller 5.000 soldater.
Se også:
Talebanerne er døde, forsvundet - eller i nyt job Politiken
Se også:
Khatami på første visit i Kabul Information

USA planlægger at erobre arabiske lufthavne med våbenmagt for at angribe Irak
[Netavisen - link 14.08.02] Zawya. Eng.
Diplomatiske kilder i Libanon siger at USA planlægger militært at erobre adskillige lufthavne i arabiske stater, når det påbegynder krigen mod Irak.

Mugabe holder fast i krav til hvide farmere
[Netavisen - link 13.08.02] Politiken.
Zimbabwe's præsident, Robert Mugabe, holder trods pres fra den gamle kolonimagt England og EU fast i sit krav om, at hvide farmere skal forlade deres jorder. I dag holdt han sin første tale siden fristen for de hvide farmeres overdragelse af jorderne udløb. Han fastholdt sit krav, men forholdt sig ikke yderligere til de mange landmænd som fortsat bor på deres farme.
Se også
Briterne vil stramme sanktioner mod Mugabe Politiken 13.08.02

Politiet havde selv molotovcocktails
[Netavisen - link 13.08.02] Berlingske Tidende.
Flere ledende italienske politifolk er kommet på anklagebænken, efter at øjenvidner og en videooptagelse mere end antyder, at politiet selv medbragte »bevismaterialet«, der skulle retfærdiggøre en blodig storm på en skole med sovende demonstranter efter sidste års G8-topmøde i den italienske havneby Genua.

Amerikanere afviser angiveri
[Netavisen - link 13.08.02] Politiken.
Den amerikanske præsident George W. Bushs storstilede plan om, at en million amerikanere skulle optræde som spioner og angive deres naboer og medborgere til myndighederne, hvis de optræder mistænkeligt, er nu udskudt efter heftig modstand. I disse dage skulle operation TIPS - Terrorism Information and Prevention System - være startet i 10 amerikanske byer.

Et uklart alternativ til Saddam
[Netavisen - link 13.08.02] Information.
En aspirant til den hashemitiske kongetrone, nogle overvintrede Khomeini-tilhængere, to lokale stammeledere og et par kandidater fra CIA’s egen lønningsliste.

Bushs Irak-position vakler
[Netavisen - link 12.08.02] The Mirror. UK. Eng.
Bush støtte til en krig mod Irak bliver stadig mindre. En opinionsundersøgelse siger, at 2/3 af amerikanerne kun vil have krig, hvis der er en stærk alliance og ikke ameirkanske enegang, og lige så mange vender sig imod en krig uden støtte fra Kongressen. I England viser opinionsundersøgelser massiv modstand mod en Irak-krig - og Blair er i politiske vanskeligheder.

Rusland kræver militærindgreb i Georgien
[Netavisen - link 12.08.02] Politiken.
En ny konflikt truer den urolige Kaukasusregion, som siden Sovjetunionens opløsning har været skueplads for en række krige og væbnede sammenstød. Denne gang gælder det en strid mellem Rusland og Georgien.

Fængslet uden dom og ret
[Netavisen - link 12.08.02] Göteborgs-Posten. Sv.
Over 1200 personer blev pågrebet i USA lige efter den 11 september. Omkring 1 000 har nu løsladt eller deporteret. Men 200 er stadig frihedsberøvede og domstole over hela USA er parat til at tage sagerne op.

USAs 'argumenter' mod ICC - Den internationale krigsforbryderdomstol i Haag
[Netavisen - link 12.08.02] Indymedia. No.
En gennemgang af USAs 'argumenter' mod ICC - og en lang række links omkring USAs kamp mod den ny intyernationale krigsforbryderdomstol.

Mørk sky over Asien
[Netavisen - link 12.08.02] Information.
En kæmpemæssig, brunlig sky af forurening over det sydlige Asien er sandsynligvis årsag til tørke, oversvømmelser og mindre høst især i Indien og dets nabolande. Det siger et hold af internationalt anerkendte forskere i en rapport til FN’s miljøorganisation forud for topmødet i Johannesburg i slutningen af denne måned.

Fredsdemonstration overfaldet
[Netavisen - link 12.08.02] Yelah. Sv.
Da israelske fredsaktivister ville gennemføre en fælles manifestation sammen med palæstinensiske brødre og søstre, blev det brutalt forhindret af Israels hær og politi.

-"USA er Europas nye fjende!"
[Netavisen - link 12.08.02] Klassekampen. No.
Den britiske kommentator George Monbiot bekræfter her, hvad kun marxist-leninister har turdet hævde i årtier, nemlig at de strategiske modsætninger mellem imperialistmagter altid vil føre til voldsomme konfrontationer, og at en sådan også vil finde sted imellem USA og EU, på den ene eller anden måde.

Bush truer med at sætte militær ind i californisk havnekonflikt
[Netavisen - link 11.08.02] People's Weekly World. US. Eng.
Den amerikanske havnearbejderfagforening International Longshore and Warehouse Union (ILWU) siger, at en hemmelig gruppe udsendinge fra Bush-administrationen har truet med en militær overtagelse af havnene på den amerikanske Vestkyst, hvis fagforeningen gennemføres en planlagt strejke.
Se også
Bush truer havnearbejdernes ret til at strejke
[Netavisen - link 11.08.02] Z-Net. Eng. Af David Bacon.
En større arbejdskonflikt er på vej i havnene på Vestkysten, som kan blive den afgørende konfrontation mellem fagforeninger og Bush-regeriungen. Men de traditionelle faglige og overenskomstmæssige spørgsmål - som løn og arbejdsforhold - er i foråret blevet afløst af et endnu mere grundlæggende spørgsmål: Har havnearbejdere overhovedet ret til at strejke?
Solidaritetssite: Portworkers Solidarity Committee 2002

USA stadig verdens våbeneksportør nr. 1
[Netavisen - link 11.08.02] CommonDreams. Eng. Af Tamar Gabelnick
For 8. år i træk havde USA i 2001 den største andel af både ny våbenkontrakter og afsluttede salg. Ny kontrakter til en værdi af 12.1 milliard $ og våbenleverancer til 9.7 milliarder. Det er knap halvdelen, nemlig 45 pct. af begge de givtige mareder. Nr. 2 Rusland er langt fra halv så 'stor'.

CIA: Et kort historisk rids
[Netavisen - link 11.08.02] Jay's Leftist etc. Eng. Af Yuno Hu.

Også Nagasaki kritiserer USAs krigskurs
[Netavisen - link 11.08.02] The News. Pak. Eng.
Ligesom Hiroshima den 6. august rettede Nagasaki den 9. august - på 57-årsdagen for den mest dræbende bombeeksplosion nogensinde - en skarp kritik af USA - herunder af opsigelsen af ABM-traktaten.

Økonomisk verdenskrise
Håb om opsving svækkes
[Netavisen - link 10.08.02] The Guardian. Eng.
Svag produktivitet i USA og større handelsunderskud i UK øger frygten for verdensøkonomien.
Særrapport: Global Recession The Guardian. Eng.
Se også
Kaos: Aktierne yo-yo'er efter at markederne viser tab på 7 trillioner $
[Netavisen - link 10.08.02] Worker's World. Af Deirdre Griswold. Eng.
Se også
Den økonomiske krise og imperialismens krise
[Netavisen] En verdenskrise der i omfang kan sammenlignes med den fra 1929 er i udvikling. De faktorer, der kan fremkalde en sådan krise, hober sig op. Dette får monopolborgerskabet til at skælve og skaber nye muligheder for den revolutionære bevægelse.
Hovedresolution fra det internationale kommunistiske seminar ‘Economic Crises and Possibility of a Major World Crisis’, Bruxelles, 2-4. maj 2002. Engelsk.

At tælle døde
[Netavisen - link 10.08.02] The Guardian. Eng. Af Marc Herold.
USA forsøger systematisk at skjule antallet af civile dræbte i Afghanistan som følge af de amerikanske bombardementer. Professor Marc Herold gennemførte sidste år en undersøgelse, der konkluderede, at antallet af bombedræbte afghanere var godt 3000 i perioden oktober til december 2001. Tallet var formentlig mellem 2.650 og 2.970 civile døde. Mellem den 7. oktober 2001 og den 31. juli 2002 mener Herold, at der er dræbt mellem 3.125 og 3.620 civile afghanere i amerikanske bombardementer. Han kritiserer en række andre fejlagtige og væsentlig lavere angivelser af dræbte.
Se også
Piloter på speed
[Netavisen - link 10.08.02] The Christian Science Monitor. Eng.
Det amerikanske luftvåben har en lang og 'stolt' tradition for at bruge speed. Dopede piloter udfører stadig længere missioner - og 'resultaterne' påvirkes også!

Engelske fagforeninger vil gå imod deltagelse i Irak-krig
[Netavisen - link 10.08.02] BBC. Eng.
Der er stor britisk modstand mod Blairs støtte til et amerikansk krigseventyr. Fagforeninger planlægger et væld af udtalelser mod krigen. Også gejstlige siger klart fra. F.eks. biskoppen af Coventry Colin Bennetts:
Umoralsk og ulogisk The Guardian. Eng.

Nigeria: Havne lukket i protest mod privatiseringsplaner
[Netavisen - link 10.08.02] All Africa.Eng.
Søfolk og havnearbejdere har lukket en række havne i Nigeria i protest mod regeringens planer om at privatisere dem.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder