Netavisens nyhedslinks uge 32
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Boykot israelske varerStregkodenummer 7-2-9 betyder at varen er made in Israel!

Økonomisk verdenskrise
Håb om opsving svækkes
[Netavisen - link 10.08.02] The Guardian. Eng.
Svag produktivitet i USA og større handelsunderskud i UK øger frygten for verdensøkonomien.
Særrapport: Global Recession The Guardian. Eng.
Se også
Kaos: Aktierne yo-yo'er efter at markederne viser tab på 7 trillioner $
[Netavisen - link 10.08.02] Worker's World. Af Deirdre Griswold. Eng.
Se også
Den økonomiske krise og imperialismens krise
[Netavisen] En verdenskrise der i omfang kan sammenlignes med den fra 1929 er i udvikling. De faktorer, der kan fremkalde en sådan krise, hober sig op. Dette får monopolborgerskabet til at skælve og skaber nye muligheder for den revolutionære bevægelse.
Hovedresolution fra det internationale kommunistiske seminar ‘Economic Crises and Possibility of a Major World Crisis’, Bruxelles, 2-4. maj 2002. Engelsk.

At tælle døde
[Netavisen - link 10.08.02] The Guardian. Eng. Af Marc Herold.
USA forsøger systematisk at skjule antallet af civile dræbte i Afghanistan som følge af de amerikanske bombardementer. Professor Marc Herold gennemførte sidste år en undersøgelse, der konkluderede, at antallet af bombedræbte afghanere var godt 3000 i perioden oktober til december 2001. Tallet var formentlig mellem 2.650 og 2.970 civile døde. Mellem den 7. oktober 2001 og den 31. juli 2002 mener Herold, at der er dræbt mellem 3.125 og 3.620 civile afghanere i amerikanske bombardementer. Han kritiserer en række andre fejlagtige og væsentlig lavere angivelser af dræbte.
Se også
Piloter på speed
[Netavisen - link 10.08.02] The Christian Science Monitor. Eng.
Det amerikanske luftvåben har en lang og 'stolt' tradition for at bruge speed. Dopede piloter udfører stadig længere missioner - og 'resultaterne' påvirkes også!

Engelske fagforeninger vil gå imod deltagelse i Irak-krig
[Netavisen - link 10.08.02] BBC. Eng.
Der er stor britisk modstand mod Blairs støtte til et amerikansk krigseventyr. Fagforeninger planlægger et væld af udtalelser mod krigen. Også gejstlige siger klart fra. F.eks. biskoppen af Coventry Colin Bennetts:
Umoralsk og ulogisk The Guardian. Eng.

Nigeria: Havne lukket i protest mod privatiseringsplaner
[Netavisen - link 10.08.02] All Africa.Eng.
Søfolk og havnearbejdere har lukket en række havne i Nigeria i protest mod regeringens planer om at privatisere dem.

Advarsler mod angreb på Irak
England advarer USA mod Irak-krig
[Netavisen - link 09.08.02] The Independent. Eng.
England har kraftigt frarådet USA at angribe Irak. En sådan krig ville intensivere konflikterne i Afghanistan, Israel og Kashmir, siger kilder i toppen af militær og diplomati.
Se også
Dick Armey: Uprovokeret angreb på Irak krænker international ret
[Netavisen - link 09.08.02] The New York Times. Eng.
Lederen af det republikanske flertal (!) i Repræsentanternes Hus, Dick Armey, siger, at et uprovokeret angreb mod Irak vil være i strid med international ret og undergrave international støtte til Bushs mål om at vælte Saddam.
Se også
FNs våbeninspektører: Vi tager ikke mod ordrer fra USA
[Netavisen - link 09.08.02] The Mirror. UK. Eng.
Ewen Buchanan, talsmand for de 230 FN-våbeninspektører, der ville tage til Irak, siger: 'Vi modtager kun ordrer fra sikkerhedrådet. USA er kun et medlem af Sikkerhedsrådet, og ikke vores politiske overherre.'

Afghanistan: Krigen fortsætter
Stigning i afghansk opiumsdyrkning
[Netavisen - link 09.08.02] Politiken.
Det kan godt være, at freden spirer i Afghanistan. Men det gør opiumsvalmuerne også. Dette års narkoproduktion bliver ifølge FN-vurderinger i Kabul 50 procent større end sidste år, selvom den nye overgangsregering officielt har forbudt dyrkning af valmuer.
Se også
Mulla Omar giver ordre til angreb
[Netavisen - link 09.08.02] The Balochistan Post. Eng.
Taliban-lederen Mulla Muhammad Omar har udsendt nye direktiver til talibanerne, der bekæmper de amerikanske besættelsesstyrker i Afghanistan.
Løbesedler truer med at henrette kollaboratører med USA The Balochistan Post. Eng.
15 dræbt i ildkamp nær Kabul Unmah News. Eng.

USA og Irak kæmper om allierede
[Netavisen - link 09.08.02] Politiken.
Politikens korrespondent betegner den amerikanske regerings, og især Donald Rumsfeld og Dick Cheneys udtalelser - som f.eks. nægter at tale om en israelsk besættelse af de palæstinensiske områder - som 'en elefant i en glasbutik'. Men USA bærer sig ikke klodset ad: Det fører en forbryderisk politik i tæt samarbejde med Israel.

Bush dæmper krigsretorikken
[Netavisen - link 08.08.02] The Times. Eng.
Den amerikanske præsident søger nu at imødegå den voldsomme og voksende kritik af forberedelserne til en ny krig mod Irak ved at love at konsultere sine 'allierede' og undersøge muligheder for at fjerne Saddam Hussein uden krig.

Schröder advarer USA mod angreb på Irak
[Netavisen - link 08.08.02] Politiken.
Den tyske kansler, Gerhard Schröder, advarer nu USA om, at et angreb på Irak kan få den internationale alliance mod terrorisme til at gå i opløsning. Dermed skærpes den europæiske kritik af USA's Irak-kurs, men det danske EU-formandskab vil ikke præsentere kritikken for USA.

Aggression mod Irak
USA's generaler er klar til krig
[Netavisen - link 08.08.02] Politiken.
Efter måneders intern strid mellem USA's militære og civile ledelse, går de amerikanske stabschefer nu også ind for at styrte Iraks diktator, Saddam Hussein, med militær magt.
Se også
’Europa vil følge USA’
[Netavisen - link 08.08.02] Information.
Ingen EU-regeringer er vilde efter at gå i krig med Saddam Hussein. Men hvis USA gør det alligevel, vil den europæiske modstand smuldre, vurderer analytikere.
Se også
Irak kvæles langsomt af sanktioner
[Netavisen - link 08.08.02] Information.
FN’s sanktioner udmarver Irak, viser ny rapport. 12 organisationer mener, sanktionerne bør fjernes eller målrettes bedre.
Rapporten Iraq Sanctions: Humanitarian Implications and Options for the Future

Arabiske synspunkter på USA og Mellemøsten
Ny Sykes-Picot: Plan for opdeling af Mellemøsten efter USAs geostrategiske interesser
[Netavisen - link 08.08.02] Middle East News Online. The Star (Amman). Eng. Af Osama El Sherif.
Sykes-Picot-aftalen fra 1916 inddelte 'Levanten' i britiske og fcranske indflydelsessfærer. Mellemøstens nuværende politiske georgrafi kan spores direkte til denne. USAs plan for at besætte og opdele Irak vil betyde en nyopdeling af Mellemøsten efter USAs og dens allierede Israels geopolitiske interesser. Det repræsenterer den største udfordring for de arabiske ledere i årtier.
USAs plan for at vælte Saddam kan destabilisere hele regionen
[Netavisen - link 08.08.02] Middle East News Online. Eng.
Bushs plan for at vælte Saddam alene gennem hemmelige operationer fra CIAs side har kun lille chance for succes. Og der er stærk modstand mod en altomfattende militæraktion.
Det fraværende FN
[Netavisen - link 08.08.02] Middle East News Online. Eng.

Jordan lukker kritisk tv-stations kontorer
[Netavisen - link 08.08.02] Berlingske Tidende.
Jordans informationsminister, Mohamad Adwan, beordrede i dag en lukning af den arabiske tv-station al-Jazeera's kontorer i landet. Skridtet kommer efter at den Qatar-baserede tv-station havde udsendt et program, der kritiserede Jordans kongefamilie.

Marionetstyret i Afghanistan vakler
[Netavisen - link 08.08.02] Klassekampen. No.
Forsvarsministeren i den amerikansk indsatte regering i Afghanistan er måske agent for russiske, kinesiske og iranske interesser. Under alle omstændigheder står styret på lerfødder, da den endelige amerikanske militære sejr lader vente på sig, og regeringsmedlemmer snigmyrdes ...

Palæstinensernes børn går sultne i seng
[Netavisen - link 08.08.02] Berlingske Tidende.
Hvert femte palæstinensiske barn under fem år lider af underernæring, viser amerikansk undersøgelse. Israelerne afviser at tale om sultproblemer. Arbejdsløsheden er oppe på 51 pct.
Se også
Hungersnød i Palæstina
[Netavisen - link 08.08.02] Yelah. Sv.
En undersøgelse konkluderer, at hvert tiende palæstinensiske barn i de okkuperede områder lider af akut underernæring. Forholdene for palæstinenserne er som følge af den israelske kvælning på niveau med de
elendigste lande i Afrika.

Ramsey Clark: FN må handle for at forhindre et angreb fra USA på Irak
[Netavisen - link 07.08.02] IAC. Eng.
Åbent brev fra den tdl. amerikanske justitsminister til FN og medlemmerne af sikkerhedsrådet.

Atomvåben mod Irak?
USAs ny atomvåben
[Netavisen - link 07.08.02] The Guardian. Eng.
USA har udviklet en række nye 'handy, low-yield' atombomber ('taktiske atomvåben', 'mini-nukes') - og er parat til at bruge dem. Bl.a. mod lande, som (måske) har mulighed for at 'udvikle masseødelæggelsesvåben'. Som Irak f.eks. har det - ifølge USA. Et atomangreb på Saddam Husseins bunker i Bagdad beregnes til at koste omkring 20.000 mennesker livet - indbefattet den irakiske leder.
Se også
USAs krigsopbygning omkring Irak vidt fremskreden
[Netavisen - link 07.08.02] DeseretNews. Eng.
Gennemgang af den amerikansk militære opbygning omkring Irak. Blandt andet er gen. Tommy Franks hovedkvarter for Den tredie Armé rykket til Kuwait og specialtropper, der skal forberede modtagelse af meget store troppekontingenter, blevet udstationeret sammesteds. Den tredie Armé vil udgøre kernen i et angrev. Opbygningen til den første Golf-krig omfattede 500.000 mand og tog 6 måneder. Forskellige bevidst lækkede angrebsplaner taler om indsættelse af 250.000 soldater - og vil have en væsentlihgt kortere forberedelsestid. Med andre ord: Den militære opbygning til krig er vidt fremskreden.

USA truer aktivister
[Netavisen - link 07.08.02] Politiken
Krigen mod terror går forud for forsvaret af menneskerettighederne - i hvert fald hvis det står til den amerikanske regering. USA forsøger nemlig at blokere en retssag mod olie- og gasgiganten Exxon Mobil, som beskyldes for at overtræde menneskerettighederne under sine naturgasoperationer i Indonesien.

Fhv. chilensk officer dømt for mord på fagforeningsleder
[Netavisen - link 07.08.02] Ekstrabladet.
Tidligere efterretningsofficer i Chile idømt livstid for 20 år gammelt drab på fagforeningsleder

’Saudi-Arabien er fjenden’
[Netavisen - link 07.08.02] Information
Neo-konservative kredse i USA retter nu skytset mod landets vigtigste allierede i den arabiske verden
Se også
Tænketank: Terror-opgør med Saudi-Arabien
[Netavisen - link 07.08.02] Berlingske Tidende.
Saudi-Arabien er »kernen af ondskab, den mest farlige opponent i Mellemøsten,« hedder det i en ny Pentagon-rapport, som opfordrer USA til et opgør med kongedømmet. Hvis ikke Saudi-Arabien slår hårdt ned på terror, skal USA konfiskere landets oliefelter!

Østrigere mod Eurofighter-køb
[Netavisen - link 07.08.02] BBC. Eng.
Mere end 620.000 østrigere - en tiendedel af den voksne befolkning - har skrevet under på en protest mod regeringens beslutning om at købe 24 nye Eurofighter-fly for 1.8 mia. euro.

Genbesættelse stopper ikke selvmordsbomber
[Netavisen - link 07.08.02] The Washington Times. Eng.
Efter en måneds genbesættelse for at stoppe selvmordsbomberne, har Israel ikke fået stoppet dem. Sharons politik har indlysende slået fejl, og der er voksende uenigheder i de herskende kredse i Israel om, hvilken kurs man vil følge.

De frie markeder fremmer uro - ikke demokrati
[Netavisen - link 07.08.02] CommonDreams. Eng. Af Eduardo Moncada
I en tale sidste år til ledere fra Latinamerika erklærede Bush, at 'vores halvkugles indbyggere på styrke politikken for markedsbaserede reformer, ikke svække den'. I dag lever 211 af Latinamerikas 510 milioner i fattigdom, hvoraf 86 mio. er for fattige til at skaffe sig selv de mest basale fornødenheder. Fattigdom, forbrydelse, korruption, narkohandel og narkoafhængighed stormer frem.
Se også
Latinamerikas økonomier skranter
[Netavisen - link 07.08.02] Information
Den økonomiske krise fortsætter med at brede sig i Sydamerika, trods nye løfter fra USA’s finansminister Paul O’Neill under rundrejse til Brasilien, Uruguay og Argentina

Latinamerikansk krise: Økonomer benægter
[Netavisen - link 06.08.02] CommonDreams. Eng. Af Mark Weisbrot.
Den amerikanske finansminister Paul H. O'Neills besøg i Latinamerika var Washingtons seneste svar på den voksende utilfredshed med fiaskoen for den amerikansk-dikterede økonomiske politik. For de fleste lavindkomst og mellemindkomstlande har de sidste to årtier været katastrofale: den største fiasko siden Den store depression.Mellem 1960 og 1980 voksede pr. capita-indkomsten i Latinamerika med 75 pct. Fra 1980 til 2000 med kun 7 pct. - næsten ingenting.

Tysk solidaritet med USA rækker ikke til angreb på Irak
[Netavisen - link 06.08.02] Information.
Kansler Schröder toner rent flag: Tyskland vil hverken støtte en Irak-krig med soldater eller med penge.

Human Rights Watch kritiserar FN-rapport om Jenin
[Netavisen - link 06.08.02] Yelah. Sv.
Sidste uge meget omtalte FN-rapport, der skulle 'frikende' Israel for massakren i Jenin, affærdiges af den amerikanske menneskeretsorganisation Human Rights Watch, HRW, som "meget mangelfuld".
Se også
Medieforvrængninger og FN-rapporten om Jenin Af Ali Abuminah. Electronic Intifada. Eng.

Over 6000 colombianske soldater trænet af USA sidste år
[Netavisen - link 06.08.02] ANNCOL. Eng.
Sidste år trænede amerikanske militærinstruktører mindst 6300 tropper fra den colombianske hær, flåde og flyvåben. Blandt disse var soldater fra berygtede enheder, som er kendte for alvorlige menneskeretsforbrydelser og er i tæt samarbejde med de paramilitære dødspatruljer.

Vil Colombia blive det næste Vietnam?
[Netavisen - link 06.08.02] ANNCOL. Eng.
Et essay af den tdl. Green Baret-officer Stan Goff, forfatter til bogen "Hideous Dream: Racism and the U.S. Army in the Invasion of Haiti".

Bush parat til at erklære krig mod Irak
[Netavisen - link 05.08.02] The Guardian. Eng.
Ifølge den britiske avis vil Bush indenfor få uger gøre det klart, at han vil vælte Saddam - og dermed åbneen krig senere på året. Der er ifølge avisen voksende revner mellem USA og UK.
Se også
Blairs opfordring til at holde fredskonference om Mellemøsten før Irak-krig forkastet The Telegraph. Eng.

Olieprisen bliver gidsel ved angreb på Irak
[Netavisen - link 05.08.02] Information.
Et angreb på Irak er et meget risikabelt økonomisk eventyr, der sagtens kan destabilisere et eller flere olieeksporterende lande,siger Philip K. Verleger Jr., der er ekspert i oliemarkeder ved det amerikanske Council on Foreign Relations.

Uruguay: Et ødelagt land
[Netavisen - link 05.08.02] Z-Net. Eng. Af Carlos Pelaez.
Også Uruguays økonomi er helt i bund. I sidste uge lukkede bankerne, der var ved at krakke, da indskudene blev hævet. Nu vil USA 'hjælpe'.
Artikel om baggrunden for kollapset.

Hiroshima vil opfordre Bush til at ændre atompolitik
[Netavisen - link 05.08.02] The Asahi Shimbun. Eng.
Ved mindeeremonien den 6. august vil bystyret i Hiroshima opfordre Bush til at ændre, hvad de kalder USAs aggressive atomvåbenpoltik.

Tøbrud i Korea
[Netavisen - link 05.08.02] Yahoo. Eng.
Der kommer - efter sommerens militære provokationer fra Sydkorea/USA - igen samtaler på ministerniveau mellem Nord- og Sydkorea. De vil efter planen finde sted i næste uge, ifølge en aftale, som embedsfolk fra de to Korea'er enedes om søndag.
Se også
Økonomiske reformer i Nordskorea The Economist. Eng.

Hvert fjerde barn vil dø
[Netavisen - link 05.08.02] Klassekampen. No.
FN anslår, at hver fjerde afghanske barn vil lide døden som følge af sult, underernæring og beslægtede lidelser.

Israel begår stadigt værre forbrydelser
[Netavisen - link 05.08.02] Proletæren. Sv.
Endnu en øjenvidneberetning fra palæstinensernes hverdag under besættelsen, som fortæller det, massemedierne bevidst underprioriterer og fortier.

"Forsvindings"-sag i USA
[Netavisen - links 05.08.02] Indymedia Rocky Mountains/ Stopamerica.org. Eng.
En mand fra Colorado er tilbageholdt af myndighederne i deres "antiterror"-offensiv, uden at grunden er oplyst. Politisk årvågne amerikanere er ikke i ringeste tvivl om, at der er tale om politisk undertrykkelse, eftersom den "forsvundne" mand er bagmand for en stærkt USA-kritisk hjemmeside.
(Sagen omtales osse længere nede ad siden).
Den prekære hjemmeside er her: http://stopamerica.org/

Israel og USA bekræfter gensidig immunitet
[Netavisen - link 05.08.02] Sveriges Television. Sv.
Israel har i en aftale med USA forpligtet sig til ikke at samarbejde med den nye internationale krigsforbryderdomstol.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder