Netavisens nyhedslinks uge 29
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Hvad er ISM - Den internationale Solidaritetsbevægelse - Fredsvagterne

Se hjemmesiderne:

INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT

INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT to Free Palestine

Dansk: Palæstinarejser

Fagbevægelsen advarer Blair
[Netavisen - link 19.07.02] Politiken.
Skidt og affald flyder i gaderne. Skolerne er tomme. Posten hober sig op på sorteringshylderne. Og de offentlige transportmidler står bomstille. Storbritannien er lammet.

Irak er målet: USA planlægger storkrig
[Netavisen - link 19.07.02] ZNet Mag. Eng. Af Larry Everest, Revolutionary Worker.
Den konkrete militære opbygning til storkrig mod Irak for at vælte Saddam Hussein og installere et lydregime, baseret på en langvarig amerikansk besættelse af Irak, er i gang. De amerikanske krigsplaner - og hele 'Bush-doktrinen' har intet at gøre med at 'beskytte verden' eller 'redde amerikanske liv'. Det drejer sig om nøgen imperialistisk magtpolitik - gangsterpolitik på globalt plan.

Tyrkisk regering benægter at få gældsafskrivning mod at støtte krig mod Irak
[Netavisen - link 19.07.02] Sydney Morning Herald. Eng.
Tyrkiet vil have USA til at afskrive 4 mia. $ gæld - men benægter at det skulle være prisen for at støtte et angreb på Irak.

Humanitær katastrofe på vej i Palæstina
[Netavisen - link 19.07.02] ArabNews.Eng.
Nøgletallene fra en rapport fra USAID, som viser at en humanitær katastrofe i de besatte områder udvikler sig hurtigt.

Ran HaCohen: Israels næste mål Syrien
[Netavisen - link 19.07.02] AntiWar. Eng.
Den kendte israelske fredsaktivist og forfatter Ran HaCohen om israelske forberedelser til at udvide 'krigen mod araberne' til Syrien - og giver forklaringen på hvorfor hærledelsen og det zionistiske regime ønsker en sådan krig.

Den israelske hær lukker palæstinensisk internetudbyder
[Netavisen - link 19.07.02] The Inquirer. Eng.
Den vigtigste palæstinensiske internetudbyder Palnet - som står for de fleste af selvstyrets og de palæstinensiske NGOers hjemmesider - og hvor hovedparten af de palæstinensiske internetbrugere har konto er blevet lukket af den israelske hær. Et statsløst folk må ikke være på nettet!

Børskrak fortsætter: Standard & Poors under 900
[Netavisen - link 19.07.02] Børsen.
Kursfaldene tog til i løbet af dagen, og det endte med et fald på 2,7 pct. til indeks 881,57 for Standard & Poor’s 500, som dermed nåede en ny bund – og lukkede under 900 for første gang siden 1997.

Inhabilitet hos det amerikanske børstilsyn
[Netavisen - link 19.07.02] Børsen.
Det amerikanske børstilsyn, SEC, der på det seneste har revset en række amerikanske selskaber for at have rod i regnskaberne, har også selv flossede kanter.

En smule nødhjælp til Sudans holocaust
[Netavisen - link 18.07.02] Yahoo, eng.
FN har indgået en aftale med regeringen i Sudan, der under stærke begrænsninger tillader nødhjælp til civilbefolkningen i den krigshærgede sydlige del af landet. Regeringstropper er i færd med at udrydde området for mennesker med sult og direkte med våben for at gøre plads for de transnationale oliekoncerner, der hver har købt et område til udvinding. Den lokale befolkning opfattes som illoyal og en potentiel støtte til de derværende oprørsstyrker. 2 millioner er blevet dræbt i krigen - 4 millioner er på flugt.
Baggrund:
Civile i krigen i Sudan BBC. Eng.
Olieselskaber i Sudan Klassekampen. No.

USA vil besætte Irak i længere tid
[Netavisen - link 18.07.02] The Times. Eng.
Amerikanske tropper vil holde Irak besat i mindst et år efter at have væltet præsident Saddam Hussein 'for at overgang til et demokratiske regime' ifølge planer fra Bush-administrationen.

Bush erklærer 'total krig' mod terror
[Netavisen - link 18.07.02] Times of India. Eng.
Den amerikanske præsident George W Bush erklærer at han er i gang med at mobilisere føderale myndigheder,central og lokalregeringerne til en total krig mod terrorisme og vil hjælpe udenlandske regeringer med at bekæmpe denne trussel. Bannerføreren i 2. verdenskrig brugte også udtrykket 'den totalen Krieg'.

Hormonskandale griber om sig
[Netavisen - link 18.07.02] Politiken
Svindel fra to irske samt et belgisk firma er skyld i, at tusindvis af landmænd i hele Europa nu er involveret i endnu en omfattende fødevareskandale. Rasende landmænd i Holland og Tyskland truer nu de to irske firmaer med retssag og erstatningskrav.

EU, FN og Rusland imødegår USA omkring Arafat
[Netavisen - link 17.07.02] The Independent. Eng.
På mødet mellem USA, FN, EU og Rusland omkring Palæstina i New York tirsdag afviste man den amerikanske politik for at afsætte Arafat og faqstholdt at han er det palæstinensiske folks legitime leder.

Unocal brugte slaver
[Netavisen - link 17.07.02] Indymedia Norge. NRK.
Et amerikansk olieselskab må stille i retten anklaget for slaveri, kidnapning og voldtægt af burmesiske landsbybeboere. Det drejer sig om Unocal, som nu i Afghanistan har fået rettighederne til at anlægge den store olieledning gennem landet, som var et centralt element i krigen mod Taleban-styret. Både den afghanske præsident Hamid Karzai og den øverste amerikanske embedsmand i ASfghanistan har været ansat af dette olieselskab.

USAs økonomi svær at tale i gang
[Netavisen - link 17.07.02] Berlingske Tidende.
I går var det den amerikanske nationalbankdirektør, Alan Greenspan, der skulle forsøge at tale økonomien i gang. Det lykkedes kun delvis.

Hvad er det de gør mod Argentina?
[Netavisen - link 17.07.02] Af Mark Weisbrot. Z-Net. Norsk.
Lederen af Den Internationale Valutafonds (IMF) delegation til Argentina blev for nylig omringet udenfor hans hotelrum af reportere fra et populært dybdeborende fjernsynsprogram. De overrakte ham et sæt med store vampyrtænder af plastik. "Vi fandt disse fastboret i præsident Duhaldes hals", sagde de, "og vi ville gerne give dem tilbage til dig."

USA: Hver 24. amerikaner skal rekrutteres som spion mod sine medborgere
[Netavisen - link 16.07.02] Sydney Morning Herald. Eng.
Bush-administrationen vil hyre 1 ud af 24 amerikanere som agenter, der skal overvåge deres medborgere. Det vil langt overgå Stasi-systemet.

Kapitalisme i krise
Bush's forsøg på at genoplive tilliden mislykkes
[Netavisen - link 16.07.02] Financial Times. Eng.
Dollaren sank til under euroen og aktiekurserne blev ved med at falde (og ramte 97-niveauet), mens George Bush for anden gang på en uge søgte at genoplive tilliden til den amerikanske økonomi - kriseplaget og præget af en lang række kriminelle skandaler i selskabernes top.
Se også
Hvorfor nogle lapper på kapitalismen ikke vil virke
[Netavisen -link 16.07.02] Financial Times. Eng. Af Michael Prowse.
Kapitalismen er i krise - de håbefulde mener den kan kureres med nogle få lapninger. Financial Times argumenterer for, at efter 25 års systematisk nyliberalisme og deregulering er alle 'etiske værdier' forsvundet til fordel for en aggressiv kapitalistisk individualisme, der ikke er ligetil at kurere!
Se også
Dollarens nedtur glæder amerikanske eksportører
[Netavisen -link 16.07.02] Yahoo. Eng.
Se også
Analyse: Bush er ikke helt mand for sine ord
[Netavisen -link 16.07.02] Berlingske Tidende.
Bush forsøgte igen i går at tale aktiemarkedet op, men resultatet var nedslående. Kort før lukketid var aktiekurserne tæt på 1997-niveau. USAs præsident er ikke længere mand for sine ord.

Wolfowitz: USAs afghanske eventyr vil vare i årevis
[Netavisen -link 16.07.02]Yahoo. Eng.
Den amerikanske krigsminister Paul Wolfowitz meddeler fra Baggram-basen, at USAs militære kampagne i Afghanistan vil vare i årevis - 'med mere end den halve Taliban-ledelse fortsat intakt'.

Det store mummespil
[Netavisen -link 15.07.02] The Guardian. Eng. Af John Pilger.
Mens Vesten forbereder et angreb på Irak, argumenter Pilger for, at 'krigen mod terror' er et røgslør skabt af den definitive terrorist ... Amerika selv.

Colombias oprindelige folk i krydsild
[Netavisen - link 15.07.02] Indymedia Sverige (Zmag.org), sv.
Noam Chomsky beretter fra et besøg hos den oprindelige befolkning i det krigshærgede Colombia om amerikanske grusomheder med kemisk krigsførelse, tætte bånd mellem fascistiske dødspatruljer og hæren samt nogle mindre heldige sider af FARC-guerillaens linje i de senere år.

Millioner af afrikanere trues igen af sult
[Netavisen - link 15.07.02] Klassekampen, no.
Mens imperialistlakajerne ved magten under stort ståhej samles i den såkaldte Afrikanske Union, er endnu en sultkatastrofe ved at udvikle sig i det sydlige Afrika. Årsagen er en kombination af tørke, underudvikling og direkte imperialistisk pression som i Malawi, som blev tvunget til at sælge sine kornlagre tidligere i år for at afdrage IMF-renter.

EU's ungdomskonvent i oprør
[Netavisen -link 14.07.02] Politiken.
»Fortæl os, hvad jeres drømme er. Inspirer os med jeres dokument, og bliv vores drømmepartner i konventet«. Ordene var store, da formand for EU-konventet Valéry Giscard d'Estaing forleden opfordrede 210 unge europæere fra 28 lande til at diskutere vilde visioner for det fremtidige EU. Men efter konventets afslutning fredag er de unge i oprør.

Sikkerhedsråd indgår kompromis om FN-domstol
[Netavisen -link 14.07.02] Politiken.
De 15 lande i FN's Sikkerhedsråd fandt sent fredag en løsning på striden om Den Internationale Straffedomstol (ICC). Aftalen betyder, at amerikanske soldater på fredsbevarende missioner får immunitet mod at blive retsforfulgt ved straffedomstolen for et år ad gangen.
Se også
Domstol for folkemord splitter EU
[Netavisen -link 14.07.02] Berlingske Tidende.
En alvorlig EU-krise er under opsejling. Storbritannien støtter direkte USA, der kræver særbehandling ved ny international straffedomstol. Danmark logrer. USA-soldater skal ikke kunne dømmes for krigsforbrydelser efter FN-aftale!
Se også
Hård dansk kritik af USAs holdning
Danske politikere langer voldsomt ud efter USA efter supermagtens ultimative krav til ny domstol. Dertil kommer kritik af det danske EU-formandskab. Udenrigsministeren glæder sig over, at den penible sag har fundet en løsning.

Israelsk accept af EU's fredsplan
[Netavisen -link 14.07.02] Politiken. Israel er parat til at trække sine tropper ud af de besatte områder på Vestbredden, så palæstinenserne kan gennemføre det planlagte valg i januar. Men forudsætningen er, at terroren stopper, fastslår Israels udenrigsminister, Shimon Peres, der under et besøg i København torsdag gav sin klare opbakning til det danske EU-formandskabs fredsplan.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder