Netavisens nyhedslinks uge 20
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Hvad er ISM - Den internationale Solidaritetsbevægelse - Fredsvagterne

Se hjemmesiderne:

INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT

INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT to Free Palestine

Dansk: Palæstinarejser

Strejkende arbejdere beskudt
[Netavisen - link 18.05.02] SiD. Ecuadorianske bananarbejderes kamp for en overenskomst er også en kamp på liv og død. Præsidentkandidaten Alvaro Noboas virksomhed har betalt private soldater for overfaldet.

Bush-Alarm i Berlin
[Netavisen - link 17.05.02] Junge Welt. Tysk. Præsentation af initiativer og planlagte demonstrationer fra en broget mangfoldighed af grupper ved den amerikanske præsidents besøg. Tyngdepunktet bliver en stor demonstration i Berlin, arrangeret af Fredsaksen, den ny tyske fredskoalition. Der vil komme deltagere fra 30-40 tyske byer. Palæstinenserne vil deltage i en særlig sektion.
Se også Alarm-trin W i Berlin Der Spiegel. Tysk.

Krigsforberedelser mod Irak
Vil bruge Jordan som base for angreb mod Irak
[Netavisen - link 17.05.02] Middle East Newsline. Eng. US/UK har stillet et forslag til Jordan om oprettelse af en militærbase ved dets grænse til Irak som led i krigen for at vælte Saddam Hussein.
Tyrkiske tropper samler sig ved grænsen til Irak
[Netavisen - link 17.05.02] Middle East Newsline. Eng. Den største samling af tyrkiske tropper nogensinde har samlet sig ved den irakiske grænse. Det er uklart om hensigten er at bekæmpe tyrkiske kurdere fra det tidligere PKK - eller om det er en del af det forestående amerikanske angreb på Irak.
Richard Perle: Brug af atomvåben mod Irak ikke udelukket
[Netavisen - link 17.05.02] Tehran Times. Eng. Chefen for Pentagons kommission for politiske anliggender Richard Perle siger i interview med Der Spiegel, at anvendelsen af atomvåben mod Irak ikke kan udelukkes.

Unionsstaten udformes
[Netavisen - links 17.05.02]EU-Observer.
EU-Parlamentet ønsker en forfatning og magtdeling
EU skal have en forfatning, der bl.a. fastlægger en deling af magten mellem det overnationale EU og medlemsstaterne, fremgår det af et forslag, som EU-Parlamentet netop har vedtaget, og som kan få stor betydning for arbejdet i konventet om EU’s fremtid.
Storbritannien og Frankrig vil have en EU-præsident
EU’s stats- og regeringschefer skal vælge en formand, der skal fungere som EU’s leder, mener Storbritannien og Frankrig.
Solana: Væk med det roterende formandskab
EU er blevet for kompliceret til, at formandskabet kan gå på tur mellem landene, mener Ministerrådets generalsekretær og EU’s udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana.

Israels nye grænse på Vestbredden
[Netavisen - link 17.05.02] Christian Science Monitor. Eng. En ny menneskeretsrapport konstaterer at Israel i det stille har flyttet grænserne: Israelske bosættelser kontrollerer 42 procent af Vetsbredden.

Hvad vidste præsidenten?
[Netavisen - link 17.05.02] The Independent. Eng. Afsløringerne af et forhåndskendskab til planlagte flykapringer har sat Bush under pres og rejser flere spørgsmål. Det Hvide Hus søger at bortforklare manglende reaktioner - og forhindre flere spørgsmål og egentlige undersøgelser.

Triumf for Fortuyn-liste
[Netavisen - link 16.05.02] Berlingske Tidende. De hollandske vælgere straffede onsdag centrum-venstre regeringen og fortsatte den europæiske trend mod højre. Den myrdede Pim Fortuyns liste stod i aftes til 26 af parlamentets 150 pladser.

Børn udsættes for slavehandel
[Netavisen - link 16.05.02] SiD. FN griber nu fat i den organiserede handel med børn. Menneskehandelen nærmer sig økonomiske højder som narkokriminalitet.

Nægter at slås for Israel
[Netavisen - link 16.05.02]Osloposten. No. Interview med en af de hundreder af israelere, der trodser statsmagtens trusler og nægter at tjene i okkupationshæren. Selvom han holder fast i at erklære sig som zionist, vil han kun være med til at tjene en hær for et demokratisk Israel, der holder sig inden for grænserne fra før 1967.
Se også
De norske militærnægteres forening er aktive i solidariteten med de israelske refuseniks

Palæstinensere forment adgang til palæstinensisk jord
[Netavisen - link 16.05.02] B'Tselem. Eng. Den israelske menneskeretsorganisation B'Tselem har udarbejdet en rapport, der afslører, at næsten halvdelen af den besatte Vestbred er forbeholdt de fanatiske zionistiske bosættere.

Sharon måske for retten
[Netavisen - link 16.05.02] Indymedia. Sverige. .26. juni afgøres det videre forløb i den belgiske retssag mod den israelske fører Ariel Sharon.

NATO skal igennem smertefuld omstilling
[Netavisen - link 15.05.02] Politiken. Selvom NATO uden sammenligning stadig er verdens stærkeste militærmagt, så knager det alvorligt i fugerne i den 53 år gamle alliance, der holdt møde i Reykjavik med udvidelse og 'venskabeligt forhold' til Rusland på programmet.

Ny militærpagt i øst
[Netavisen - link 15.05.02] Politiken.11 år efter, at Warszawapagten blev lagt i graven, har en række tidligere sovjetrepublikker indgået aftale om en ny militær alliance. Det meddelte Ruslands præsident Vladimir Putin tirsdag efter et topmøde i Moskva for medlemslandene Rusland, Hviderusland, Kasakhstan, Armenien, Kirgisistan og Tadsjikistan.

Vigtig linksamling
Faren for atomkrig
En samling artikler fra Centre for Research on Globalisation

Klimakrige vil koste millioner af liv
[Netavisen - link 15.05.02] Z-Net. Eng. Af David Cromwell.
'Hvis der skal dømmes efter sidste år, vil de næste 10 år kræve mere end 2 millioner menneskeliv som følge af klimaforandringer, og de materielle skader vil løbe op i hundreder af milliarder £.' Global Commons Institute.

Den amerikanske regering planlægger undtagelsestilstand, regering via TV og aflysning af valg
[Netavisen - link 15.05.02] Centre for Research on Globalisation. Eng. Af John Stanton og Wayne Madsen. Den amerikanske regering vil i tilfælde af nyt terrorangreb sætte det bgorgerloige demokrati ud af kraft.

Fattige lande finansierer de riges overforbrug
[Netavisen - link 15.05.02] RORG-Samarbeidet. Norsk. Ny rapport fra den radikale engelske 'Tænketank' New Economics Foundation påviser, at det stærkt gældsatte rige land USAs underskud er en hoveddrivkraft i globaliseringen - og at det dækkes ind ved at de fattige lande på forskellig vis tvinges til at betale.
Rapporten i sin helhed på engelsk: The United States as a HIPC - how the poor are financing the rich html --- pdf

Verdens 500 største virksomheder: 238 er amerikanske
[Netavisen - link 15.05.02] Financial Times. Eng. Intet ville være længere fra sandheden end at tro, at Enron-krak og massefyringer har undergravet de amerikanske virksomheders placering på listen over de 500 største og rigeste i verden. Tværtimod.

Den Internationale Valutafond har ruineret Afrika
[Netavisen - link 15.05.02] Centre for Research on Globalisation. Eng. Valkutafondens såkaldte 'hjælp' til de afrikanske nationer har ført til dyb fattigdom, større afhængighed og brutal imperialistisk udplyndring.
Se også
Clare Shorts behandling af Ghana
Z-Net. New Statsman. Eng. Af John Pilger.
'Rebellen' i Blair-kabinettet Clare Short er bannerfører for benhård globalisering i Afrika: I Ghana har hun forlangt privatisering af vandet som betingelse for bistandshjælp.

Chavez blev reddet af advarsel fra OPEC-leder
[Netavisen - link 15.05.02] Z-Net. The Guardian. Eng. Af Greg Palast. Opecs generalsekretær Ali Rodriguez advarede Venezuelas leder Hugo Chavez om det planlagte amerikanskstøttede kup - og gjorde det muligt at lægge en plan, der både reddede Chavez' liv og slog kupforsøget ned.

Nyt Auschwitz: Katastrofale forhold i afghansk fangelejr
[Netavisen - link 15.05.02] Infopaq. Forholdene for over 2.000 Taliban-fanger hos USAs allierede i Afghanistan sammenlignes nu af en EU-udsending med Auschwitz.

Berlin-borgmestre vil demonstrere mod Bush-besøg
[Netavisen - link 14.05.02] Berlingske Tidende. Modstandere udråber Bush-alarm forud for den amerikanske præsidents visit i Tyskland næste uge.
Se også
PDS opfordrer til landsdækkende aktioner op til Bushs besøg Junge Welt. Tysk.

Værste former for børnearbejde skal udryddes
[Netavisen - link 14.05.02] SiD. FN’s 189 medlemslande laver nu for første gang nogensinde en handlingsplan, som skal eliminere børnearbejde for verdens 250 millioner arbejdende børn.

Sejr i kampagne mod olieselskab
[Netavisen - link 14.05.02]ANNCOL. Massive protester har tvunget olieselskabet Occidental Petroleum til at opgive at lede efter olie i den colombianske regnskov.

Colombia: 'Hvis folk i USA vidste, hvad deres regering laver der ...'
[Netavisen - link 14.05.02]ANNCOL. Interview med kvindelig menneskerettighedsekspert.

Flertal i Likud mod palæstinensisk stat
[Netavisen - link 13.05.02] Berlingske Tidende. Et flertal i den israelske premierminister Ariel Sharons højreorienterede Likud-parti stemte søndag aften imod anerkendelsen af en palæstinensisk stat - anført af den tdl. premierminister Netanyahu. Går Sharon ind for en palæstinensisk stat? Har han nogensinde gjort det? Udmeldingen er klar . . .

FRA FREDSDEMOEN I TEL AVIV
[Netavisen - link 13.05.02] Ha'aretz. Isr. Eng.
Se også
Mere end 50.000 israelere demonstrerer for fred i Tel Aviv
[Netavisen - link] Palestine Chronicle. Eng. Mens den israelske regering fortsat pønser på at gennemføre angrebet på Gaza, gik mere end 60.000 israelere (arrangørerne: mere end 100.000) i demonstration lørdag i Tel Aviv for at forlange stop for den israelske besættelse af de palæstinensiske områder. Det er den hidtil mest omfattende manifestation af den israelske befolknings ønske om fred.

Civile palæstinensere jaget vildt for Israels hær
[Netavisen - link 13.05.02] Indymedia. Sverige. Den jødiske menneskeretsorganisation B'Tselem dokumenterer eksempler på, at den israelske okkupationshær mere eller mindre bevidst har dræbt civile palæstinensere, samt andre krænkelser, der modbeviser Israels hellige demokratiske forsikringer.

Vesten forbinder nu de nepalesiske kommunister med Al Qaeda
[Netavisen - link 13.05.02] The Independent. Eng. Det globalt 'accepterede' påskud for militær intervention: kamp mod 'terroristnetværket Al Qaeda'. Det er nu set i Nepal, hvor folkekrigen mod et undertrykkende monarki og borgerskab fortsatter på 7. år.

Israel udsætter angreb på Gaza
[Netavisen - link 12.05.02] Yahoo. Eng. Israel har udsat, men ikke aflyst militæroperationen mod Gaza, sagde en israelsk talsmand lørdag.

10 internationale fredsvagter arresteret i Fødselskirken
[Netavisen - link 11.05.02] Palestinian Center for Reprochement between People. Eng. Officiel udtalelse fra International Solidarity Movement omkring den israelske hærs arrestation af 10 internationale fredsvagter, der havde sikret sig adgang til Fødselskirken.

FAKTAPAPIR: Amerikanske våbenoverførsler og sikkerhedsbistand til Israel
[Netavisen - link 11.05.02] Palestinian Indymedia. Eng. Af Frida Berrigan og William D. Hartung, World Policy Institute. Kendsgerningerne omkring den amerikanske militærassistance til Israel - og løgnen om den amerikanske rolle som 'ærlig mægler'.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder