Netavisens nyhedslinks uge 10
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Atomkrig: Hemmelig plan opridser det utænkelige
[Netavisen - link 10.03.02] Los Angeles Times. Engelsk. Af William M. Arkin. Siden terrorangrebene sidste år er der udviklet en sammenhængende, kraftigt udvidet plan og doktin for atomkrige. Analyse af Pentagons hemmeligt-stemplede ny atomstrategi.

USA udarbejder plan for at bruge atomvåben
[Netavisen - link 10.03.02] Los Angeles Times. Eng. Bushs nye atomplan for angreb på syv navngivne lande, Rusland og Kina indbefattet.

Bush truer med atomvåben
[Netavisen - link 10.03.02] Ekstra Bladet. De er desperate for at finde nye anvendelsesmuligheder for atomvåbnene. Dette er en meget, meget farlig retorik, Dr. Strangelove er åbenbart levende og ved godt helbred i Pentagon.

Amerikanske styrker angrebet over hele Afghanistan
[Netavisen - link 10.03.02] Azzam.com. Eng. 'Mujahedinerne har indledt guerillakrigen, som de havde lovet at møde USA og dets allierede styrker med'.

____________________________________________________

Baggrund
Korea: Storstrejke mod privatisering af den offentlige sektor

ANDRE NYHEDER FRA I DAG LÆNGERE NEDE PÅ SIDEN

Koreansk storstrejke fortsætter på 13. dag
[Netavisen - 10.03.02] Picis. Eng.
Elarbejdernes strejke skaber historie KCTU 08.03.02
Se også
Solidaritetsappel: Mindst 10 faglige ledere fra jernbanerne arresteret
Strejkende elektricitetsarbejdere fyret Yahoo
El-selskaberne er begyndt at hyre arbejdere til udskiftning af 5000 strejkende elarbejdere.
Elektricitetsarbejderne og den offentlige sektor stadig i strejke: Solidaritet nødvendig
Picis. Eng. Der er skabt et forkert indtryk af, at hele storstrejken er afblæst. Jernbanearbejderne er gået i arbejde efter indrømmelser. El-arbejderne og andre i den offentlige sektor strejker fortsat.
Strejkeledere skal arresteres The Korea Times Den koreanske anklagemyndighed har udstedt arrestordre på 8 faglige ledere og 24 andre fagligt aktive i den igangsværende storstrejke.
Jernbanestrejke afsluttet efter indrømmelser
Yahoo. Eng. Efter væsentlige indrømmelser vedr. privatisering og arbejdtid har de sydkoreanske jernbanearbejdere indstillet deres strejke efter to dage. Det betyder imidlertid ikke, at regeringen opgiver sin fortsatte privatiseringspolitik - eller undertrykkelsen af de sydkoreanske arbejdere og fagforeningsaktivister.
Strejkens anden dag KCTU

___________________________________________________

40 palæstinensere dræbt i israelsk blodrus
[Netavisen - link 09.03] PINA. Eng. 'Røde fredag' blev den blodigste i den nuværende opstands historie. Den israelske statsterror rettede sig mod civile i flæng - og ødelagde resterne af selvstyrets administrationskontorer.

Hvorfor de afrikanske stater ikke vil fordømme Mugabe
[Netavisen - link 09.03.02] East African. Kenya. Eng. Baggrundsartikel. Selv 'moderate' afrikanske Commonwealth-lande som Sydafrika er imod sanktioner og boykot af Mugabe - som 'valgstøtte' til den såkaldte demokratiske opposition, der vil agere på Englands og de øvrige gamle kolonimagters vegne. I dag er der valg - med USA, EU og Vesten som højrøstet deltager.

Ingen Europacup-kampe i Israel
[Netavisen - link 08.03.02] Yahoo.dk. Det europæiske fodboldforbund, UEFA, står ved deres beslutning, om at ingen Europa cup kampe må blive spillet i Israel.

Colombia: FARC opfordrer til boykot af valg
[Netavisen - link 08.03.02] ANNCOL.Eng. I et kommuniké siger FARC, at præsidnet Pastrana havde ansvaret for forhandlingssammenbruddet, og at det skete efter ordre fra USA. FARC opfordrer til boykot af det annoncerede valg.

Afghanistan: Tilbage på opium
[Netavisen - link 08.03.02] Counterppunch. Eng. Efter Talibans vellykkede kamp mod opiumsvalmuerne, blomstrer de igen. Under Karzai er narkokontrollen fjernet - og en ny flod af råopium er på vej på verdensmarkedet under Den nordlige Alliances og dens bagmænds kontrol.

USA vil udruste og træne asiatiske hære til at føre sine 'terrorkrige'
[Netavisen - link 07.03.02] LATimes. Eng. I løbet af de næste seks måneder vil penge, udstgyr og amerikanske instruktører tage til Indonesien, Uzbekistan, Nepal, Jordan, Pakistan, Kazakhstan, Kirgisien og Uzbekistan for at opbygge hære til at f'øre USAs krig - f.eks. bekæmpelse af folkekrigen i Nepal.

Undtagelsestilstand i to provinser i Ecuador
[Netavisen - link 07.03.02] Yelah. Svensk. Der er erklæret undtagelsestilstand i foreløbig to måneder i to provinser i Ecuador, der syder af prærevolutionære demonstrationer, strejker og optøjer. Regeringsstyrkerne har slået til med brutal vold mod dissidenterne, hvoraf mindst fire er dræbt.

Taliban har oprettet nyt operationscentrum
[Netavisen - link 07.03.02] AsiaTimes. Eng. USA fremlægger et fortegnet billede af situationen omkring Gardez - hvor man hævder at have dræbt hundredvis af taliban-soldater, siger denne artikel, der forklarer rødderne til den stærke modstand fra Taliban, der har etableret et nyt centrum for guerillaangreb over hele Afghanistan i Paktia-provinsen. Afghanistankrigen er ikke slut, taliban er ikke endeligt slået - og nu udvikler krigen sig til den landkrig, USA har ønsket at undgå.
Se også Asia Times:
Helt nyt krigsspil i Afghanistan
Budskabet er klart: Taliban er tilbage

Indien: Arundhati Roy for retten
[Netavisen - link 07.03.02] The Independent. Eng. Den progressive indiske forfatterinde Arundhati Roy må i fængsel for at støtte fattiges kamp.

Tony Blair raser
[Netavisen - link 07.03.02] The Independent. Eng. Den engelske premierminister er rasende på de afrikanske Commonwealth-lande, der ikke ville deltage i hans sanktionspolitik overfor Zimbabwe - som de tilmed (i al stilhed) mistænker for at være en fortsættelse af den gamle britiske kolonipolitik.

Hundredtusinder til EU-topmøde i Barcelona om en uge
[Netavisen - link 07.03.02] Indymedia. Norge. Der forventes hundredetusinder af demonstranter i Barcelona om en uge, når der er EU-topmøde. Det Franco-opdrættede spanske politi forbereder sig.
Program

Israelsk spionring optrevlet og udvist af USA
[Netavisen - link 07.03.02] TV2.Norge. Den israelske spionring i USA er blevet udvist. Dele af den overvågede tilsyneladende Al Qaeda-folk før 11. september. Først da det franske Le Monde tog sagen op er den blevet big news. Se
Le Monde om den israelske spionring i USA Antiwar. Engelsk.
Se også
Israelsk spionring fængslet i USA Netavisen 15.12.2001

Den amerikanske krigsførelse folkeretsstridig
[Netavisen - link 07.023.02] Klassekampen. Norsk.
Forskeren Kristian Berg Harpviken definerer den amerikanske
krigsførelse som dybt folkeretsstridig, og det vel at mærke på baggrund af USA's egne erklærede metoder.

Kinesisk oprustningsbudget
[Netavisen - link 06.03.02] Newsday. Ap. Eng. Det globale rustningskapløb er i fuld gang: Kina vil køre efter underskudsbudgettering for at sikre en voldsom oprustning.

Dollaren vil ikke bevare sin dominans
[Netavisen - link 06.093.02] NRK. Norsk. Den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley tror USAs rolle som drivkraft i verdensøkonomien står foran afslutning, og firmaet er derfor nu begyndt at overføre sine porteføljer fra USA til Europa. Det varsler om 'gyldne tider' for euroen.

Vietnams 'Kommunistparti' tillader partimedlemmer at udbytte
[Netavisen - link 06.03.02] Newsday. AP. Eng. Nu vedtægtsfæstes en allerede etableret praksis: medlemmer af det vietnamesiske 'kommunistparti' kan være kapitalister og udbyttere: Det er med andre ord partivedtægter for opbygningen af et kapitalistisk Vietnam.

Flere helikoptere skudt ned - flere amerikanske tab
[Netavisen - link 06.03.02] AssamNews. Eng. Jihad-hjemmeside med nyheder fra Afghanistan m.fl.: Den hævder 6. marts at flere amerikanske helikoptere og mandskab er blevet dræbt i det store slag ved Gardez.

Guerillaangreb og opfordring til opstand mod Karzai
[Netavisen - link 06.3.02] The News. Pak. Eng. Udenlandske journalister kan blive angrebsmål for mujaheddiner - som taliban/al Qaeda-folk betegner sig som. De væbnede angreb på udenlandske mål er øget - og i den sydlige del af Afghanistan opfordres befolkningen til at vælte Karzai-regeringen.
Se også
Store vestlige tab Unmah.news. Eng.

Lokale regeringsfolk anførte massakrerne mod muslimer i Indien
[Netavisen - link 06.03.02] Newsday.AP. Eng. Folk fra lokalregeringen og det herskenbde hinduistiske parti ledte massakrerne mod muslimer i Gujarat, viser undersøgelser.

Handelskrig USA-EU?
[Netavisen - link 06.03.02] NRK. Norsk. Præsident George W. Bush har indført en 30 procents afgift og kvotebegrænsninger på importeret stål. EU har svaret med at indklage USA for WTO.

Okinawa: Beboerne vil have USA ud
[Netavisen - link 05.03.02] The Irish Times. Eng.'Krigen mod terror' har ikke fået øboerne på Okinawa til at skifte mening: USA, dets baser og tropper skal væk!

Høj analfabetisme i Kina
[Netavisen - link 05.03.02] People's Daily. Eng. Der er 800 mio. analfabeter i verden, lidt mere end hver tiende er kineser, især fra de tilbagestående 'udkantsområder'.

Betydelige amerikanske tab ved Gardez
[Netavisen - link 05.03.02] MSNBC. Eng. De amerikanske tab har været betydelige i forbindelse med hvad der kaldes den største landoperation med deltagelse af udenlandske tropper i Afghanistan-krigen.

EU - NATO-splittelse om styrker i Makedonien
[Netvavisen - link 05.03.02] The Times. UK. Eng. En række EU-lande vil gøre det makedonske eventyr til unionens 'hurtige udrykningsstyrkes' første mission.

10 israelske besættelsestropper og væbnede bosættere dræbt
[Netavisen - link 04.03.02] Pina. Eng. Fatahs militære fløj - Al Aqsa-brigaderne - gennemførte med primitive våben et angreb på en velbevæbnet besættelsespost - med store israelske tab til følge. Palæstinenserne har optrappet den militære modstand, og israelerne støder på et folk rede til at slås.

Indien påstår der er ro trods fornyede optøjer
[Netavisen - link 04.03.02] The News. Pak. Indiens muslimske nabolande betragter de sekteriske angreb fra hinduer på muslimer med stor bekymring. Mere end 800 menes dræbt i stridighederne.
PS Netavisen: Amnesty International har kritiseret den indiske regerings manglende evne til atg beskytte Indiens muslimske mindretal. Visse rapporter hævder, at politi deltog i massakrerne.
Se også
Fordøm staten, ikke folket, for de sekteriske optøjer i Guajat
Udtalelse fra Indiens Kommunistiske Ghadar Parti

Syrien og Libanon afviser saudisk 'fredsplan'
[Netavisen - link 04.03.02] The News. Pak. Syrien og Libanon afviser den saudiske genfremsættelse af amerikanske 'fredsplaner' og understreger, at en fredsordning må basere sig på alle FN-resolutioner - indbefattet de palæstinensiske flygtninges ret til tilbagevenden.
PS Netavisen: Den danske regering (v. P.S. Møller) har sammen med den jordanske udsendt en erklæring til støtte for den saudisk-amerikanske plan.

Hvad Agent Orange afstedkommer
[Netavisen - link 04.03.02] BBC. Eng. Den første konference med deltagelse fra både Vietnam og USA om virkningerne af Agent Orange, en gift nedsmidt af amerikanerne i Vietnamkrigen.

Bush-hilsen til strejkende koreanske arbejdere!
[Netavisen - link 04.03.02] FEER.Eng. "I know what can happen when people are free. I see it right here in South Korea." Sådan sagde verdensführer Bush under sit sydkoreanske besøg forleden, rettet mod Nordkorea. Finansoligarkiets eget asiatiske blad Far Eastern Economic Review advarer her diplomatisk imod USA's stupide
arrogance.

Krigsforbryderen Sharon sender igen slagtere i uniform til palæstinensiske flygtningelejre
[Netavisen - link 03.03.02] PinaOnline. Eng. Vilde massakrer og ødelæggelser under den israelske hærs voldsorgie i palæstinensiske flygtningelejre. 24 dræbt, adskillige hundrede lemlæstede og sårede.
Se også
9 israelere dræbt, 40 såret af bombe i Jerusalem

Mere end 20.000 i fredsdemonstration i London
[Netavisen - link 03.03.02] StoptheWar! Eng. Den tredie store demonstration siden angrebet på Afghanistan i England gennemførtes lørdag i London med mere end 20.000 deltagere: Særligt fokus Krigsforberedelserne mod Irak.

Oprørte vande i Det kaspiske Hav
[Netavisen - link 03.03.02] AsiaTimes. Eng. Striden om delingen af det ressource (olie)-rige kaspiske hav mellem fem kyststater: Rusland, Azerbadjan, Turkmenistan, Kasakhstan og Iran.
Se også
Kaspisk handel næsten klar The Russia Journal. Eng.

FARC-leder: 'Det bliver værre end Vietnam'
[Netavisen - link 03.03.02] Commondreams. San Francisco Chronicle. Eng. Rapport fra den største guerillagruppe FARC: 'Vi løber ikke - vi vil ikke slås i byerne - men tage kampen i landområderne'.

Colombia: Oliearbejdere strejker
[Netavisen - link 02.03.02] ANNCOL. Eng. De colombianske olieraffinaderier ligger stille. Oliearbejderne strejker efter at højreorienteret dødspatrulje har kidnappet fagforeningsleder.

Nixon ville atombombe Vietnam
[Netavisen - link 02.03.02] Berlingske Tidende. Frigivne båndoptagelser viser, at Riichard Nixon ønskede at bruge atomvåben mod Nordvietnam - og at han falsk beskyldte sine politiske modstandere for at stå bag politiske attentater.

Amerikansk enhedsdemonstration mod krig og racisme 20. april
[Netavisen - link 02.03.02] International A.N.S.W.E.R. Den amerikanske fredsbevægelse organiserer en march til Det Hvide Hus den 20. april - en national march mod krig og racisme.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder