Netavisens nyhedslinks uge 6
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

USA: Ring om Iran
[Netavisen - link 10.02.02] Nando. Eng. Det amerikanske fokus for mellemøstkrig koncentreres mere mod Iran, som det 'samarbejdede' med i krigen i Afghanistan for at vælte taliban-regimet. Nu søger USA at 'stramme grebet'.
Se også
Israel hidser til krig mod Iran
[Netavisen - link 10.02.02] Ha'aretz. Israel. Eng. Under de israelske drøftelser med Bush og den amerikanske vicepræsident Cheney, udenrigsminister Powell og krigsminister Rumsfeld har Israel slået til lyd for, at Iran udgør en større 'strategisk trussel mod Israel' end Irak.

Store sprækker mellem USA og EU
[Netavisen - link 10.02.02] The Guardian. UK. Eng. EUs internationale kommissær Chris Patten fordømmer Bushs tale om 'ondskabens akse' og advarer USA mod engegang.
Chris Patten bryder tavsheden Interview The Guardian

Verdenskrise: Panikken breder sig
[Netavisen - link 10.02.02] Forbes. Eng. Den japanske krise ligner nu den amerikanske under 30ernes depression - og kan bidrage til en tilsvarende langvarig depression i USA og de øvrige højtudviklede kapitalistiske lande.

Danskere siger Nej til Bushs krig
[Netavisen - link 10.02.02] Workers World. Eng. Reportage fra fredsweekenden i København sidste i januar.
Workers World

IBM foran ny retssag for at støtte nazi
[Netavisen - link 10.02.02] The Standard. Au. Eng.Edwin Blacks bog 'IBM and the Holocoast' påviste, at computerfirmaet medvidende hjalp Hitler-regimet med at effektivisere det tyske Holocoast. Nu gennemfører repræsentanter for sigøjnere den anden retssag efter bogens udgivelse mod firmaet.
Se også
Ny retssag mod IBM Australianit. Eng.

Rumkrig og terrorkrig
[Netavisen - link 10.02.02] DOD. US. Eng. (Krigsministeriet) Den amerikanske viceminister for luftvåbenet Peter Teets orienterer om udvidelsen af den amerikanske kontrol over verdensrummet og dens anvendelse i 'krigen mod terror'.

Retfærdighed for ofrene fra Sabra og Shatila
Hjemmeside om retssagen mod Sharon

[Netavisen - link 09.02.02] Eng. International Campaign for Justice for the Victims of Sabra & Shatila. Her kan retssagen mod Sharon følges - man kan også bestille nyhedsbrev.

Nordkorea fordømmer Bushs næsten-krigserklæring
[Netavisen - link 09.02.02] KCNA. Eng. Officiel koreanske fordømmelse af Bushs bemærkninger om Nordkorea som del af en 'ondskabens alliance' som en næsten-krigserklæring.
Se også KCNA
Om det amerikanske militærbudget
Om det amerikanske krigshysteri

Dobbelt så mange millionærer i USA
[Netavisen - link 08.02.02] Aftonbladet. Svensk Der blev dobbelt så mange dollarmillionærer i sidste halvdel af 90erne, hvor 100.000 nye kom til. De riges gennesnitsindtægter firedobledes i perioden.

Fransk revolutionær anno 2002
[Netavisen - link 08.02.02] EU-Observer. Den tidligere franske præsident, Valéry Giscard d'Estaing, sammenligner sin rolle som formand for EU-konventet med Benjamin Franklins, der var medlem af det konvent i Philadelphia, der udformede USA’s forfatning i 1787.

Russisk militær efterretningstjeneste: Krig mod Irak, Iran og Syrien starter til september
[Netavisen - link 07.02.02] Counterpunch. Eng. Ifølge russiske militære efterretningskilder forbereder USA allerede nu militært en større krig i Mellemøsten med det formål at fjerne ikke bare Saddam Hussein, men også Syriens og Irans ledere. Kurdere, der slås for national uafhængighed mod de tre centralstyrer (plus USAs allierede Tyrkiet) skal spille rollen som Nordalliancen i denne krig. Det ville være den store Mellemøstenkrig, som også Israel drømmer om.

Den israelske soldaterprotests hjemmeside
[Netavisen - link 07.02.02] Eng. 190 officerer har nu underskrevet protesten mod den israelske besættelse og nægtet at gøre tjeneste i besættelseaktioner. Se deres hjemmeside her. Man kan (nederst) sende dem en hilsen!

Bush malker penge fra sociale formål til krigsmaskinen
[Netavisen - link 07.02.02] LATimes. Eng. Trods løfter om ikke at røre puljer til sociale formål vil Bush nu malke de sociale fonde til at finansiere hans krigsbudget.

Dramatisk stigning i tysk arbejdsløshed
[Netavisen - link 07.02.02] Børsen. Tysklands arbejdsløshed steg dramatisk til 4,3 mio. i januar. 4.289.900 var uden arbejde ved årets begyndelse - en stigning på 326.400 siden december. Det kan betyde store problemer for forbundskansler Gerhard Schröders 'rød-grønne regering' under den igangværende valgkamp forud for forbundsdagsvalget i september.

Rapport fra Porto Alegre
[Netavisen - link 06.02.02] Counterpunch. Engelsk. Af Norman Madarasz. En amerikansk filosofs begejstrede rapport fra Brasilien: Topmødet i Verdens Sociale Forum en total succes.

Informationer fra Nepals Kommunistiske Parti (Maoister)
[Netavisen - link 06.02.02] Antiimperialist League .Eng. Informationsbulletin fra NKP(M) om møde i partiets stående komité - og retningslinjerne for den fortsatte revolutionære krig og opstand.

'FN må gribe ind i Kashmir'
[Netavisen - link 06.02.01] Information. Hvis ikke FN griber ind, ender konflikten om Kashmir i atom-krig. Information har talt med den tidligere og nuværende præsident af den pakistanske del af Kashmir om en løsning på den spændte situation.

Pakistan anklager Indien for statsterror i Kashmir
[Netavisen - link 06.02.02] Yahoo. Eng. Den pakistanske præsident erklærede på national solidaritetsdag med Kashimir, at hvis kashmirerene havde grebet til våben mod Indien i de sidste årtier, var det på grund af Indiens statsterror og undertrykkelsespolitik. Han opfordrede samtidig igen Indien til forhandlinger.

De amerikanske baser: Sidegevinster eller krigsårsag
[Netavisen - link 06.02.02] Counterpunch. Eng. Af Zoltan Grossman. Gennemgang af de amerikanske militærbaser, der er kommet til efter hver ny krig.

Krigsbudget: 'Forsvar' topprioritet
[Netavisen - link 05.02.02] MSNBC. Eng. Bushs rekordstore krigsbudget skærer ned på alle sociale udgifter.
Krigsudgifter dominerer den amerikanske finanslov The Times. Graf. Eng.
Se også
Den koldere krig
[Netavisen - link 05.02.02] ZNet. The Mirror. Eng. Af John Pilger. Sidste uge annoncerede den amerikanske regering, at den er ved at bygge den største krigsmaskine, der nogensinde er set. Rustningsudgifterne vil vokse til 379 mia. $, hvor 50 mia. $ skal betale for dens 'krig mod terror'. Der vil være særlige fonde til ny, forbedrede våben til massenedslagtning og til 'militæroperationer' - invasion af andre lande. Af alle de ekstraordinære nyheder efter 11. September er dette den mest alarmerende. Det er på tide at bryde tavsheden.

Amerikanske krigsforbrydelser
[Netavisen - link 05.02.02] Centre for Research on Globalisation. Eng. Af Lenora Foerstel and Brian Willson. Gennemgang af nogle af de mest omfattende amerikanske krigsforbrydelser fra Koreakrigen til i dag.

De andre
[Netavisen - link 05.02.02] The Nation. Eng. Af Howard Zinn. Den berømte amerikanske historiker om fjendebilleder og overraskende amerikansk venstrefløjs-støtte til den afghanske krig.

Tyrkiet og det kurdiske spørgsmål: Fra 90erne til i dag
[Netavisen - link 05.02.02] ZNet. Af Aram Publishers. Eng. En gruppe journalister gennemgår det tyrkisk/kurdiske spørgsmål i en længere og grundig artikel - på et tidspunkt hvor Tyrkiet er meget efterspurgt op til en ny fase i terrorkrigen, og kurderne igen er i klemme.

Fagforeninger, Berlusconi og den italienske presse
[Netavisen - links 05.02.02] Z-Net. Eng. Af Raffaele Mastrolonardo. Berlusconis antifagforeningsfelttog, som nu er indledt, blev hjulpet undervejs af de største italienske aviser og en del af venstrefløjen, som har hylet op om 'modernisering'.

USA vil omdanne NATO til antiterroralliance - med Irak som første mål
[Netavisen - link 04.02.02] Miami Herald. Eng. På NATOs såkaldte sikkerhedskonference i München - hvor demonstranter havde fået forbud mod at protestere - opfordrede den amerikanske vicekrigsminister Paul Wolfowitz og senator John McCain (R-Ariz.) , deres allierede fra 43 lande om at deltage i en krig mod Bagdad - og erklærede samtidig, at USA om nødvendigt ville gå i krig alene.
Mindst 7000 protesterede lørdag i München - 500 arresteret Indymedia Tyskland Eng
Billedreportage fra München Angelfire. Tysk.

EU afviser Bush's 'Ondskabens akse'
[Netavisen - link 04.02.02] IRNA. Eng. Pressetalsmand for EU erklærer, at EU ikke bruger udtrykket 'ondskabens alliance' og ikke 'følger en sådan politik'.

Glad jæger i Det hvide Hus
[Netavisen - link 04.02.02] The Telegraph. UK. Eng. Bush er sportsmand: Han har en hitliste over sine fjender i den såkaldte krig mod terror liggende i skuffen - og laver et kryds for hver der er dræbt. Det fortæller han begejstret om. En anden racistisk amerikansk præsident Lyndon B. Johnsom fablede om at hænge gook skins (den flåede hud af dræbte vietmesere) op som trofæer på væggene i den amerikanske førerbunker. - - Jeg er baseball-fan, jeg vil have en resultattavle, siger guds og godhedens repræsentant i verden.

Store protester mod WEF i New York
[Netavisen - link 03.02.02] International Action Center. Eng. Trods massiv politimønstring med omkring 40.000 betjente viste titusinder af demonstranter, at bevægelsen mod monopolernes globalisering lever og styrkes. Omkring 5000 deltog i demonstrationen mod krig og sociale nedskæringer, arrangeret af International ANSWER.

Løgn og bedrag om Tjernobyl
[Netavisen - link 03.02.02] Politiken. Det virkelige omfang af Tjernobylkastastrofen er blevet holdt hemmeligt frem til i dag - i atomlobbyens interesse.

Kritisk situation i Bolivia
[Netavisen - link 03.02.02] Indymedia. Tyskland. Eng./Tysk. En kritisk situation udvikle sig i Bolivia hvor sociale protester mødes med massiv undertrykkelse. Det progressive parlamentsmedlem Eva Morales har fået ophævet sin parlamentariske immunitet.

Kirgisien: Blandede reaktioner på US-base
[Netavisen - link 03.02.02] IWPR. Eng. Den ny amerikanske base i Kirgisien nær den kinesiske grænse, der skal rumme 3000 soldater og et uoplyst antal fly, bygges med rekordfart. Befolkningen er skeptisk.

ENRONGATE
[Netavisen - link 03.02.02] Eng. Alternets samling af artikler om den gigantiske Enronskandale - med opfordring til aktivitet omkring den.

Det alternative Verdens sociale Forum åbner med fredsmarch
[Netavisen - link 02.02.02] The Sun. Eng. Ifølge politioplysninger deltog 30,000 i den fredsmarch, der åbnede Verdens Sociale Forum i Porto Alegre Brasilien. Den seks dage lange konference vil genemføre 700 workshops, 100 seminarer og 28 plenumforsamlinger med 13.000 delegerede for mere end 50.000 deltagere fra 150 lande. Det finder sted i Det katolske Universitet i Rio Grande del Sul.
Officiel hjemmeside World Social Forum
Se også
Brasilianske fagforeninger kritiserer Porto Alegre Fra Indymedia Tyskland. Eng
Er det muligt at give globaliseringen og krigen et menneskeligt ansigt, spørger en række fagforeningsledere, der ikke vil deltage i WSF-mødet. Det omfatter også blandt de rrangerende organisationer arbejdsgiverorganisationer og NGOer, der er nært tilknyttet deres regeringers globaliseringsstrategier.

Tortur og drab i israelske fængsler
[Netavisen - link 02.02.02] Palestine Media Centre. Eng. 136 palæstinensiske fanger er blevet torteret og dræbt i israelske fængsler under besættelsen.

Rusland omringet af USA/NATO når operation Afghanistan er slut
[Netavisen - link 02.02.02] Rossiyskaya Gazeta. Rusland. Eng. Rusland har alligevel ikke trukket sig tilbage fra sin spionbase på Cuba - det ser sig nu omringet på alle sider som for mere end 50 år siden.

Paris: Tåregas mod hospitalsansatte
[Netavisen - link 02.02.02] The Guardian. Eng. Der blev brugt tåregas mod 5000 demonstrerende hospitalsansatte under en demonstration mod underbemanding. Lignende demonstrationer gennemførtes også andre steder i Frankrig.

Bush's krigstale
[Netavisen - link 02.02.02] Transnational Foundation for Peace and Future Reseach. Sverige. Eng. Af Jan Öberg. Analyse af den amerikanske præsidents 'State of War'-tale.

Modviljen over for Bush stiger i udlandet
[Netavisen - link 02.02.02] Infopaq. George Bush' arrogante supermagtsretorik og ensporede krigspolitik vækker modstand og bekymring også i borgerlige kredse og blandt hans nærmeste allierede.
Se også
Bush optrapper angreb på hans selvopfundne 'ondskabens akse' - og får rasende svar Yahoo. Eng

USA vil have fri hænder i sin terrorkrig
[Netavisen - link 02.02.02] The Times. Eng. USA vil have fri hænder til at bestemme, hvem man vælger som mål og krigsførelsen. Man vil ikke lade sig hæmme af sine allierede. Dem der vil være med kan være med - USA afgør det hele.
Se også
USA: Vær forberedt på terroroverraskelsesangreb Washington Post Eng

Mer om Pentagons invasionsplaner mod Irak
[Netavisen - link 02.02.02] The Herald. Glasgow. Eng. Pentagon har angiveligt udarbejdet planer for et tofrontsangreb på Irak, der involverer 100.000 amerikanske soldater, angiveligt til støtte for kurdiske og shiitiske 'oprørere'.

Bekymring over Bush-tale i Manila
[Netavisen - link 02.02.02] Gulf News. Eng. Bush snak om at USA vil gøre 'jobbet' i de lande, der huser terrorister for regeringerne, hvis de ikke selv vil skaber bekymring i Manila. Der er daglige demonstrationer i Fillippinerne mod de amerikanske troppers deltagelse i regeringshærens offensiv mod Abu Sayyef.

Protesterne mod WEF begynder
[Netavisen - link 01.02.02] Eng. NYC Indymedia har lavet en særlig webside til dækning af demonstrationer og protester under Det Verdensøkonomiske Forums møde i New York. De første demonstrationer, seminarer og høringer fandt sted torsdag.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder