Netavisens nyhedslinks uge 49
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Ny landstyrekoalition i Grønland
[Netavisen - link 06.12.02] Berlingske Tidende.
Grønland drejer til venstre og går mod selvstyre. De to største partier i grønlandsk politik, det socialdemokratiske Siumut og det venstreorienterede IA, er nået til enighed om dannelsen af et nyt landsstyre, erfarer Ritzau.

Angreb på EUs tøvende lande
[Netavisen - link 05.12.02] Berlingske Tidende.
Farvel og tak: EU-Kommissionen præsterer i dag et forslag til europæisk forfatning - med en hurtig vej ud af samarbejdet til de medlemslande, der ikke stemmer for næste traktatændring: De kan i stedet få en ordning ligesom Norge.

Elpriserne presset i vejret
[Netavisen - link 05.12.02] Politiken.
De firmaer og elhandelsselskaber, der har behov for at købe strøm på spotmarkedet, betaler mere end det dobbelte af det 'normale' niveau på 15-20 øre per kilowatttime. Hvis man i dag skal købe strøm til hele 2003, så gætter markedet på, at det vil koste 37,13 øre per kilowatttime, og det er skyhøjt. Fra 20. oktober til nu er den samlede elregning for de nordiske lande for 2003 på papiret steget med astronomiske 70 milliarder kroner

Børnesundhed sparet væk
[Netavisen - link 05.12.02] Politiken.
De danske børns sundhed har det ikke godt. Omkring halvdelen af landets kommuner har i forbindelse med budgettet for næste år skåret ned på de børne- og ungelæger, som dels skal undersøge børnene to gange i løbet af skoletiden, dels skal være en afgørende brik i det forebyggende arbejde.

De endelige resultater fra valget i Grønland
[Netavisen - link 05.12.02] DR Online.
Siumut fik 28 pct., IA 25 pct. og Atassut 20 pct. af stemmerne. Det ny borgerlige parti Demokraterne fik 16 pct.

Kvinder taber i pension ved at gå på barsel
[Netavisen - link 05.12.02] Politiken.
Kvinder på barselsorlov risikerer et alvorligt, økonomisk efterslæb. 80.000 kroner i mindre pension er resultatet for eksempelvis en sekretær på HK-overenskomst ved at tage orlov for at passe børn tre gange. Dermed mister hun ti procent af den pension, hun kunne have optjent.

Krise: Flere modtager økonomisk hjælp
[Netavisen - link 05.12.02] SiD.
1.200 flere danskere modtog i september økonomisk hjælp til dagen og vejen i forhold til samme tid sidste år. Det betyder, at 157.400 i september fik økonomisk støtte fra det offentlige til forsørgelse.

Grønland: Selvstændighedsbevægelsen vandt valget
[Netavisen - link 04.12.02] Berlingske Tidende.
Valget i Grønland blev et klart ja til øget selvstændighed. Samtidig var valget et krav om øget 'grønlandisering' (Berl. Tid.s udtryk), og at der skal skabes en mere lige udvikling i landet. Siumut og Inuit Ataqatigiit (IA), der begge går ind for øget selvstændighed og større indflydelse på udenrigs- og sikkerhedspolitikken, har et komfortabelt flertal på 55 procent og 18 mandater i Landstinget, der tæller 31 medlemmer.

Venstre overvejer folketingsvalg før tid
[Netavisen - link 04.12.02] Berlingske Tidende.
Fremrykningen af tidsplanen for en ny EU-traktat kan betyde, at danskerne allerede om et år skal til folketingsvalg.

Zakajev udelukker asyl
[Netavisen - link 04.12.02] Berlingske Tidende.
"Det er ikke aktuelt for mig at søge asyl nogen steder," sagde den frigivne eksilpolitiker Akhmed Zakajev onsdag på sit første pressemøde efter 34 dages fængselsophold. Zakajev vil fortsætte kampen for fred i Tjetjenien. Hvor han agter at opholde sig i fremtiden, ville han af sikkerhedshensyn ikke udtale sig om.

Hvilken vej går Grønland?
[Netavisen - link 03.12.02] Information
Dagens grønlandske valg ser ud til at give selvstændighedstanken et kraftigt skub frem. Endnu mangler økonomien at følge med. IA kan blive den store vinder.

Norge vil nedlægge Irak-ambassade
[Netavisen - link 03.12.02] Klassekampen. No.
Den norske ambassade i Bagdad skal nedlægges fra 1. januar. Det har ikke noget at gøre med en Irak-k,rig, siger regeringen, der nu følger et dårligt danske eksempel. Men det er dog et signal til grønt lys for krig!

Løsarbejdere fri for aktivering
[Netavisen - link 03.12.02] SiD
Beskæftigelsesminister ændrer lovforslag: Løsarbejdere og vikarer skal ikke aktiveres, hvis de har 20 timers ordinært arbejde i snit om ugen.

Hærchefen er uønsket i Irak efter Saddam, siger eksilirakisk jurist
[Netavisen - link 03.12.02] Information
Noget tyder på, at Bush-regeringen har opgivet den kompromitterede eksilirakiske hærchef Nizar Khazraji som efterfølger for Saddam. Khazraji, der sidder i dansk husarrest, har begået forbrydelser mod menneskeheden og bør retsforfølges i Danmark, siger irakisk jurist, der sammen med det amerikanske udenrigsministerium udarbejder planer for en irfakisk administration efter Saddam.

Industrien sidder på magten
[Netavisen - link 02.12.02] Berlingske Tidende.
For første gang er de mest centrale interesseorganisationers magt, styrker og svagheder i forhold til hinanden kortlagt. Dansk erhvervslivs tungeste organisation, Dansk Industri, sidder sikkert i sadlen som Danmarks mest indflydelsesrige interesseorganisation. På anden- og tredjepladsen kommer Kommunernes Landsforening og Landbrugsraadet.

Danskerne venter med efterlønnen
[Netavisen - link 02.12.02] Berlingske Tidende.
Efterlønsreformen fra 1999 virker. Et notat fra Beskæftigelsesministeriet viser, at en del af de 60-62 årige venter med at trække sig fra arbejdsmarkedet. Men det er ikke nok, mener overvismand Torben M. Andersen.

McDonald's lukker 13 restauranter
[Netavisen - link 02.12.02] Politiken
Fastfoodkæden McDonald's vil lukke 13 restauranter i hele landet inden udgangen af december. Tilsammen beskæftiger de pågældende restauranter 371 medarbejdere, svarende til ca. 200 fuldtidsstillinger.

Perssons ØMU-flertal er forsvundet
[Netavisen - link 01.12.02] EU-Observer
Opinionsmålinger peger på, at svenskerne er blevet mere tvivlende overfor en udskiftning af svenske kroner med euro efter meddelelsen om, at der skal være folkeafstemning. Afstemningen finder sted den 14. september 2003.

Den danske økonomi skrumper ind
[Netavisen - link 30.11.02] Berlingske Tidende.
Danmarks Statistik konstaterer, at bruttonationalproduktet – der måler samfundets totale produktion – faldt én procent i årets tredje kvartal. Opgørelsen viser også, at 11.600 mistede deres arbejde i kvartalet. Arbejdsløsheden tegner til at stige yderligere. Danmark er i økonomisk krise med direkte produktionsfald.

Hurtig dansk folkeafstemning om EU-forbehold måske på vej
[Netavisen - link 30.11.02] Politiken
Den svenske beslutning om at afholde folkeafstemning om deltagelse i euroen 14. september næste år øger presset på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for også at sætte det danske forbehold til afstemning.
Den konservative regeringspartner opfordrer direkte til at følge svenskernes eksempel og »rykke i retning af en hurtig folkeafstemning i Danmark«.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder