Netavisens nyhedslinks uge 36
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue
Dagens nyheder længere nede på siden

Konflikten i DR på nettet


Konflikten i DR er blevet langvarig, og nu er de 900 strejkende og lockoutede DR-journalister kommet på nettet - www.drkonflikt.dk.
Nyheder og baggrund for konflikten - og solidaritetudtalelser.

Opråb for fred og økonomisk udvikling i Irak
Svenska Irakkomittén mot de ekonomisk sanktionerna
Et nordisk og internationalt opråb som kræver at regeringerne tager afstand fra en krig mod Irak i stor skala og ophæver sanktionerne. Underskrevet af Anita Lilburn, Hind-al Naimi-Kjær, Coilin Oh Aiseadha, Elias Davidsson, Tony Maturin, Maj Wechselmann, Jan Øberg, Hans von Sponeck og Thomas Nagy. (Sv.)
Den svenske Irakkomité gennemfører en online-underskriftindsamling til den svenske regering mod en krig mod Irak.

Vigtige artikler i ugen!
Ansvarsløs terrorisme og terrorisme uden ansvar
Af Ellen Brun og Jacques Hersh, Kontradoxa
Den amerikanske ”krig imod terrorismen” er stadig i gang med luftangreb på Afghanistan, skjulestedet for Osama bin Laden, der hævdes at være ansvarlig for de surrealistiske anslag mod USA’s magts symboler: den økonomiske og den militære. Verden står ansigt til ansigt med ukendte risici af en mere omfattende art end dem, der for tiden optager de vestlige politikere og medier.

Krigen om vore sjæle
Af Jan Guillou Aftonbladet. Sv.
Jan Guillou kommenterer USA's såkaldte krig mod terror: "Vi vet alltså inte vad som menas med "kriget mot terrorismen" trots att uttrycket används dagligen. Det är en abstraktion som varken George W Bush, Göran Persson, Tony Blair eller någon annan politisk förespråkare för den stora saken skulle kunna beskriva på ett begripligt sätt. Lika lite som de kan definiera terrorism."

* * *

Forældre til 'kriminelle børn' skal straffes
[Netavisen - link 08.09.02] TV2 Nyhederne.
Regeringen er parat til at straffe forældrene til kriminelle børn - efter engelsk forbillede.

Faglige aktioner mod VK-regeringen
[Netavisen - link 08.09.02] Politiken
Hvis der kommer yderligere indgreb i den frie forhandlingsret, vil der blive svaret igen med faglige aktioner over hele landet. Det besluttede tillidsmandfsmødet i Århus lørdag. Der indkaldes til folkemøde på Christiansborg Slotsplads den 5. oktober.

Søn af en klassekamp
[Netavisen - link 08.09.02] Berlingske Tidende.
Leif Sylvesters selvbiografi, "Livet er dejligt besværligt", er ikke kun historien om arbejderdrengen, der vandt sin egen klassekamp, åd af ungdomsoprørets frihed og endte som anerkendt dansker og kunstmaler. Der er også Danmarkshistorie i den.

Fogh signalerer støtte til Irak-krig
[Netavisen - link 07.09.02] Politiken
Den danske regering har ikke ville sige klart fra over for den planlagte amerikanske aggressionskrig mod Irak. Nu signalerer Fogh dansk og EU-støtte til den amerikanske krig: Iraks præsident, Saddam Hussein, råder over masseødelæggelsesvåben, og at diktatoren er parat til at bruge dem, siger statsminister og EU-formand Anders Fogh Rasmussen efter et møde fredag i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Aalborg: Pædagogstrejke fortsætter
[Netavisen - link 07.09.02] TV2 Nyheder.
Aalborgs knap 2.000 pædagoger og pædagogmedhjælpere har besluttet at fortsætte deres strejke i næste uge

Vad gör ni för världsfreden?
[Netavisen - link 07.09.02] Aftonbladet. Sv.
En henvendelse til de svenske partiet op til Rigsdagsvalget om at klargøre deres stilling til krig og fred konkret.
Af Kvindegruppen ”Take the toys from the boys"

Per Stig Møllers plan løber ud i sandet
[Netavisen - link 06.09.02] Information. NB! Link rettet!
Den europæiske fredsplan er blevet mødt med larmende mangel på interesse i Israel.

I strid med grundloven
[Netavisen - link 06.09.02] Klassekampen. No.
Norge kan ikke ratificere traktater som pålægger landet at åbne for udlevering af enhver borger til Den internationale straffedomstol (ICC), uden at immunitetsprincipperne i grundloven ændres, siger professor Eivind Smith. Nøjagtig det samme gælderi forhold til Danmark og den danske grundlov.

Mistanke om fusk med elpriser
[Netavisen - link 06.09.02] Politiken.
Konkurrencemyndighederne i Norge og Sverige mistænker store norske og svenske elproducenter for at presse elpriserne kunstigt højt op på den nordiske elbørs Nord Pool. Regningen sendes direkte videre til forbrugerne i Danmark og resten af de nordiske lande.

København presset som vækstområde
[Netavisen - link 06.09.02] Berlingske Tidende.
Strategien om at etablere København som brohovedet til Baltikum og Østersøregionen er faldet fra hinanden. Mens den danske hovedstadsregion står i stampe, stormer byer som Stockholm, Helsinki, Prag og Tallin frem på en europæisk rating over metropoler og regioner, som tiltrækker udenlandske selskaber.

Regeringens skattestop giver massestrejker
[Netavisen - link 05.09.02] Politiken
De seneste uger har flere kommuner og amter været plaget af strejker og protester fra deres brugere og medarbejdere

Politisk opbakning til elevstrejke
[Netavisen - link 05.09.02] Infopaq.
De 40.000 gymnasieelever, som torsdag strejkede i protest mod brugerbetaling og besparelser, møder fuld forståelse fra oppositionen.

Pædagoger strejker fortsat i Aalborg
[Netavisen - link 05.09.02] Politiken.
Børnene i Aalborg fik i dag endnu en fridag fra deres daginstitutioner, skolefritidsordninger og fritidscentre. 2000 pædagoger, medhjælpere og en del lærere strejker nemlig fortsat i protest mod kommunens planlagte nedskæringer næste år. De strejkende pædagoger har netop besluttet at fortsætte strejken i morgen.

Problemer for dansk fredsudspil
[Netavisen - link 05.09.02] Berlingske Tidende
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) måtte i går sande, at det bliver svært at opnå enighed om det danske udspil til en fredsplan for konflikten i Mellemøsten.

Fogh: Eksperter var for røde
[Netavisen - link 05.09.02] Berlingske Tidende
Statsminister Anders Fogh Rasmussen indrømmer nu for første gang, at regeringen forud for sit opgør med det såkaldte ekspertvælde havde noteret sig, at de nu nedlagte råd og nævn »altid støttede venstrefløjen«. Oppositionen i Folketinget er rasende.

Skæbevalg for svenske nationalister
[Netavisen - link 05.09.02] Altinget.
"Det højrenationale og indvandrerfjendtlige parti Sverigedemokraterne står foran et skæbnevalg ... Sverigedemokraternes nye partiprogram ligner en oversættelse af Dansk Folkepartis partiprogram. Partiets politik og retorik er præcis den samme som Dansk Folkeparti, men seks af syv partier i Riksdagen vil ikke debattere med Sverigedemokraterne på landsplan og dermed legitimere partiet."
En serie artikler om det parlamentariske liv i Sverige op til riksdagsvalget 15. september starter her.

Samer overvåget på etnisk grundlag
[Netavisen - link 05.09.02] Nordlys. No.
Det norske efterretningsvæsen overvågede den samiske minoritets mindste bevægelser i en angivelig frygt for, at østblokken skulle finansiere et samisk nationalt oprør i Nordkalotten.

Multinationale selskaber betaler ikke skat
[Netavisen - link 04.09.02] LOs ugebrev A4.
22 multinationale virksomheder med en samlet omsætning på over 50 milliarder kroner betalte sidste år ikke én krone i skat i Danmark, viser regnskaberne. De tabte skatteindtægter kan løbe helt op i 14 milliarder kroner om året. Nyt markant forslag vil indføre omvendt bevisbyrde for multinationale selskaber, der ulovligt forsøger at slippe uden om skatten i Danmark.

Total kapitulation i Johannesburg
[Netavisen - link 04.09.02] Politiken
Et sørgeligt syn: NGOerne i Johannesburg reklamerer for de multinationale koncerner. Det kaldes partnerskaber - det er USAs bud på udvikling - og også danske NGOer mener det er en mulig vej frem, fordi 'mange multinationale koncerner ser hensynet til bæredygtig udvikling som en mulighed og ikke en begrænsning'. Topmødet har afsløret hvor sådanne NGOer hører til!

"Nu hedder vi socialdemokraterne"
[Netavisen - link 04.09.02] Berlingske Tidende.
Som et led i fornyelsen planlægger Socialdemokratiet fremover at kalde sig for »Socialdemokraterne« ligesom søsterpartiet i Sverige. Navneskiftet skal understrege menneskene frem for systemet.

Amerikanere: Europa er en utroværdig allieret
[Netavisen - link 03.09.02] Politiken.
Flere højtstående politikere og forskere i amerikanske konservative kredse anklager de europæiske lande for at køre friløb i spørgsmålet om Irak. Også de danske handelsforbindelser til Irak står for skud.

Norske milliarder til USA's krig
[Netavisen - link 02.09.02] Klassekampen. No.
Norges Storting har vedtaget endnu en megabevilling til deltagelsen i USA's krigseventyr i Afghanistan og entralasien. Pengene går især til de kampfly, der er berygtede for at bombe civile afghanere i jagten på Al Qaeda.

Tykke børn ufrivillige forsøgsdyr
[Netavisen - link 02.09.02] Ekstrabladet
Det berygtede slankemiddel Let-igen blev godkendt af Lægemiddelstyrelsen og lanceret på markedet på baggrund af en uvidenskabelig undersøgelse sponsoreret af Let-igens producent.

Amt får miljøregningen ved salg af stålværk
[Netavisen - link 02.09.02] SiD
Hvis boet sælger Stålvalseværket og arealet fra i mindre dele uden affaldsdepoter, får amtet - og dermed skatteborgerne - regningen for at rydde op.

Helsigør: Mod EU-stat og krig
[Netavisen - link 01.09.02] EU-Observer.
Omkring 600 marcherede gennem Helsingør under parolerne "Nej til Euro-Staten og "Fingrene væk fra den frie forhandlingsret. Ministrene talte bl.a. Irak-krig
Se også
Helsingborg: Demonstration og gadefest mod topmøde
[Netavisen - link 01.09.02] Yelah. Sv.
Cirka 500 demonstranter ved Olympiastadion i Helsingborg samme dag som demonstrationen i Helsingør.Demonstrationens paroler rettede sig mod EU og NATO samt til støtte for et frit, demokratisk Palæstina.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder