Netavisens nyhedslinks uge 23
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Hjemmearbejde øger produktiviteten
[Netavisen - link 08.06.02] DR-Online. 417.000 af alle lønmodtagere - 17 procent - arbejder helt eller delvist med pc fra deres hjem, og det er en rigtig god idé, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten.

Grønland vil bestemme militært over Grønland
[Netavisen - link 07.06.02] Information. Grønlands selvstyrekommission kræver total genforhandling af forsvarsaftalen mellem Danmark og USA. Selvstyrekommissionen blev nedsat af landsstyret i 1999, men dens arbejde er blevet aktualiseret af forsvarsminister Svend Aage Jensbys udtalelser i midten af maj, der af mange blev tolket som et klart ja til brugen af Thule Air Base i et amerikansk missilskjold.

Aktive århusianske stilladsarbejdere trues med flere års fængsel
[Netavisen - link 07.06.02] SiD. Århus Politi genoptager på opfordring fra statsadvokaten sagerne mod yderligere syv lokale stilladsarbejdere. De syv anklages for hærværk mod stilladsfirmaet Per Berg, der i en periode brugte selvstændige underentreprenører i stedet for ansatte. Dermed var Per Bergs stilladsarbejdere ikke omfattet af overenskomsten. Konflikten sluttede med en aftale i februar i år.

Sultestrejke afbrudt efter to uger
[Netavisen - link 07.06.02] Sydsvenskan. Sv. En gruppe statsløse palæstinensere i Malmø, der har sultestrejket for
at undgå udvisning til uvished, fik torsdag løfte om en acceptabel
løsning. Helst vil de bo i Palæstina, men det forhindrer Israel som bekendt.

Stålværks fremtid kan blive udskudt
[Netavisen - link 07.06.02] SiD. Stålvalseværket har varslet fyring af samtlige medarbejdere, men det var ventet. Værkets fremtid afklares måske først til efteråret, forudser fællestillidsmand Verner Jensen.

Udskældt koncern vil drive asylcentre
[Netavisen - link 06.06.02] Politiken. Asylcentre privatiseres: Udlændingestyrelsen har spurgt den danske virksomhed Completa A/S, om de eventuelt vil være interesseret i at drive asylcentre, til trods for at virksomhedens moderselskab - den franske koncern Sodexho - er blevet kraftigt kritiseret i internationale medier for sin måde at drive asylcentre og fængsler på.

Nye S-tog er brandfarlige
[Netavisen - link 06.06.02] Information. Engelsk rapport finder de nye S-tog uacceptable til kørsel i tunnelen under Nørreport.

Den EU-kritiske 'venstrefløj' stadig mere EU-positiv
[Netavisen - link 06.06.02] Politiken. Venstrefløjens ja til en udvidelse af EU's socialpolitik er et historisk vendepunkt, der kan få stor betydning for EU-debatten i Danmark. EU-modstandere på venstrefløjen har gjort op med et af sine helt centrale nej-argumenter, der er blevet ført frem ved hver eneste EU-valg siden Danmark blev medlem i 1972, påpeger forskere.
Se også
EU-socialister vil have holdninger og værdier i EU EU-Observer

'Vi lader os ikke kriminalisere'
[Netavisen - link 06.06.02] Modkraft. "Vi vil ikke lade vores solidaritet med folk, der kæmper en retfærdig kamp, kriminalisere." 500 danskere har skrevet under på, at de støtter den palæstinensiske befrielsesbevægelse PFLP, som bliver stemplet som "terrorister" i den amerikansk-europæiske terrorkrig.

Et år efter Gøteborg
[Netavisen - link 06.06.02] Modkraft. Seminar 14. juni i Gøteborg, som har opsummering af erfaringerne fra demonstrationerne i fjor på dagsordenen.

Kloakarbejdere søger parlamentarisk støtte
[Netavisen - link 06.06.02] SiD. En kloakarbejder kan gennemsnitlig se frem til at leve i 57 år. Så kontant opleves de horrible arbejdsforhold, og det har motiveret arbejderne i det ildelugtende fag til en offensiv for at få sat deres arbejdsmiljø og pensionsvilkår på den parlamentariske dagsorden.

Ingen styr på børnenes fritidsjob
[Netavisen - link 06.06.02] Århus Stiftstidende. - De fleste arbejdsgivere forsømmer deres pligt. Vi nærmer os sæsonen for sommerferiejob, og der er stadig rigtig mange unge, der kommer til skade på jobbet, udtaler LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.

Afskaffer homo-diskrimination
[Netavisen - link 06.06.02] Aftonbladet. Sv. Den svenske riksdag har efter lang debat besluttet sig for at afskaffe diskriminationen af homoseksuelle parforhold ved tilladelse til adoptioner.

Fogh udfordrer fagbevægelsen
[Netavisen - link 05.06.02] Politiken Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bruger sin grundlovstale til at vifte med endnu en rød klud foran fagbevægelsen. Det sker, dagen efter at regeringen satte punktum for forårets store opgør med fagbevægelsen ved at vedtage loven om deltid.

Hospitalssalget i gang
[Netavisen - link 05.06.02] Berlingske Tidende. Mer nyt fra Farum og omegn: Frederiksborg Amt er tæt på at sælge hele Hørsholm Sygehus til et udenlandsk privathospital. Salget kan blive startskuddet til at give privatsygehuse en langt mere dominerende placering i det danske sundhedsvæsen.

Dannevirke i Kirgisistan
[Netavisen - link 05.06.02] Berlingske Tidende. "Forsvaret" af Danmark går ikke længere ved Dybbøl. Det går så langt borte, at de danske soldater måtte slå landet op på et verdenskort, før de drog af sted. Berlingske Tidende har besøgt den internationale flybase Ganci i den tidligere sovjetrepublik Kirgisistan.

A.P. Møller bag dansk deltagelse i Joint Strike Fighter
[Netavisen - link 04.06.02] Berlingske Tidende. A.P. Møller-gruppen poster sammen med Terma 170 millioner kroner i udviklingen af fremtidens jagerfly, F35. Dermed er A.P. Møller med til at sikre dansk deltagelse i det storstilede, internationale samarbejde om produktion af Joint Strike Fighter til over tusind milliarder kroner.

Fire svenske politifolk tiltales for 'ulovlig frihedsberøvelse' i Gøteborg
[Netavisen - link 04.06.02] Aftonbladet. Sv. Nu rejses der tiltale mod fire betjente for at 'ubevidst', men ulovlig frihedsberøvelse under EU-topmødet i Gøteborg for snart et år siden. De skydeglade betjente er ikke blevet anklaget - og svensk politis manipulation med videooptagelser af skuddene bliver ikke retsforfulgt.

Aktivister må selv skaffe husly
[Netavisen - link 04.06.02] Berlingske Tidende. Strid om indkvartering af demonstranter i tusindvis til decembers EU-topmøde i København bliver nu en sag for regeringen. Københavns Kommune vil ikke give demonstranterne husly og forplejning i skoler og sportshaller sådan som NGO’erne, støttet af bl.a. Københavns skoleborgmester Per Bregengaard (Enhl.) havde foreslået. De mener, at politiet lettere kan slå ned på ballademagere, hvis demonstranter indkvarteres samlet.

Tæt på medieaftale - TV2 privatiseres
[Netavisen - link 03.06.02] Berlingske Tidende. TV2 skal privatiseres. Først skal privatiseringen udredes i godt trekvart år. Danmarks Radio skal på fire år lægge 21 pct. af program-produktionen ud til uafhængige producenter.

Israel: Dansk fredsaktivist sidder i gammelt britisk fængsel
[Netavisen - link 03.06.02] Berlingske Tidende. Den danske fredsaktivist Michael Nielsen, som i weekenden blev anholdt af israelske soldater, er angiveligt fra København, oplyser Radio VLR i Vejle mandag.Ifølge Radio VLR's oplysninger sidder den danske fredsaktivist nu i det gamle britiske fængsel Ramla Prison.

Stor kampagne: Væk med EU-forbeholdene
[Netavisen - link 03.06.02] DR Online. 10-års-dagen for det danske Nej til Maastricht-aftalen den 2. juni 1992 benyttes til at fortsætte den massive kampagne for ophævelse af de danske undtagelser. Nej-siden bliver som sædvanlig ikke repræsenteret i medierne. DR præsenterer en ny Gallup-måling, som påstår at danskerne fortryder deres Nej.

Lindh udelukker våbensalg til Indien eller Pakistan
[Netavisen - link 03.06.02] Expressen. Sv. Den svenske udenrigsminister Anna Lindh siger det er udelukket, at Bofors kan sælge nye våben til Indien.

Danmark på CNN
[Netavisen - link 03.06.02] CNN. Eng. Det er sjældent dansk politik når de amerikanske medier. Indvandrerlovgivningen har gjort det. Med gennemgang af Foghs udtalelser om, at lovgivningen kan danne skole i EU - og af situationen i EU.

TV2-salg på kant med EU-retten
[Netavisen - link 03.06.02] Berlingske Tidende. Stik imod kulturministerens opfattelse skal offentlige virksomheder som TV2 sælges i åben licitation og til højest bydende. Det kræver EU-Kommissionen, fastslår en ekspert i konkurrenceret.
Se også
Linksamling: Den nye danske kulturpolitik med Tarzan- Brian DR-Online

Danske dyr truet på deres eksistens
[Netavisen - link 03.06.02] Berlingske Tidende. Danmark overholder ikke en konvention om beskyttelse af truede arter, mener Naturfredningsforeningen.

Amt vil indføre motion på recept
[Netavisen - link 03.06.02] Jydske Vestkysten. Skyldes åreknuderne et par kilo for meget på sidebenene, så er det slut med at hente medicin på apoteket. I stedet er det værsgo at stille i motionscentret og svede sig til et bedre liv med tilskud fra det offentlige.

Bofors styres fra USA
[Netavisen - link 03.06.02] Proletären. Svensk. Bofors gennemfører et stort salg til det krigsførende Indien - den svenske stat lader det gennemføre.
Se også
Bofors vil sælge nye kanoner til Indien
[Netavisen - link 03.06.02] Klassekampen. Norge. Til trods for 80ernes store korruptioonsskandale, vil den svenske våbengigant Bofors nu sælge nye haubitser-kanoner til Indien.

Staten vil overvåge e-mail og surfing på nettet
[Netavisen - link 03.06.02] Dagens Nyheter. Sv. Svensk artikel om den skærpede overvågning af e-post m.m., som EU gennemfører. Svensk EU-parlamentariker advarer mod Big Brother.

Fra skraldespanden: Berlingske Tidende om Thorkild Lauesen
[Netavisen - link 03.06.02] Berlingske Tidende. Som et led i den almindelige 'terroristhetz' søger Berlingske Tidendes villige journalister at gøre Thorkild Lauesen til chefstrateg for efterårets anti-EU-manifestationer fra bl.a. Globale Rødder - og fortegner selvfølgelig i et 'portræt' Lauesen og alt andet.

"I hjalp Kjærsgård til folketinget"
[Netavisen - link 02.06.02] Sydöstran. Sv. Det blekingske dagblad Sydöstran talte med et par journalister fra Ekstrabladet, der var i Sverige for at snage i holdningen til indvandrere og flygtninge i nabolandet. Det blev til en diskussion om, hvorfor danske medier partout skal pointere lovovertræderes og anholdtes udenlandske/sydlandske baggrund.
Se også
Arbejdskraftimport og flygtningepolitik
[Netavisen - link 02.06.02] Proletären. Sv. Proletären, KPML(r)'s ugeblad, kommenterer fremmedhads-debatten mellem det officielle Sverige og Danmark. Det stiller spørgsmålet om import af højtuddannet, billig udenlandsk arbejdskraft på dagsordenen. Formålet er at vedligeholde massearbejdsløsheden, som tjener kapitalen.

Envejs-Lovgivning mod højre
På folketingets sidste dag nåede man ikke at vedtage alle VK og DFs godt 30 planlagte love. Helt usædvanligt afsluttes samlingen tirsdag. Men man nåede at vedtage en række afgørende love, der rykker samfundet mod højre, heriblandt den udemokratiske og dybt reaktionære terrorpakke (som blev vedtaget med socialdemokratiets og de radikales stemmer), den fremmedfjendske udlændingelov og en ny planstyrelseslov, der bl.a. er et skridt mod yderligere privatisering af naturen til fordel for velhaverne.
Se
Hurtig dansk tilpasning af EU-terrorlove

[Netavisen - link 01.06.02] EU-Observer. Den nu vedtagne danske terrorlov er på forkant med en række EU-tiltag. Det viser en gennemgang af de vigtigste EU-tiltag om terrorbekæmpelse efter den 11. september.
Terrorpakke: Danmark strammer skruen Berlingske Tidende 31.05.02
'Terrorkamp' truer privatlivet Berlingske Tidende 31.05.02
Oplysninger om trafikken på telefon og internet vil fremover kunne gemmes i måske år, hvis politiet skal bruge dem til efterforskning
Se også
Hovedpunkterne i udlændingepakken Politiken 01.06.02
Se også
Planlov vedtaget med snævert flertal Politiken 01.06.02

Kommuner tvinges til udlicitering
[Netavisen - link 01.06.02] SiD. Kommunerne må nu ikke længere selv vurdere, hvorvidt de vil indhente tilbud på kommunale opgaver. Folketinget vedtog i dag ny lov om udfordringsret, som SiD og SF kritiserer for at medføre øget bureaukrati.

Deltid i detaljer
[Netavisen - link 01.06.02] SiD.Den ny deltidslov træder først i kraft, når de gældende overenskomster på arbejdsmarkedet skal fornys. Første lønmodtagergruppe i ilden bliver slagteriarbejderne.

LO: Flere skal i privat aktivering
[Netavisen - link 01.06.02] SiD Over sommeren skal kommuner, arbejdsmarkedets parter og regeringen forhandle rammerne for en ny arbejdsmarkedsreform. LO er parat til at diskutere kvoter for at opfylde regeringens mål om flere i privat aktivering.
(Netavisen: - og dermed samarbejde om tvangsaktiveringen og klapjagten på de arbejdsløse!)

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder