Netavisens nyhedslinks uge 22
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Envejs-Lovgivning mod højre
På folketingets sidste dag nåede man ikke at vedtage alle VK og DFs godt 30 planlagte love. Helt usædvanligt afsluttes samlingen tirsdag. Men man nåede at vedtage en række afgørende love, der rykker samfundet mod højre, heriblandt den udemokratiske og dybt reaktionære terrorpakke (som blev vedtaget med socialdemokratiets og de radikales stemmer), den fremmedfjendske udlændingelov og en ny planstyrelseslov, der bl.a. er et skridt mod yderligere privatisering af naturen til fordel for velhaverne.
Se
Hurtig dansk tilpasning af EU-terrorlove

[Netavisen - link 01.06.02] EU-Observer. Den nu vedtagne danske terrorlov er på forkant med en række EU-tiltag. Det viser en gennemgang af de vigtigste EU-tiltag om terrorbekæmpelse efter den 11. september.
Terrorpakke: Danmark strammer skruen Berlingske Tidende 31.05.02
'Terrorkamp' truer privatlivet Berlingske Tidende 31.05.02
Oplysninger om trafikken på telefon og internet vil fremover kunne gemmes i måske år, hvis politiet skal bruge dem til efterforskning
Se også
Hovedpunkterne i udlændingepakken Politiken 01.06.02
Se også
Planlov vedtaget med snævert flertal Politiken 01.06.02

Kommuner tvinges til udlicitering
[Netavisen - link 01.06.02] SiD. Kommunerne må nu ikke længere selv vurdere, hvorvidt de vil indhente tilbud på kommunale opgaver. Folketinget vedtog i dag ny lov om udfordringsret, som SiD og SF kritiserer for at medføre øget bureaukrati.

Deltid i detaljer
[Netavisen - link 01.06.02] SiD.Den ny deltidslov træder først i kraft, når de gældende overenskomster på arbejdsmarkedet skal fornys. Første lønmodtagergruppe i ilden bliver slagteriarbejderne.

LO: Flere skal i privat aktivering
[Netavisen - link 01.06.02] SiD Over sommeren skal kommuner, arbejdsmarkedets parter og regeringen forhandle rammerne for en ny arbejdsmarkedsreform. LO er parat til at diskutere kvoter for at opfylde regeringens mål om flere i privat aktivering.
(Netavisen: - og dermed samarbejde om tvangsaktiveringen og klapjagten på de arbejdsløse!)

Ny færøsk regering
[Netavisen - link 31.05.02] DR-Online. Færøerne har fået en ny fireparti-regering - og fortsætter kurs mod uafhængighed.

EU-arbejdstid gennemført ved lov
[Netavisen - link 31.05.02] SiD.I ly af krudtrøgen fra opgøret om deltiden har Folketinget i bred enighed vedtaget at gennemføre EU's arbejdstidsdirektiv ved lov. Dermed er årtiers diskussion om, hvad overenskomsterne magter, når det drejer sig om at gennemføre EU's minimumsdirektiver for arbejdsmarkedet afsluttet. SiDs konklusion: Overenskomsterne kan ikke stå alene, der skal supplerende lovgivning til - og den danske model klarer sig nok endda.
(Netavisens spørgsmål: På samme måde som det er gået med den danske velfærdsmodel?)

Danmark taber madsminkesagen
[Netavisen - link 31.05.02] EU-Observer.
En foreløbig kendelse fra EF-Domstolen siger, at Danmark ikke kan bruge den såkaldte miljøgaranti til at begrænse indholdet af nitrit, nitrat og sulfit som konserveringsstoffer.

Fagligt aktive kan straffes efter terrorlov
[Netavisen - link 30.05.02] SiD. "Jeg har aldrig opfattet det som noget kriminelt, selv om politiet opførte sig, som om vi var kriminelle." Nu kan gamle RiBus-bekæmpere se til, mens folketinget vedtager en lov, der i sin yderste vilkårlige konsekvens definerer dem som hærdede terrorister.
Se også
Skræmmeeksempel Baskerlandet Af Pernille Dehn. Under Mistanke. Debat.

Sultestrejken i Malmø fortsætter
[Netavisen - link 30.05.02] Yelah. Sv. Der er nu opnået parlamentarisk opmærksomhed i riksdagen omkring de sultestrejkende statsløse palæstinensere i Malmø. Hvis ikke de kan komme til Palæstina, hvilket forhindres af Israel, kræver de opholdstilladelse i Sverige. Sultestrejken, der har passeret en uges varighed, har tæret alvorligt på de femten deltagere, hvoraf fire har forsøgt selvmord.
Se også
Støtten til de sultestrejkende vokser

Nytt frå Borrinjaholm
[Netavisen - link 30.05.02] Bornholm direkte. Nyheder direkte fra det første bornholmske regionsvalg, hvor den lokale Borgerliste vandt en tredjedel af stemmerne, mens Venstre blev straffet. Nu er Bornholm langt om længe igen én enhed i stedet for fem kommuner. Men om det under de nuværende forhold er til gavns for Underbornholm, er tvivlsomt.
Se også
Valgresultatet i tal

Irakere stopper sultestrejke i kirke
[Netavisen - link 30.05.02] Politiken. De 27 irakere, som har opholdt sig i Vor Frue Kirke i København siden 23. maj, har indstillet deres sultestrejke.

Syge svenske tal
[Netavisen - link 30.05.02] Dagens Nyheter. Sv. Det er nu dokumenteret, at det svenske sundhedsvæsen relativt beregnet led af milliardnedskæringer i løbet af 1990'erne. Antallet af sygehussenge er halveret, sundhedspersonalet skåret en fjerdedel og ventetiderne alment forøget. Havde det ikke været for kompenserende teknologiske fremskridt, ville der have været grobund for en folkerejsning pga. følgerne.

Forfalskning af varer for formuer
[Netavisen - link 29.05.02] Berlingske Tidende I løbet af to år vil næsten en femtedel af verdens handel foregå i forfalskede varer, spår britiske eksperter. Pengene finansierer både terrorgrupper og mafia.

Lagerstrejker slut
[Netavisen - link 29.05.02] Berlingske Tidende. Blokaderne og strejkerne ved COOP Danmarks lagre sluttede tirsdag efter et møde mellem fagforbundet SiD og COOP Danmark, det tidligere FDB.
Se også
Blokade mod Coop hævet Århus Stiftstidende

Sultestrejkende irakere kan blive
[Netavisen - link 29.05.02] DR-Online. De 26 irakere, der har slået sig ned i Vor Frue Kirke i København, bliver ikke tvunget til at rejse hjem, siger integrationsminister Bertel Haarder (V). - De, der får afslag på asyl, og som nægter at rejse frivilligt, får tilbudt kost og logi i Danmark, siger Haarder, og dermed imødegår han kritikken fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), der i går advarede mod at tvinge irakerne hjem, fordi det kan bringe dem i alvorlige vanskeligheder.

LO afviser VK om deltid
[Netavisen - link 29.05.02] Ekstra Bladet. Fagbevægelsen har sagt nej til kompromis, så nu vælger beskæftigelsesministeren at trumfe loven igennem.

"Har vi dødsstraf mod børn i Sverige?"
[Netavisen - link 29.05.02]Kristianstadsbladet. Sv. 1.200 mennesker samledes i skånske Hesleholm for at protestere mod udvisningen af et dødssygt barn på fire, som kræver intensiv behandling, men står til udsmidning fra Sverige sammen med sin familie. Det er det samme som en dødsdom.

Frikender sig selv - igen
[Netavisen - link 29.05.02] Indymedia Sv. Staten frikender sig selv (okay indrømmet, det er ingen nyhed) Den svenske statsanklager mener ikke, at politiet som mistænkt manipulerede med videooptagelsen fra skudepisoden i Göteborg sidste juni, hvor politiet indgreb mod en gadefest og nær havde dræbt en ung fyr.

I løvens hule
[Netavisen - link 29.05.02] Sydsvenskan. Sv. iD En svensk reportage om debatten mellem Pia Kjærsgård og den svenske liberale leder Lars Leijonborg på dansk tv forleden. "Dansk Folkeparti er noget af det farligste, vi har i Europa," siger den svenske politiker, som mødte en Kjærsgård i demagogisk topform til en debat om flygtninge/indvandrerpolitikken.

Palæstinensisk sultestrejke i Malmø
[Netavisen - link 29.05.02] Indymedia Sv. Onsdag i sidste uge startede 15 palæstinensere en sultestrejke i fortvivlelse over, at de ikke kan få klar besked om deres fremtid. Udvises de, har de ingen stat at rejse til. (Støtteudtalelse fra KPML(r)).
Se også
Solidaritets-sultestrejke
RKU og KPML(r) arrangerer en 24-timers sultestrejke i solidaritet med palæstinenserne.

Ikkevolds-demo-møde
[Netavisen - link 29.05.02] Infopaq. Reportage fra aktivistmødet søndag, der samlede demonstrationsplanlæggere fra Norden i København op til anti-EU-demonstrationerne senere på året. Aktivisterne vil bidrage til, at politiet og statsmagten ikke uden videre kan udøve vold mod demonstranter og slippe fra det med syge beskyldninger.

Buskonflikt tager til i styrke
[Netavisen - link 28.05.02] SiD Det er stadig gratis at køre i bus i det meste af hovedstadsområdet. Kør-gratis-aktionen fra i går er udvidet med endnu flere busser, og der er sagt blankt nej til arbejdsgivernes udspil...

Oprør blandt Coop lagerarbejdere
[Netavisen - link 28.05.02] SiD. Massefyringer i Coop lagre fører til overenskomststridige strejker og til tomme hylder i SuperBrugsen og andre Coop butikker.

47 danskere er nu milliardærer
[Netavisen - link 27.05.02] Berlingske Tidende. Børsens årlige opgørelse over Danmarks rigeste: Mærsk Mc-Kinney Møller er stadig Danmarks nr. 1. Provinsen rykker kraftigt frem på milliardærernes danmarkskort.

K: Understøttelse skal ned
[Netavisen - link 27.05.02] Berlingske Tidende. De Konservative vil sænke dagpengeniveauet for at øge folks tilskyndelse til at søge arbejde. »Det er ikke nok bare at se på skattetrykket,« siger Lars Barfoed (K).

Storangreb på de arbejdsløse
Strammere greb om ledige
[Netavisen - link 25.05.02] SiD Der er bred enighed i Folketinget om, at der skal flere i sving på arbejdsmarkedet. Regeringen offentliggjorde fredag en række forslag, der skal opfylde målet. Socialdemokratiet er med på en del af vejen.
Dagpenge til unge i fare
[Netavisen - link 25.05.02] Politiken. Flere fagforbund advarer regeringen mod at røre ved de dagpenge, som lærlinge og nyuddannede har ret til, når de har gennemført en uddannelse på mindst 18 måneder
Regeringen foreslår sænkning af overførselsindkomster
[Netavisen - link 25.05.02] Politiken. Regeringen åbner for, at der kan skæres i ydelserne til de arbejdsløse, så de tvinges til at skaffe sig arbejde, hvis de vil have penge at leve for. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser dog, at VK-regeringen har planer om en "generel sænkning af satserne i det danske overførselssystem.
Dokumentation
Se regeringsoplægget 'Flere i arbejde' her

Elever klager over censur fra ministerium
[Netavisen - link 25.05.02] SiD. Erhvervsskolernes elevorganisation anklager undervisningsministeriet for censur og dårlig moral ved bevidst at udelade historier i ministeriets daglige presseklip "Dagens Nyheder" om erhvervsskoleelevernes blokade i torsdags. Ministeriet afviser.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder