Netavisens nyhedslinks uge 42
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

FN: Humanitær katastrofe truer
[Netavisen - link 22.10.01] Politiken. Bombardementerne gør en svær situation endnu værre. Hundredtusinder afghanere er på flugt. FN advarer.

Bomberne dræber børn
[Netavisen - link 22.10.01] Dagbladet. Norge. Billedserie fra Al Jazeera af nogle af krigens ofre.

Hollywood og underholdningsbrancen ind i terrorkrig
[Netavisen - link 22.10.01] Jyllands-Posten. Bush's USA trænger til et imagelift - når halvdelen af verden hader det, mener den amerikanske administration, der nu får en positiv underholdningsbranche i gang med propagandaen.

Teksten til brev fra belgiske NGO'er til Verhofstadt
[Netavisen - link 22.10.01] Mother Earth. Engelsk. Teksten til de belgiske NGOers brev til den belgiske premierminister i hans egenskab af EU-formand om at trække Belgiens og EUs støtte til den amerikansk-engelske krigsførelse i Afganistan tilbage.

Den glemte tragedie i Rwanda
[Netavisen - link 22.10.01] Ny tid. Norge. Og nu til noget helt andet: den glemte tragedie i Rwanda. Denne baggrundsartikel fra nabolandet Burundi, hvor de etniske forhold svarer til Rwandas, gør op med den imperialistiske myte om, at "etniske modsætninger" lå til grund for folkemordet på tutsierne. Kvinderne regnes således for "etnisk blandede". Så det er nu i høj grad op til kvinderne at arbejde for forsoning i de kunstigt segregerede lande.

Brug atomvåben!
[Netavisen - link 21.10.01] Yahoo. Engelsk. Amerikanske politikere vil bruge taktiske atomvåben i Afghanistan.

Krigen går ikke som planlagt af USA
[Netavisen - link 21.10.01] IPS-News. Engelsk. Den amerikanske krigsførelse i Afghanistan er ikke gået helt efter beregningerne

Missiler mod Bethlehem
[Netavisen - link 21.10.01] Politiken. Israel gennemfører efter drabet på turistministeren de største militæroperationer under den nuværende intifada.
Israel bethlehem politiken

Angreb på nøgleby slået tilbage af Taliban
[Netavisen - link 20.10.01] The Guardian. Engelsk. Monopolpressen fremstiller Bush's krig som en lang række militære fremgange. Der er stort set ingen rapportering om de reelle kampe. I mere end en uge har Talibanstyrkerne slået et angreb på nøglebyen Mazar-i-Sharif tilbage. Nu specialstyrker og landkrigen med Den nordlige Alliance forstærkes, kan USA blive overrasket, skriver den engelske avis.

Bush's palæstinensiske stat
[Netavisen - link 20.10.01] Counterpunch. Engelsk. Af Mohammed Sid-Ahmed, kolumnist ved Al-Ahram. Halvofficielt ægyptisk syn på Bush og Blairs forsøg på at 'genstarte fredsprocessen'.

Brug ikke 11. september til at smadre social sikring!
[Netavisen - link 20.10.01] AlterNet. Engelsk. Af Alan Benjamin. Trillioner af dollars skal frarøves de fattige amerikanere i terrorbekæmpelsens navn.

Terror-bekæmpelse misbruges til hård kurs
[Netavisen - link 20.10.01] Information. Siden d. 11. september har der været et stigende antal overgreb på oppositionen i en række lande. Regeringerne retfærdiggør undergravelsen af de demokratiske rettigheder som terrorbekæmpelse.

Bush: Terrorkrigen kan vare i årevis
[Netavisen – link 19.10.01] Berlingske Tidende. George Bush forbereder amerikanerne på, at hans krig vil vare
i adskillige år.

Krigsmagterne strammer greb om medierne
[Netavisen – link 19.10.01] Information. Den amerikanske stat sikrer i stadig større grad fuldstændig kontrol med hvad der bliver sluppet ud i medierne om dens krig.

Afghanerne ofre for USA's terrorisme
[Netavisen – link 19.10.01] The Irish Times. Engelsk. Opsigtsvækkende lederartikel i Irlands største avis.

Taliban har måske arresteret britisk soldat
[Netavisen – link 19.10.01] The Times. Engelsk. Mens landkrigen nærmer sig, har specialtropper allerede
længe været i Afghanistan. Taliban meddeler at have fanget britisk soldat.

Hjælpeorganisationer: Stop bombningen
[Netavisen – link 19.10.01] The Scotsman. Engelsk. De største internationale hjælpeorganisationer – der er
blevet afvist af Bush og Blair – siger, at bombningen må stoppe nu, hvis ikke hundredtusinder skal blive
ofre. De kan ikke få forsyninger frem.

Protestanter vil forlade nordirsk regering
[Netavisen – link 19.10.01] Jyllands-Posten. Unionisterne benytter den nuværende politiske situation til at få fredsprocessen i Nordirland til at bryde sammen.

Sydkorea: overgreb på faglige aktive
[Netavisen - link 19.10.01] Radikale digitale nyheter. Svensk. I Sydkorea har nobelprismodtageren og "solskinspolitikkens" fader ift. Nordkorea gjort sig skyldig i forstærkede overgreb mod fagligt aktive.

ETA bliver stemplet som terrorister
[Netavisen - link 19.10.01] Dagens Nyheter. Svensk. Den spanske regeringsleder vil under dække af tidens ånd prøve at slippe af sted med at terrorstemple et af de vigtigste baskiske nationalistiske partier pga. forbindelse til ETA:

Miltbrand fundet i Kenya
[Netavisen - link 19.10.01] Danmarks Radio.

Overgreb mod over 700 terror-mistænkte i USA
[Netavisen - link 18.10.01] Information Hundredvis af arabisk udseende folk er blevet arresteret og udsat for brutale overgreb fra politiets side i hidsig jagt på formodede terrorister på mere end yderst spinkelt grundlag. Alle demokratiske rettigheder trampes under fode i jagten på terrorister.

IG Metal mod bombardementerne af Afghanistan
[Netavisen - link 17.10.01] Yahoo.de. Tysk. Den faglige modstand mod de amerikansk-engelske bombardementer vokser - som en afspejling af det stærke pres fra arbejderne.

Splid mellem sikkerhedstjenester?
[Netavisen - link 17.10.01] The Hindu. Indien. Engelsk. FBI optræder undercover i EU, der forbereder antiterrorlovgivning i strid med menneskerettigheder.

USA: Det længste fald i industriproduktion siden 2. verdenskrig
[Netavisen - link 17.10.01] Financial Times. Engelsk.Industriproduktionen faldt med 1 pcty. i september. Dermed er den faldet i tolv måneder i træk - den længste recession i USA siden 2. verdenskrig.

Vestsahara: Profitabel aftale for olieselskaber
[Netavisen - link 17.10.01] Greeen Left Weekly. Eng. Den marokkanske konge har givet et fransk og et amerikansk olieselskab profitable koncessioner på rigdommene i Saharas undergrund.

War American Style
[Netavisen - link 16.10.01] Counterpunch. Engelsk. Af John Pilger. Den berømte australske journalist og filmmands skarpe kritik af en krig, der krydser nye grænser.

Det ny store spil: Oliepolitik i Centralasien
[Netavisen - link 16.10.01] Af Ted Rall. Alternet. Engelsk. Det handler om olie - også i demnne krig. De største reserver i verden findes i Kaukasus - og skal efter planen føres gennem Afganistan.

Over 700 tilbageholdt i USA som terrormistænkte
[Netavisen - link 16.10.01] LA Times. Engelsk. Over 700 - fortrinsvis arabere og asiater - er fængslet i USA i den store terrorarrestationsbølge. Menneskerettighedsorganisationer kritiserer deres behandling.

Fler vildfarne bomber
[Netavisen - link 16.10.01] Los Angeles Times. Engelsk. En husblok i Kabul blev jævnet med jorden, da en kraftig bombe ramte 1 km. ved siden af sit mål, ifølge officielle amerikanske forklaringer.

Antikrigsbevægelsen og 'anti-terror-krigen'
[Netavisen - link 15.10.01] Picis. Jinbonet. Engelsk. Et sydkoreansk syn på udviklingen af kampen for fred efter det amerikanske angreb på Afghanistan. Fredsbevægelsen og antiglobaliseringsbevægelsen i Sydkorea har markeret sig kraftigt mod USAs krig - nye demonstrationer er planlagt i forbindelse med den japanske premierminister Koizumas besøg i Korea i dag. Den 22. er der fælles aktionsdag i 9 asiatiske lande.
Se også Aktioner i Korea mod de amerikanske bombninger af Afghanistan

Pakistan: Generalstrejke planlagt mod Powells besøg
[Netavisen - link 15.10.01] Berlingske Tidende. Når den amerikanske údenrigsminister Colin Powell i dag kommer til Pakistan er det til et land, som rystes af protester. En generalstrejke er annonceret. Der har været kampe om en lufthavn USA vil inddrage til sin krigsførelse:
Sammenstød om lufthavn

UNHCR: Vi taber kapløbet om at redde afghanerne
[Netavisen - link 15.10.01] Reuters Alert. Engelsk. FNs hjælpeorganisation UNHCR og en række humanitære hjælpeorganisationer frygter at nødhjælp til 7 mio. afghanere ikke når frem.

Kritik af brugen af klyngebomber
[Netavisen - link 15.10.01] Information. Påstanden om at USA gør hvad det kan for at undgå civile tab har ikke bare lidt knæk ved de mange uheldige 'fejlbombninger', men også ved brugen af de barbariske klyngebomber. Menneskerettighedsorganisationer siger fra.

Olieselskaber bruger slavearbejde
[Netavisen - link 15.10.01] EU-Observer. Medlemmer af EU-parlamentet kritiserer to af de største EU-baserede olieselskaber - det britiske Premier Oil og det franske TotalFinaElf - for brug af slavearbejde.

50.000 til national antikrigs-demonstration i London
[Netavisen - link 15.10.01] The Independent. Engelsk. Antallet af demonstrationsdeltagere i lørdagens store antikrigsdemonstration i London overgik både arrangørernes (Stop krigen-koalitionens) og politiets forventninger.

Den amerikanske præsident er bindegal
[Netavisen - link 15.10.01] Japan Today. Engelsk. Nu vil han angribe Syrien på et tidspunkt.

Den amerikanske forbindelse til Uzbekistan
[Netavisen - link 15.10.01] Washington Post. Engelsk. Kampen om den kaukasiske og asiatiske olie er gammmel. Det er forbindelserne mellem USA og Uzbekistan, hvor der nu er mere end 1000 amerikanske soldater, også. Ifølge officielle kilder i begge lande har USA og Uzbekistan i over et år sammen forberedt et 'opgør med Taliban'.

Uroligheder i Nigeria
[Neatavisen - link 15.10.01] Sydsvenskan. Svensk. Demonstrationer i Nigeria mod USA's krig mod Afghanistan har udløst uroligheder med ca. 200 dræbte alene i lørdags. I forvejen er landet, der er et amerikansk-europæisk sponsoreret militærdiktatur, hærget af social uro, som på overfladen udmønter sig i gensidige religiøse pogromer mellem kristne og muslimer

'Osamagate'
[Netavisen - link 15.10.01] Center for Research on Globalisation. Engelsk. Af Michel Chossudovsky , økonomiprofessor, University of Ottawa. 'Det amerikanske folk er bevidst og overlagt blevet villedt til at støtte en krigseventyr, som berører vores kollektive fremtid'.

Den afghanske landsby som blev bombet væk
[Netavisen - link 15.10.01] CNN. Engelsk. Følg historien om den bombeødelagte afghanske landsby og dens dræbte indbyggere i forskellige medier, fra CNN (der i dette tilfælde er mest regeringskritisk) over Politiken til Ekstrabladet - og følg de journalistiske krumspring udi USA-solidaritet.
Ditto Politiken
Ditto Ekstrabladet

Miltbrandsagen: USA 'ved' Irak står bag
[Netavisen - link 14.10.01] The Guardian. Engelsk. Miltbrandsagen skal bruges som påskud for at indlede krig mod Irak, som den amerikanske højrefløj længe har presset på med.
Se også Sandheden om Anthrax (miltbrand) The Independent. Engelsk. Fakta og myter.

Ecuador: Blokade mod olieledning
[Netavisen - link 14.10.01] Indymedia San Francisco. Engelsk. Aktivister der fredeligt blokerer olieledning i Ecuadors regnskov i fare.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder