Netavisens nyhedslinks uge 41
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk
Antiwar

Miltbrandsagen: USA 'ved' Irak står bag
[Netavisen - link 14.10.01] The Guardian. Engelsk. Miltbrandsagen skal bruges som påskud for at indlede krig mod Irak, som den amerikanske højrefløj længe har presset på med.

Ecuador: Blokade mod olieledning
[Netavisen - link 14.10.01] Indymedia San Francisco. Engelsk. Aktivister der fredeligt blokerer olieledning i Ecuadors regnskov i fare.

Tyske nazister på gaderne for at miskreditere krigsmodstanden
[Netavisen - link 13.10.01] Frankfurter Rundschau Online. Engelsk. For et halvt år siden ville Schröder forbyde dem. Nu sendes tyske naziorganisationer som NPD - der stadig ikke er forbudt, men bagmænd for en lang række attentater mod fremmede - på gaden "mod" krigen - for at miskredittere krigsmodstanden.

Nordirsk våbenhvile brudt
[Netavisen - link 13.10.01] CNN-danmark. De nordirske unionister har brudt fredsprocessen.
Bemærkning: Et af Toni Blairs skjulte formål med den engelske krigsdeltagelse er at stoppe Sinn Feins fremgang i Nordirland og gennemførelsen af fredsprocessen henimod et forenet Irland. Det er ikke de reaktionære unionistiske terrorister, England slår ned på. Selvom de kritiseres, støttes de under bordet.

Statsterrorist USA: Klyngebomber over Afghanistan
[Netavisen - link 12.10.01] DR-Online. USA er begyndt at nedkaste de forbryderiske klyngebomber over Afghanistan fra B52-bombefly. De fordømmes af Rød Kors og alle humanitære organisationer.
Se USA bruger kontroversielt våben The Guardian. Engelsk.

Amnesty slår alarm for Centralasien
[Netavisen - link 12.10.01] Engelsk. Amnesty International advarer om truslen om stærkt forværret menneskerettighedssituation i Centralasien med 'kampen mod terrorisme' som undskyldning - og om faren for en regulær menneskerettighedskrise. Amnesty har netop udsendt rapporten Central Asia: No excuse for escalating human rights violations
Se Central Asia: On the brink of a human rights crisis

Tusinder marcherer imod krigen
[Netavisen - link 12.10.01] Workers' World. Engelsk. Om den ny fredsbevægelse i USA, organiseret af koalitionen A.N.S.W.E.R., der opfordrer til at den 27. oktober bliver ny international protestdag mod krigen i Afghanistan.

Pakistansk fordømmelse af US-krig
[Netavisen - link 12.10.01] Antiimperialist Camp. Engelsk. De borgerlige medier fremstiller det som om kun 'yderligtgående muslimer', og mestendels afghanere, er imod Musharefs pro-amerikanske politik. Det er en stor løgn. Her en udtalelse fra Pakistans Kommunistiske Arbejder og Bondeparti (CMKP), der holder det pakistanske bourgeoisis holdning ansvarlig for tragedien.

'Olien bag Bush'
[Netavisen - link 12.10.01] The Frontier Post. Peshawar. Pakistan. Engelsk. Denne krig handler ligeså meget som krigen mod Irak i 1991 om olie og regionens resourcer.

En arabisk stemme: Mohammed Heikal
[Netavisen - link 12.10.01] The Guardian. Engelsk. Interview med den ægyptiske veterankommentator Mohammed Heikal, tidligere udgiver af Al-Ahram og en kort tid Nassers udenrigsminister.

De civile døde skal nu tælles i hundreder
[Netavisen - link 11.10.01] The Independent. UK. Engelsk. Nattens bombardementer af afghanske byer skal have kostet mere end 140 civile livet. Antallet af civile dræbte i terrorbombardementerne løber nu op i hundreder.
Se også Hundreder dræbt i amerikanske angreb de første to dage Tehran Times. Engelsk.

USA advarer Irak
[Netavisen - link 11.10.01] Telegraph. UK. Engelsk. USA siger til Saddam: Opfør dig ordentligt - eller vi angriber!

De muslimske stater: Udvid ikke krigen
[Netavisen - link 11.10.01] Telegraph. UK. Engelsk. De 57 muslimske stater advarer USA om ikke at angribe Irak eller andre muslimske lande.

Bush og Blair har allerede tabt propagandakrigen i Mellemøsten
[Netavisen - link 11.10.01] Af Robert Fisk. The Independent. Engelsk. D'herrer Bush og Blair kan fortælle verden, at de vil vinde 'krigen mod terrorisme', men i Mellemøsten har de allerede tabt propagandakrigen.

Købte journalister
[Netavisen - link 11.10.01] Nettavisen Norge. Hele den toneangivende amerikanske presse vidste to dage før bomberne begyndte, at og hvornår angrebet ville komme - og tav - på et tidspunkt, da Taliban fik 'sidste chance'. Det er de internationale bureauer, som står i den amerikanske krigsførelses sold.

Palæstinensisk splittelse
[Netavisen - link 11.10.01] Information. Arafat har efterkommet israelske krav og har arresteret mindst 50 Hamas-aktivister efter demonstrationer til fordel for Afghanistan, der udtrykte sympati for Bin Laden.

USA planlægger militæraktioner på Filippinerne
[Netavisen - link 11.10.01] New York Times. Engelsk. USA planlægger militære aktioner på Filippinerne, og måske også i Malaysia og Indonesien - angiveligt i jagten på Bin Ladens 'netværk'. Med dette påskud skal den amerikanske militære tilstedeværelse fornyes og forstærkes i en lang række lande, hvor befolkningerne har rejst sig mod den.

Kamphelikopternes tur
[Netavisen - link 11.10.01] New York Times. Engelsk. Det amerikanske luftherredømme i Afghanistan er tilstrækkelig etableret til, at langsomme og lavtflyvende kamphelikoptere vil blive sat ind. 1000 amerikanske specialtropper i Uzbekistan forventes nu i kamp.

Pakistan: 50.000 politifolk omringer præsteseminarierne
[Netavisen - link 10.10.01] Times of India. Engelsk. I den spændte situation i et Pakistan på randen af borgerkrig har regeringen udkommanderet 50.000 politifolk til at lægge en jernring omkring de islamiske præsteskoler, der støtter Taliban.

EMEP -Arbejdets Parti Tyrkiet - fordømmer krigen
[Netavisen 10.10.01] Tekst på engelsk. Lederen af Arbejdets Parti EMEP A. Levent Tüzel konstaterer, at et overvældende flertal er mod den amerikanske terror - og opfordrer arbejderne til at lade deres stemmer blive hørt i protest mod USAs krig og til at forhindre tyrkisk krigsdeltagelse: 'Let us raise our voices against US terrorism and the imperialist war'.

Tyrkiet gør tropperne klar
[Netavisen - link 10.10.01] News.telegraph.Co Engelsk. Den tyrkiske regering gør klar til at sende landtropper til Afghanistan - og til at blive det 'muslimske alibi' for den skrøbelige Bush-koalition.

Flere lande sender soldater mod Afghanistan
[Netavisen - link 10.10.01] CNN.dk. Ifølge det franske AFP optrappes USA's krig mod Afghanistan snart med landtropper. Frankrig, Canada, Australien og evt. Tyrkiet og Tyskland sender tropper afsted.

Missil rammer FN-bygning i Kabul
[Netavisen - link 09.10.01] Ekstrabladet. Krigens virkelighed censureres - men de civile ofre kan ikke helt skjules. En FN-bygning i Kabul blev ramt, og de ansatte dræbt. I alle krige fra 2. verdenskrig og frem har antallet af civile dræbte som følge af krigen hver gang været væsentligt større end antallet af soldater.

Nordkorea fordømmer den amerikanske krig
[Netavisen - link 09.10.01] Politiken. Nordkorea fordømmer USAs ny krig i dets første kommentar tirsdag.

De pakistanske demonstrationer mod USA
[Netavisen - link 09.10.01] Aftenposten. Norsk. Løgnen om den "folkelige opbakning" til Musharraffs kryben for USA får et skud for boven.

Reaktioner i den arabiske og muslimske verden
[Netavisen - link 09.10.01] Klassekampen. Norge. Et mere nuanceret overblik over reaktionerne verden over på USA's terror i Afghanistan, især i "den muslimske verden".

Propaganda uden grænser
[Netavisen - link 09.10.01] Yelah. Sverige. Læger Uden Grænser bedømmer USA's "madbombardement" i Afghanistan som et kynisk propagandanummer.

EU: Nødhjælp og USA-støtte
[Netavisen - link 09.10.01] EU-Observer. EUs udenrigsministre bevilgede gavmild nødhjælp til Afghanistan, støttede fuldt ud USAs krig og diskuterede, hvordan de kunne få mest ud af det efter Taliban-styret - uden at blive enige.

Verdens rigeste land mod det fattigste muslimske
[Netavisen - link 08.10.01] Commondreams. The Independent U.K. Robert Fisk. Engelsk. Der har været megen snak om Bushs store koalition: Men der er ikke ét muslimsk land, der deltager i angrebet - selvom Pakistan og Saudiarabien er på slæb.

Muslimske fordømmelser af angreb
[Netavisen - link 08.10.01] Nando Times. Engelsk

Iran: Angreb 'uacceptable'
[Netavisen - link 08.10.01] IRNA. Engelsk

Fremad til fortiden: USAs krigsmål
[Netavisen - link 08.10.01] Counterpunch. Engelsk. Af Vijay Prashad. De amerikanske krigsmål er uklare - og peger tilbage mod fortiden. Hvorfor venstrekræfterne ikke kan støtte det amerikanske krigsmål at indtage Kabul og udskiftet det talebanske præstestyre.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder