Netavisens nyhedslinks uge 40. USAs terrorkrig
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Osama Bin Laden peger på mulige bagmænd for angrebet på USA
[Netavisen - link 07.10.01] Nettavisen. Norsk. I det første bekræftede interview med Osama Bin Laden om 11. september nægter han igen at være indblandet i et attentat, der 'er i modstrid med islam' - og peger på andre muligheder.

Peking slår til mod uighurerne
[Netavisen - link 07.10.01]International Herald Tribune. Engelsk. Den kinesiske regering frygter muslimsk uro og slår præventivt ned på uighurerne.

USA holder dødspatruljerne i Columbia oppe
[Netavisen - link 06.10.01] Human Rights Watch. Engelsk. Introduktion. Den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch har netop offentliggjort en større rapport om 'Den 6. division' - Columbias paramilitære dødspatruljer - med tætte forbindelser til hær og politi. De er støttet, også økonomisk, af USA - der offielt fordømmer dem.
Rapporten "The Sixth Division. Military-Paramilitary Ties and US Policy in Colombia"

Rusland: Monopolpressen jubler over den ny Afghanistan-krig
[Netavisen - link 06.10.01] Hufvudstadsbladet Finland. Svensk. Den russiske monopolpresse forherliger den nye Afghanistan-krig, men folk gider ikke længere høre på det. Rapport fra Rusland, hvor præsidenten forherliges i tv som en anden Berlusconi eller Mussolini.

Terrorstat Israel: Vil henrette uden dom
[Netavisen - link 05.10.01] Nettavisen. Norsk. Den israelske terrorregering giver nu sin hær lov til at henrette palæstinensere uden dom. Det fejge politikere i Danmark, EU og den store allierede USA siger - ingenting! De fanger terrorister! Vejledt af torturbødler som Carmi Gillon og slagtere som Sharon.

Arbejdsløshed i USA vokset med 528.000 på en uge
[Netavisen - link 05.10.01] Børsen. Antallet af arbejdsløse, som i uge 39 for første gang stillede sig op i arbejdsløshedskøen i USA, steg til 528.000. Mere end en halv million! Det har man vidst: De fleste blev opsagt i foråret, med nogle måneders varsel. Konsekvens af terrorbombning - eller blot ordinær kapitalistisk terror?

Terroralliancens allierede i Afghanistan
[Netavisen - link 05.10.01] The Independent. Common Dreams Newscenter. Eng. Af Robert Fisk. Et meget lidt flatterende portræt af Den nordlige alliance og dens meritter under borgerkrigen i 90erne, som Taliban bragte til ophør.

Krigens opportunister
[Netavisen - link 095.10.01] AlterNet. Engelsk. Af Russel Mokhiber og Robert Weismann.
Koncernerne rykker i krigens skygge frem med de planer, de ikke kunne gennemføre før 11. september. Stjernekrig, styrkelse af FTAA, olieboring i Alaska, beskæring af selskabsskatterne. Blot nogle af tingene.

USA satser på de største NATO-lande
[Netavisen - link 05.10.01] Berlingske Tidende. USA vil have de store NATO-lande med (og direkte impliceret i sin krig) - mens de mindre skal udføre 'aflastningsopgaver'.

De første angreb blev afblæst
[Netavisen - link 04.10.01] Evening Standard. De indledende angreb mod Afghanistan blev i går afblæst af USA og England i sidste minut efter indvendinger fra arabiske allierede. Angreb fra Uzbekistan stadig mere sandsynligt.

Mange forsøg fra USA på at dræbe Bin Laden
[Netavisen - link 04.10.01] Washington Post. Engelsk. Af Bob Woodward.CIA og amerikansk militær har gjort adskillige forsøg på at dræbe (eller tilfangetage) Bin Laden, men er mislykkedes hver gang.

Den enes terrorist, den andens frihedskæmper
[Netavisen - link 04.10.01] Dagens Nyheter. Svensk. FNs generalforsamlingsdebat om terrorisme viser, at der ikke findes en entydig definition af, hvad 'terrorisme' og 'terrorister' er.

'Terrorisme øger behovet for et stærkt og forenet EU'
[Netavisen - link 04.10.01] EU-Observer. Engelsk. Den belgiske regering vil fremme hurtig udvikling af den europæiske superstat.

Italienerne stemmer om EUs forrang
[Netavisen - link 04.10.01] EU-Observer.dk. På søndag skal italienerne stemme om forfatningsændringer, der indskriver, at EU-lovgivningen står over den italienske.

Sellafield klar til drift
[Netavisen - link 04.10.01] NRK. Norsk. Trods kraftige protester fra miljøorganisationer, og bl.a. den irske og norske regering, har den engelske ditto besluttet at opstarte nybygget del af atomaffaldsbearbejdningsanlægget ved Sellafield.
Se også Irland: Sag mod Sellafield Netavisen

Verdensbanken: De fattige landes børn vil dø af terror i USA!
[Netavisen - link 03.10.01] Politiken. Verdensbanken giver terrorbombingerne skyld for den kapitalistiske økonomiske verdenskrises virkninger i de fattige lande - og leverer på bestilling argumenter for krig i/mod den 3. verden.

Vi kan stadig vælge - krig eller ikke krig
[Netavisen - link 03.10.01.] Aftonbladet. Svensk. Af Jan Guillou. Om reaktionerne på en tidligere artikel - og om den voksende kløft mellem den tredie verden (især den muslimske) og de rige lande.

Kontant diplomati
[Netavisen - link 03.10.01] Counterpunch. Af Jeffrey St. Clair og Alexander Cockburn. Hvordan USA køber sig til allierede i anti-terror-koalitionen.

USA bekymret over tættere bånd mellem Rusland og Iran
[Netavisen - link 03.10.01] Financial Times. Engelsk. Modsætninger i antiterrorfronten: USAs forsøg på at isolere Iran som 'terrorstat' svækket. Rusland forstærker forbindelserne til Iran, mens Putin i Belgien sidestiller USAs krig i Afghanistan med Ruslands mod Tjetjenien. Nu får Rusland også comeback i Afghanistan.
Putin: Bebrejd ikke aggressorerne! Financial Times. Engelsk.

Tony Benn advarer mod at følge USAs pibe
[Netavisen - link 03.10.01] Financial Times. Engelsk. Den gamle leder af Labour-partiets venstrefløj gav under Blairs New Labours kongres eksempler på modstand mod amerikansk krigsiver.

Blair introducerer tre antiterrorlove
[Netavisen - link 02.10.01] The Guardian. Engelsk. Toni Blair og hans regering har travlt med at gennemføre sin anti-terror-særlovgivning. Først en lov der skal stramme asylbehandling, sikre ekspedit udlevering af terrormistænkte og imødegå hvidvaskning af penge. Terrormistænkte skal kunne tilbageholdes på ubestemt tid! Senere følger f.eks. identitetskortet. Borgerlige aviser kalder det tilbageskridt til middelalderen!
Se også Hadefulde love The Daily Telegraph Engelsk

Folkene i Sydasien må sige Nej til amerikansk indblanding i området
[Netavisen - link 02.10.01] Communist Ghadar Party of India. Engelsk. Opfordring til at de sydasiatiske folk danner fælles front mod krig og imperialistisk indblanding, og til fælles front mellem det pakistanske og indiske folk: 'De engelsk-amerikanske imperialisters 'del-og-hersk'-politik gennem årtier har til fulde vist folkene på subkontinentet, at deres fremskridt er helt og holdent afhængig af et konsekvent brud med denne arv fra kolonitiden. Sydasien kan kun rejse sig af krisen ved at folkene forener sig for at holde den amerikanske og andre imperialistmagter ude af denne region, og ved at føre kampen for at rykke kolonialismens levn op med rode fremad.'

Misopfattet U$-kampagne
[Netavisen - link 02.10.01] Media Monitor Watch. Engelsk. Af Abid Ullah Jan. En pakistansk stemme i USA: USAs mål er antimuslimske, uanset hvad der bliver sagt. I Pakistan hævder Mushareff, at det kun er 15 pct. 'ekstremister', der er imod hans alliance med USA. Men flertallet af pakistanerne er imod USAs krig i regionen - og en landkrig kan føre til eksplosion. USA må holde op med at støtte de autokratiske muslimske regimer og respektere de muslimske folks bestræbelser for at opnå social fremgang og demokrati - og holde op med at marginalisere de muslimske partier og skubbe dem ud af en politisk proces.

Demonstration i Toulouse efter eksplosion
[Netavisen - link 02.10.01] NRK. Norsk. Mindst 15.000 mennesker demonstrerede i Toulouse efter ekplosion i kemisk fabrik i boligområde, der kostede 29 livet og ødelagde 10.000 hjem - storindustriel terror. Nu skal boligområderne sikres! siger EU.

Solidaritet med det amerikanske folk - ingen støtte til Bush's krig
[Netavisen - link 02.10.01] Roter Morgen. Tysk. Tysklands Kommunistiske Parti KPD om den amerikanske regerings krig og krigsmål, der har været længe forberedt - ingen støtte til krigen, ingen tysk deltagelse. I en anden artikel fra samme nummer af bladet Roter Morgen behandles de mangesidede politiske konsekvenser af den nye situation:
Imperialisternes mål og arbejderklassens opgaver

Peres: Israelsk hærchef vil dræbe Arafat
[Netavisen - link 01.10.01] Sol Norge. Israels udenrigsminister Peres siger til israelsk avis at hærens næstkommanderende, general Moshe Yahalon, går efter at dræbe Yassir Arafat!

Hvem stod bag WTC/Pentagon: Sagen mod Mossad
[Netavisen - link 02.10.01] Media Monitor Watch. Af M. Amir Ali. Engelsk. Der er mange teorier - og mange fantastiske teorier - om hvem, som stod bag angrebene i USA. De amerikanske myndigheder afgjorde øjeblikkeligt, at hovedbagmanden var Osama Bin-Laden. Toni Blair påstår, at de 'beviser' han har fået forelagt er 'uigendrivelige'. Ingen andre har set dem. Så sent som den 30.9 erklærede den pakistanske præsident Mushareff, at Pakistan ikke havde set beviser.
Den amerikanske muslim M. Amir Alis to artikler på Media Monitor Watch fra september og 1. oktober påpeger mangler i den officielle teori og efterforskningen - og opstiller en række indicier og en sag mod Israel og Mossad.
Hvem har størst fordel? M. Amir Ali Sept. 2001
Ødelæggelsen af WTC og Pentagon M. Amir Ali 1. oktober 2001

Stor fredsdemonstration ved Labour-årsmøde
[Netavisen - link 01.10.01] BBC. Engelsk. Mere end 5000 demonstrerede for fred og mod engelsk krigsdeltagelse ved åbningen af Toni Blairs og Labourpartiets årsmøde.

Bush, kapitalismen og krisen omkring krigen
[Netavisen - link 01.10.01] Workers World. Engelsk. Analyse fra den erklæret kommunistiske Workers World, en af de vigtigste organisationer i A.N.S.W.E.R.-koalitionen, der arrangerede lørdagens fredsdemonstration i Washington.

NATO i vildrede
[Netavisen - link 01.10.01] Jyllands-Posten. NATO blev med et slag forvandlet toæ en krigsmekanisme til terrorbekæmpelse. Uden diskussion i hjemlandene, siger diplomat.

Den internationale Gallup om amerikansk reaktion på terrorangrebet
[Netavisen - link 01.10.01] Gallup International. Engelsk. Den meget omtalte internationale gallup-undersøgelse af holdningen til amerikansk krig og gengældelse for terrorangrebet er nu på nettet. I kun tre lande - USA, Israel og Indien - er der flertal for krig i modsætning til retsforfølgelse af mistænkte. I Danmark siger 80 pct. nej til amerikansk krig.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder