Netavisens nyhedslinks uge 37. USAs Terrorkrig
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

FBI kendte til selvmordspiloterne
[Netavisen - link 16.09.01] Nettavisen. Norsk. FBI og CIA var på sporet af nogle af deltagerne i selvmordsaktionen mod Washington og New York.

Naomi Klein: Da krigen blev virkelig
[Netavisen - link 16.09.01] Aftonbladet. Svensk. En af antiglobaliseringsbevægelsens guruer, forfatteren til 'No logo', om umenneskeliggørelsen af 'fjenden' - og om et USA, der har troet på myten om krig uden ofre, den 'sikre krig'.

3. verdenskrig kommer - nu brager det
[Netavisen - link 16.09.01] Aftonbladet. Svensk. Herman Lindquist: 'Jeg er ikke sikker på, at vi alle vil lade os føre til Bush' Fagre Ny Verden, befolket af bushmænd'.

Erklæring fra afghanske kvinder
[Netavisen - link 16.09.01] Indymedia, Tyskland. Engelsk. Afghanske kvinder fordømmer al terrorisme - både den, der manifesterede sig 11. september, og den, USA udøver mod verdens navnløse fattige milliarder

Udlevér bin Laden inden 3 dage! - eller . . .
[Netavisen - link 16.09.01] Infopaq. Den pakistanske regering stiller under pres fra USA ultimatum til Taliban-regimet. Dette benægter i øvrigt, at Osma bin Laden har haft mulighed for at organisere angrebet på USA, og at han har været afskåret fra kommunikation. Han selv hævder ligeledes sin uskyld.
Osama bin Laden: Jeg er uskyldig Aftonbladet. Svensk

Krig kan ikke stoppe terror
[Netavisen - link 16.09.01] Fyens Stiftstidende. Odenseforsker, tilknyttet PET, mener ikke en krig vil kunne stoppe terrorisme.

KPD: Udtalelse i forbindelse med bombningerne
[Netavisen - link 16.09.01] KPD. Tysk. Tysklands Kommunistiske Parti KPD om situationen og dens konsekvenser.

Bush gav 43 mio.$ til Taliban-regimet i maj 2001
[Netavisen - link 16.09.01] Los Angeles Times. Engelsk. USA ikke bare udklækkede selv bin Laden, men det så også Taliban-regimet fra 1996 som 'en god løsning for Afghanistan'. Så sent som i maj måned gav Bush-regeringen 43 mio. $ i hjælp til regimet. En kritisk kommentar fra LA-Times ved den lejlighed.

Islamisk fundamentalisme, international terrorisme og amerikanske politik. Baggrund. [Netavisen - links 16.09.01]
Islamisk aktivisme
Steve Niva. Common Dreams News Center. Engelsk. Om baggrunden for og forskellige strømninger i den islamiske aktivisme - og bin Ladens placering heri.
Sandheden om Afghanistan
Counterpunch. Engelsk. Af Professor Vijay Prashad, International Studies Program, Trinity College, Hartford, CT. Om baggrunden for USAs krig mod Afghanistan, Golfkrigen og den historiske kamp om kontrollen over den arabiske verdens og de muslimske landes rige olieresourcer.
Den amerikanske politik overfor det politiske islam
Foreign Policy in Focus. Engelsk. Af Stephen Zunes, University of San Francisco. USA har konsekvent støttet og støttet sig på de mest reaktionære regimer som Saudi-Arabien, der har skabt en ekstremistisk fundamentalistisk aktivisme i de muslimske lande. Den er ikke blot antikommunistisk og dybt reaktionær, men vender sig også mod mere 'moderate' strøminger inden for islam. Og den kan vende sig mod USA som terrorisme. (Juni 2001).

Pentagon: Derfor kom flyvevåbnet for sent
[Netavisen - link 16.09.01] DR. Den officielle forklaring om reaktionerne på kapringerne.

Taliban: Jihad mod angribere
[Netavisen - link 16.09.01] Yahoo. Engelsk. Overfor truslen om et amerikansk angreb, der benytter nabolande som Pakistan som springbrædt, vil Taliban-regimet erklære Jihad - 'Hellig krig'. Det defineres som et selvforsvar mod angreb på islam og muslimer - og kan foregå hvorsomhelst, fjenden kan rammes.

Sharon: Arafat er Palæstinas bin Laden
[Netavisen - link 16.09.01] Jerusalem Post. Engelsk. 'Hvad bin Laden har gjort mod det amerikanske folk, har Arafat gjort i 30 år mod Israel', siger Sharon, der har stoppet et planlagt møde mellem Shimon Peres og Arafat søndag. Han vil ikke have arabiske lande med i USAs 'antiterror-koalition'.

Beskæring af de demokratiske rettigheder i EU
[Netavisen - link 16.09.01] The Guardian. Engelsk.England er parat til store indskrænkninger i de demokratiske rettigheder, viser parlamentsdebat: Ny husundersøgelseslov i EU, ophævelse af udleveringsprocedurer og indførelse af ID-kort.

Paul Wolfowitz - superhøg, vicekrigsminister
[Netavisen - link 16.09.01] The Independent. Engelsk. Portræt af strategen bag 'slyngelstat'-kampagnen' og den udtalte tilhænger af 'total krig' mod regimer, der 'støtter 'terrorisme'.

Revner i alliancen
[Netavisen - link 16.09.01] The Guardian. Engelsk. USA er ved at finde ud af, at også Irak er ansvarlig for selvmordsflyene - og nogle NATO-lande som Frankrig og Belgien er ved at få kolde fødder.

Opfordring til religions- og racekrig
[Netavisen - link 15.09.01] Altinget.dk. Dansk Folkeparti vedtager resolution på sit årsmøde, der opfordrer til hellig krig mod islam.

Rusland afviser fælles militæraktion
[Netavisen - link 15.09.01] Washington Post. Engelsk. Rusland vil ikke deltage i fælles militæraktion med USA, og advarer mod at USA bruger centralasiatiske lande som udgangspunkt for angreb på Afghansitan.

Dharb-i-Munin
[Netavisen - link 15.09.01] Engelsk. Netudgave af Pakistans største ugeavis - med tilknytning til Taliban og nyheder fra bla. Afghanistan, Tjetjenien, Kshmir og Palæstina.

Walid Jumblatt: CIA og MOSSAD indblandet i angrebene i USA
[Netavisen - link 15.09.01] AFP. Engelsk. Den libanesiske druserleder tror, at angrebene var et stort kup, udført af efterretningstjenesterne for at fremprovokere krigen - og at Osama bin Laden stadig er amerikansk agent. Han advarer mod et blodbad på palæstinenserne.

Den amerikanske Kongres beskærer borgerrettighederne
[Netavisen - link 15.09.01] Reuters. Engelsk. Kongressen er i fuld gang med at 'ændre den amerikanske levemåde' - mens der gås i krig for at 'for at forsvare den'
Se også Terrorismelov genopliver borgerrettighedsdebat Washington Post

Bush får 'krigserklæring' gennem kongressen
[Netavisen - link 15.09.01] Reuters, Engelsk. Uden sværdslag får George Bush den sidsteb formelle forberedelse til sin krig igennem kongressen: Der er enighed om øterrorkrigen' - og Bush kan bruge den militære styrke, han vil, mod de lande, han vil.

Danmark skal være klar til militær aktion
[Netavisen - link 15.09.01] Jyllandsposten. Nyrup-Rasmussen på socialdemokratiets afkortede kongres: - Det aller, aller vigtigste signal fra Socialdemokratiets kongres vil for mig være et håndslag til alle verdens demokratiske samfund om at stå sammen nu efter tirsdag den 11. september.

Historiens lære: Afghanistan slår altid invasionerne
[Netavisen - link 15.09.01] Af Robert Fisk. The Independent. Engelsk. Afghanistan har sltid slået aggressorerne: Fra dengang England 'ruled the Waves' til det revisionistiske Sovjetunionen . . .

Verdenskrisen og 'terrorkrigen'
[Netavisen - link 15.09.01] IPS. Engelsk. Den store krise i de tre hovedøkonomier, USA, EU og Japan var ved at blive akut og synlig. Så kom selvmordsbomberne ...
Hvad bliver virkningen af krig på verdensøkonomien?

Norske stortingsmedlemmer underskriver opråb mod USAs hævnaktioner
[Netavisen - link 15.09.01] Klassekampen. Norsk. En appel imod amerikanske hævnaktioner, der skaber grobund for mere terrorisme, og mod norsk deltagelse i militæroperationer undervejs.

'Hykleri'
[Netavisen - link 15.09.01] Indymedia Sverige. Jan Guillou deltog ikke i de tre dekreterede svenske sørgeminutter for ofrene i USA. "Hykleri," er hans harmfulde kommentar.

Bush ildner til krig
[Netavisen - link 15.09.01] AP. Engelsk. Den amerikanske krigshøvding indkalder 50.000 reservister og 40 mia. dollars til den største krig siden Golf-krigen (om olie).

Høst som der er sået
[Netavisen - link 14.09.01] Af Jay Moore. Engelsk. Reflektioner ovenpå bombningerne og med udsigten til ny krig og undertrykkelse af de progressive kræfter i USA. Jay Moore er redaktør af den betydningsfulde venstreorienterede netportal Jay's Leftist and 'Progressive' Internet Resources Directory.

Frygt for krig i weekenden sender aktierne ned
[Netavisen - link 14.09.01] NetPosten. Aktiemarkederne venter krig (mod Afghanistan) allerede fra weekenden - men frygter den kan blive langvarig.

Amerikansk had- og krigspropaganda
[Netavisen - link 14.09.01] Nettavisen, Norsk. 'Dræb djævlene'; 'afskaf det dekret, som forbyder USA at uddanne og bruge mordere'; 'Tag Saddam Hussein med på vejen'. Amerikanske højrefløjsmedier som New York Post går grassat - så skingert som Goebbels i sin tid mod jøder og kommunister.

Krigens små provokatører
[Netavisen - link 14.09.01] Nettavisen. Norsk. En 28-årig nordmand er arresteret i Danmark for at have fremsat (falske) terrortrusler i muslimske organisationers navn. Motiv: at opildne had mod muslimer og arabere.

EUs slagkraft skal styrkes
[Netavisen - link 14.09.01] EU-Observer. Oprustning af EU på dagsordenen, siger de femten stats- og regeringschefer efter angrebene på Pentagon og WTC
Se også EUs fælleserklæring om internat. terrorisme

Terrorisme og atomanlæg
[Netavisen - link 14.09.01] Don Moniak. Counterpunch. Engelsk. Hvad er USAs officielle antiterrorpolitik? Links og kilder.

John Negroponte - en mand med en fortid
[Netavisen - link 14.09.01] COHA. Engelsk. John Negroponte er USAs ny FN-ambassadør. Som ambassadør i Honduras i 80erne var han en bagmand bag krigen mod befolkningen og landets progressive kræfter, tæt forbundet med dødspatruljeledere - en 'contra-politikkens' mand.

Angsten vokser blandt palæstinenserne
[Netavisen - link 14.09.01] In These Times. Engelsk. Rapport fra Jerusalem efter angrebet mod USA.

CNNs billeder af jublende palæstinensere var fra 1991
[Netavisen - link 14.09.01] Indymedia.Engelsk. Det lå CNN så meget på sinde at fremstille palæstinensisk jubel over angrebet på USA, at man anvendte film fra 1991 - da de glædede sig over invasionen af Kuwait! Lærer i Brasilien siger at han ligger inde med de gamle film.
NB! NB! CNN dementerer på det kraftigste.
Trækker beskyldningen tilbage [Netavisen - link 19.08.01] Indymedia UK.

Johan Galtung: Angrebet resultat af USAs politik i 30 år
[Netavisen - link 14.09.01] Nettavisen. Norsk. Fredsforskeren Johans Galtung fremhævede i norsk TV, at USA har været involveret i 228 militære invasioner på tre årtier - og blev frataget ordet.

Stortinget står bag NATO-aktion . . .
[Netavisen - link 14.09.01] Klassekampen. Norsk. . . . men stadig flere advarer mod at brutale reaktioner kan føre til øget terrorisme.

KPLML(R): USA får frie hænder for en tid
[Netavisen - link 14.09.01] Proletären. Svensk.Bl.a. KPML(R)s udtalelse om angrebet på Pentagon og WTC.

USA var advaret for 3 måneder siden
[Netavisen - link 14.09.01] Newsbytes. Engelsk. Via Echelon var amerikanske efterretningstjenester advaret for tre måneder siden om et stort forestående angreb på symbolske amerikanske værdier, siger tyske efterretningskilder til Franfurter Algemeine Zeitung (Faz)

Bush: 'Første krig i det 21. århundrede'
[Netavisen - link 14.09.01] New York Times. Engelsk. 'Terrorkrigen' vil ikke være et enkelt slag, men en udstrakt kampagne mod en række mål, organisationer og lande.

20 milliarder dollars til 'anti-terror-pakke'
[Netavisen link 14.09.01] New York Times. Engelsk. Kæmpebevilling til terrorkrig og genopbygning hastes gennem den amerikanske kongres.

4.763 savnet i New York
[Netavisen - link 13.09.01] Infopaq. Der begynder nu at komme mere eksakte tal på antallet af ofre New York. Omkring 200 englændere savnes, ca. 50 danskere samt folk af mange andre nationaliteter. Antallet af dræbte i Pentagon andrager under 200, siger myndighederne.

Danmark på vej i krig
[Netavisen - link 13.09.01] Ekstrabladet.

Sandt og falsk om den 11. september
[Netavisen - link 13.09.01] Counterpunch. Engelsk. Det mest indflydelsesrige politiske nyhedsbrev på venstresiden om forhåndsadvarsler om angrebet.
Se også 'Flyvende bomber'

Danske firmaer forbereder sig til 'krigen mod terrorisme'
[Netavisen - klip 13.09.01] Jyllandsposten. En række danske firmaer er tæt forbundet med den amerikanske krigsindustri og forbereder sig nu til 'krigen mod terrorisme' - også på dansk grund! CSC, Valby er et af dem.

Israel invaderer de palæstinensiske områder i ly af angrebet
[Netavisen - link 13.09.01] BBC. Engelsk. I ly af angrebet på Pentagon og WTC har Israel optrappet sine angreb på palæstinenserne med kampvognsindfald i Jenin og Jeriko.

Overvejer at aflyse IMF/Verdensbanks-årsmødet
[Netavisen - link 13.09.01] AP. Engelsk. Funktionærer fra IMF sagde onsdag, at man overvejer helt at aflyse det planlagte årsmøde i IMF/Verdensbanken i New York, der i forvjen er beskåret til to dage 29.-30. september. Omfattende antiglobaliseringsdemonstrationer og en stor anti-Bush aktion for at danne en menneskekæde omkring Det Hvide Hus har været planlagt længe af amerikanske venstrekræfter.

Dansk eks-general: Nyrups krigstrusler reelle
[Netavisen - link 13.09.01] Jyllands-Posten. Den pens. general Hillingsøe, der optrådte som ihærdig støtte til bin Laden under den sovjettiske Afghanistan-krig, og senest som koldkriger i byretten i Vejle i Frank Aaens injuriesag mod Jørgen Røjelse, udtaler sig om mulig dansk deltagelse i krigsoperationer mod Afghanistan - og/eller Irak, Sudan ...

Udtalelse om begivenhederne den 11. september
[Netavisen - link 13.09.01] International Action Center, New York. Engelsk, spansk, tysk.

Saddam: USA høster frugten af sin udenrigspolitik
[Netavisen - link 13.09.01] Jyllandsposten. Den amerikanske militære aggression og økonomiske blokade af Iraq gennem 10 år har kostet mere end en million mennesker livet. Langt de fleste civile. Og hovedparten børn. De officielle irakiske reaktioner.

Selvmordsbomber vs. atomteknologi
[Netavisen - link 13.09.01] Robert Fisk. The Independent. Engelsk. En kommentar om muslimsk fundamentalismes udslag i terrorisme som følge af Vestens tryk.

Arrestationer i Boston
[Netavisen - link 12.09.01] Nettavisen. Norsk.

NATO-landene tilslutter sig §5-erklæring
[Netavisen - link 12.09.01] Politiken. NATO betragter angrebet på et USA som et angreb på alle - og er parat til krig. Danmark er med. Enhedslisten og SF afvisende.

Danmark klar til NATO-aktion
[Netavisen - link 12.09.01] DR Nyheder. Poul Nyrup erklærer Danmark parat til at deltage i fælles NATO-aktion.

4000 israelere savnes efter WTC-angrebet
[Netavisen - link 12.09.01] People's Daily. Kina. Engelsk. 4000 israelere angives som savnede og frygtes blandt ofrene i WTC.

NATO: USA vil påkalde sig klausul om fælles svar
[Netavisen - link 12.09.01] Times of India. Engelsk.USA påkalder sig den klausul i NATO-traktaten (§5), der betragter et angreb på et land som et angreb på alle. Det betyder, at Danmark kan være i krig i morgen eller overmorgen.
Den Nordatlantiske Traktat. Fuld tekst. Dansk.

Powell forbereder krig
[Netavisen - link 12.09.01] Newsday. Engelsk. Den amerikanske udenrigsminister søger at genoplive koalitionen fra Golf-krigen til et angreb på (i det mindste) Afghanistan.

Rusland: Bin Laden styrer Talibans hær
[Netavisen - link 12.09.01] Nettavisen - norsk. Ifølge officielle russiske kilder skal Bin Laden være øverstkommanderende for Talibans regeringshær. Dermed signaleres støtte til amerikansk angreb.
Peger mod Osama Bin Laden Klassekampen. Norsk.
Hvem er Osama Bin Laden? BBC. Engelsk. Biografisk.
Udlever Bin Laden - eller ... Asia Times. Engelsk. 30. august 2001.Aktionen mod Bin Laden var i gang længe før selvmordsangrebet i USA.

FN trækker sin stab ud af Afhanistan
[Netavisen - link 20.09.01] Washington Post. Eng. FN trækker sine folk ud af Afghanistan af frygt for 'amerikanske gengældelsesangreb.

Amerikanske arabere og muslimer frygter forfølgelse
[Netavisen - link 12.09.01] AP. Engelsk. Strømme af trusler mod amerikanske muslimer har sat dem under pres. De frygter at blive behandlet som japanerne i USA under 2. verdenskrig.

Bush lover hævn
[Netavisen - link 12.09.01] Nettavisen. Norsk. Bushs TV-tale i nat.
Bush's tale Fuld tekst.Engelsk.

Sagen mod Osama bin Laden
[Netavisen - link 12.09.01] AP Engelsk. Sådan forklarer USA bin Ladens rolle som bagmand for attentaterne.

Begivenhederne i dag vil have store konsekvenser for den amerikanske venstrefløj
[Netavisen - link 12.09.01] Indymedia. Engelsk. Opfordring til bred organisering i en situation, hvor Bush/NATO-militærmaskinen vil reagere hurtigt, hvor arabere (muslimer) vil blive udsat for (racistisk) forfølgelse, og hvor spionagen mod venstrefløjen vil blive forstærket. Amerikanske politikere og medier taler om 'et 2. Pearl Harbour' og en 'VERDENSKRIG MOD TERRORISMEN'.

USA har før lavet provokationer mod sit eget folk
[Netavisen - link 12.09.01] Indymedia. Engelsk. En nyudkommet på giver eksempler på provokatoriske planer og aktioner mod det amerikanske folk for at give andre - som f.eks. Cuba - skylden.

Står Israel bag?
[Netavisen - link 11.09.01] Palestinean Information Center. Engelsk.Palæstinensisk muslimsk hjemmeside spørger, om det kan være de samme kræfter, som stod bag ødelæggelsen af hangarskibet USS Liberty i 1967, der står bag angrebene i USA, med henblik på - som i 1967 - at udvide Palætinakonflikten til en generel krig.
Om USS Liberty se:
Eric Margolis: 'The USS Liberty': America's Most Shameful Secret Engelsk
Historiske myter: Araberne startede alle krige: 1967 (Engelsk)

10.000 døde i New York
[Netavisen - link 11.09.01] Nettavisen. Norsk. Der er ingen officielle opgørelser over døde, savnede og sårede - og der vil gå lang tid før et endeligt tal kan blive gjort op. Men ifølge en senator anslår myndighederne i New York, at alene på Manhatten er der 10.000 døde.

Supermagt kommer under forbløffende angreb
[Netavisen - link 11.09.01] IPS. Engelsk. Detaljeret gennemgang af angrebene.

Pentagon: Rumsfeld var der
[Netavisen - link 11.09.01] Washington Post. Engelsk. Angrebet på krigshovedkvarteret Pentagon er ikke meget belyst. Her er der lidt.
Se også Angrebet på Pentagon

Største aktiekursfald siden 1987
[Netavsien - link 11.08.01] BBC. Kaos på aktiemarkederne efter selvmordsflyangrebene - og største kursfald siden krakket i 1987.

Skærpet sikkerhed verden over
[Netavisen - link 11.09.01] Jyllandsposten. USA og mange andre lande tager omfattende sikekrhedsregler efter flykapringsangrebene i USA. Civil lufttrafik i USA og Canada er indstillet.
PET skærper sikkerheden i Danmark Infopaq

Militærchef venter ny angreb
[Netavisen - link 11.09.01] Infopaq Den amerikanske hærs øverstkommenderende Wesley Clark 'forventer nye hændelser'. Han peger på Osama bin-Laden som mulig bagmand for selvmordsflyaktionerne.

Live reports from Manhattan Working for Change Laura Flanders Engelsk

Løbende opdatering AP Washington Post Engelsk

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder