Netavisens nyhedslinks uge 36

Aktuelle nyheder, udtalelser m.v.
fra nettet i Danmark og udland

Nyhedslinks uge 35
Nyhedslinks uge 34
Tilbage til Nyheder

EU og Makedonien
[Netavisen - link 09.09.01] Ajour Nyhederne. EUs udenrigsministre er enige om, at en 'international styrke' skal fortsætte i Makedonien efter NATOs våbenindsamling. Men der er uenigheder om, i hvilket regi.

Hr. Svenssons børstab
[Netavisen - link 09.09.01] Aftonsbladet. Svensk. I Sverige er det fortrinsvis ikke borgerskabets top, men den aktieejende omtrentlige halvdel af den "almindelige" befolkning, som taber på aktiefaldet.

Ericssons fald ikke slut
[Netavisen - link 09.09.01] Sydsvenskan, svensk. Ericsson rutsjer ned fra tinderne, og den planlagte fusion med Sony betyder kun endnu flere fyringer. Stemningen er nervøs, bestyrelsesdørene er hermetisk lukkede, og de ansatte har fået mundkurv på.

IT-rutschetur bliver langvarig
[Netavisen - link 09.09.01] Netposten. IT-chef: "Halvdelen af Nasdaqs 100 bedste selskaber er væk om fem år".

Asiatisk økonomisk topmøde: Dystre udsigter
[Netavisen - link 09.09.01] The Economist. Engelsk. Topmødet i APEC i Kina er præget af pessimisme oven på Japans recession og den globale kriseudvikling.

Amerikansk forurening ved Thule
[Netavisen - link 08.09.01] Weekend-Nu. USA har dumpet ukendte mængder af farlige miljøgifte rundt om Thulebasen i Grænland. Danmark skal bruge 15-25 millioner kroner på at rydde op.

1 million sulter i Angola
[Netavisen - link 08.09.01] Nettavisen, norsk. En million angolesere sulter allerede, bl.a. som følge af optrapningen af den kontarevolutionære guerilla UNITAs aktiviteter. FN frygter en katastrofe.

EUs udrykningskorps i støbeskeen
[Netavisen - link 08.09.01] Berlingske Tidende. På lederplads plæderer avisen for, at EU-styrker afløser NATO i Makedonien som en art generalprøve på den kommende udrykningsstyrke, der skal være klar fra 2003. Og Danmark skal selvfølgelig opgive det militære forbehold.

FBI: Forstærket politisk overvågning og infiltration
[Netavisen - link 08.09.01] In These Times. Engelsk. De amerikanske venstrekræfter tror, at FBI er ved at forstærke overvågning og provokationer mod antiglobaliseringsbevægelsne og venstrekræfter i lighed med Cointelpro, som var særdeles aktivt mod vietnam-krigsmodstanderne og den sorte frigørelsesbevægelse.

Danske aktier sendt til tælling
[Netavisen - link 08.09.01] Direct Office. De danske aktier er også tordnet nedad under den internationale børskrise. Siden 1. august har KFX-indekset mistet 11.4 pct. af sin værdi.

Kollektive aftaler vælges fra
[Netavisen -link 08.09.01] Erhvervsbladet. Undergravningen af det kollektive overenskomstsystem er i fuld gang - bl.a. med Ikea som murbrækker for individuelle aftaler med den enkelte arbejdende.

Den kinesiske premierminister kommer til Rusland
[Netavisen - link 08.09.01] Newsday.com.Engelsk. Zhu Rongji er på vej til møde med Putin. På dagsordenen er først og fremmest en styrkelse af de økonomiske forbindelser, herunder et kæmpemæssigt olieledningsprojekt. Det betyder et nyt skridt i udviklinegn af 'den strategiske alliance' mellem de to stornagter.

Ny regering i Sydkorea
[Netavisen - link 08.09.01] Ajour Nyheder. Den sydkoreanske præsident Kim Dae-Jong har præsenteret en ny regering efter et mistillidsvotum til den forrige.

Nye arbejdsløshedsprotester i Argentina
[Netavisen - link 09.08.01] Reuters. Engelsk. Argentina er ramt af en ny protestbølge mod regeringens økonomiske IMF-sparekniv.

Arbejdstidsaftale på Rose Poultry
[Netavisen - link 07.09.01] SiD. Arbejderne på Fjerkræslagteriet Rose Poultry i Brovst, der har strejket i flere omgange mod utålelige og nedbrydende arbejdsforhold, har nu indgået en (midlertidig) aftale med ledelsen, der reducerer arbejdstiden med 22 pct. Hver arbejder skal nu ophænge godt 5 tons kyllinger dagligt mod før 6,5-7 tons.
Se også Strejke på Rose Poultry - igen

Det makedonske parlament vedtager forfatningsændring
[Netavisen - link 07.09.01] FT. Reuters. Engelsk. Forslaget til at øge albanernes rettigheder er blevet vedtaget af det makedonske parlament. Samtidig med at NATO-styrkernes ophold kan blive forlænget, stilles der nu forslag fra amerikanske side om stationering af en 'international stabiliseringsstyrke'. Det skulle angiveligt være godkendt af Rusland. EU's udsending til Makedonien Francois Leotard vil have EU til at overtage jobbet - med et kontingent på 1500 mand.

Hver tiende folkeskolelærer fyres
[Netavisen - link 07.09.01] Fyens Stiftstidende. Hver tiende folkeskolelærer i Nyborg fyres, hvis det kommunale budgetforslag vedtages.
Se også Børne- og ældrefjendeske kommunlabudgetter 2002

Arbejdsløse uden retssikkerhed
[Netavisen - link 07.09.01] Net-redaktionen. Arbejdsløses retsstilling i forhold til aktiveringslovgivningen er elendig, siger en rapport fra PMF.

Samlet pædagogforbund på vej
[Netavisen - link 07.09.01] Net-redaktionen. Pædagogisk Forbund er ved at blive til ved sammenslutning af BUPL og PMF. Det søger ind i LO. Planen besluttes på de to forbunds kongresser 1. november - og sendes efterfølgende til urafstemning blandt medlemmerne.

LO: Stor arbejdskraftsreserve i Danmark
[Netavisen - link 06.09.2001] LO Udspil. Danmark har en arbejdskraftsreserve på 120.000, siger LOs nyhedsbrev - heraf en betydelig andel mænd mellem 25 og 54.

NATO udvikler 'miljøvenlige bomber'
[Netavisen - link 06.09.01] Nettavisen. Norsk. En række NATO-lande er ved at udvikle og afprøve en ny generation af grønne dræberbomber, som er 'ufarlige' for miljøet.

Uligeløn i Norge
[Netavisen - link 06.09.01] Dagbladet. Norge. Der er stort set ikke sket nogen fremskridt m.h.t. ligeløn i Norge i de sidste 25 år. I gennemsnit tjener kvinderne kun godt halvdelen af mændene.

SiD vil have dagpengene forbedret
[Netavisen - link 06.09.01] SiD. Efter at have accepteret 18 års fald i værdien af dagpengene - herunder snart en halv snes år med Nyrup og Co. - vil SiD nu have dagpengene forhøjet.
Se også: Arbejdsløse på finansloven Netavisen

Syge ryger på kontanthjælp
[Netavisen - link 06.09.01] SiD. Stadig flere syge nægtes førtidspension. Det er en hovedgrund til stigningen i antallet af såkaldt 'svage ledige' - hvoraf mange havner på kontanthjælp. Det bliver et af spørgsmålene på SiDs kongres, der starter søndag i troen på fuld beskæftigelse under Nyrup.

SU skal tilbagebetales
[Netavisen - link 06.09.01] Fyens Stiftstidende. Mere end hver tyvende studerende bliver nu stillet over for krav om tilbagebetaling af SU, fordi de har tjent for meget ved erhvervsarbejde.

Jesse Jackson: EU frygter erstatningskrav
[Netavisen - link 06.09.01] Ajour Nyheder. Den amerikanske demokrat Jesse Jackson siger, at EU-landene på racismekonferencen i Durban frygter store erstatningskrav.Det kan være grunden til, at
EU truer med at forlade racismekonference Infopaq

Armutlu - Tyrkiet
[Netavisen - link 06.09.01] Antiimperialist Camp. Eng-tysk. Fotos fra protest mod den tyrkiske regerings behandling af de sultestrejkende politiske fanger og sørgemarch ved den 38-årige Hülya Simseks død efter 286 dages sultestrejke.

Coca-Cola i krig med arbejderne
[Netavisen - link 05.09.01] LHMU Australien. Engelsk. Coca-Cola har anlagt en antifagforeningsstrategi og presser arbejderne til forringede vilkår, siger australsk fagforening.
Se også:
Coca-Cola arbejdere vil nedlægge arbejdet Herald Sun. Engelsk.
Colombia: Coca-Cola bruger dødspatruljer Netavisen

Billeder fra massedemonstrationerne i Durban 1. september 2001. Uden ord.

Mexico: Folkevognsstrejke afsluttet
[Netavisen - link 05.09.01] Reuters. Engelsk. Den 19 dage lange strejke mod VW i Mexico er afsluttet med en knap 10 pct. lønforhøjelse til arbejderne.

PROSA vil stævne Intel
[Netavisen - link 05.09.01] Computerworld. Fagforeningen PROSA er klar til at stævne Intel, dre i dag forventes at fyre 300.

Finnerne vil ikke i NATO
[Netavisen - link 05.09.01] Ajour Nyheder. NATO presser trods stor russisk modstand på med at optage de tre baltiske lande - og der arbejdes kraftigt på at få Finland med. Men finnerne vil ikke deltage.

Finnmarken med i Bushs 'raketskjold'
[Netavisen - link 05.09.01] Klassekampen. Norsk. Det norske dagblad opgraver planer om at anvende radar i Finnmark til det amerikanske "missilskjoldprogram".

Arbejdsløse tvinges på Nettet
[Netavisen - link 05.09.01] DR-TV. Fra næste efterår skal 160.000 arbejdsløse selv klare meget af AFs papirarbejde over computeren derhjemme eller på biblioteket. Arbejdsminister Ove Hygum vil omforme AF-kontorerne til internetbaserede selvbetjeningsbutikker.

Demonstration i Køln for de sultestrejkende tyrkiske fanger
[Netavisen - link 05.09.01] Arbejderen. På lørdag arrangerer TAYAD en international solidaritets-demonstration i Köln i Tyskland. Alle er velkomne.

Danmark sikrer ikke mindretalsbeskyttelse
[Netavisen - link 05.09.01] Ajour Nyheder.Danmark kritiiseres i en rapport for at give det tyske mindretal, men ikke færinger, grønlændere og sigøjnere mindretalsstatus.
Se også Omverdenen presser os til at handle Weekend-Nu

Gøteborg-aktivister afviser anklager
[Netavisen - link 05.09.01] Sydsvenskan. Svensk. Otte tiltalte fra Göteborg - dem med "mobiltelefoncentralen", er blevet afhørt i retten tirsdag. De afviser anklagerne med harme.

Fare: Revisionisme
[Netavisen - link 05.09.01] North Star Compass. Engelsk. Den jugoslaviske kommunist Predrag Milichevich, f. 1926, har udsendt pjecen 'Fare: revisionisme' om den jugoslaviske og sovjetiske moderne revisionisme, som udviklede sig under Tito og Krustjov. Milichevich var en af de marxist-leninister i JKPs centralkomité, der blev udrenset af Tito i 1948.

Hvordan tilhængerne vil vinde en engelsk folkeafstemning om euro
[Netavisen - link 04.09.01] Eu-Observer. Engelsk tænketank offentliggør plan for hvordan Blair kan vinde euro-afstemning: EU skal skønmales i medierne.

Verdenskongressen for venskab og solidaritet med det tidligere Sovjetunionens folk
[Netavisen - link 04.09.01] North Star Compass, Engelsk. Den 21. - 23. september afholdes i Toronto, Canada den første verdenskongres for venskab og solidaritet med de sovjettiske folk, der bl.a. sigter på at oprette et internationalt solidaritetsråd. Nu foreligger udkastene til appel og statutter. Informationer på North Star Compass' hjemmeside.
Appel til verdenskongressen (dansk)
A Universal Appel (Draft Statement)
Proposed Statutes of the International Council

Krigen om Afrikas metaller
[Netavisen - link 04.09.01] Computerworld. Krigen i Afrika handler om metaller. Et af dem er tantal, der bruges i små mængder i mobiltelefoner.

Hvordan USA bevidst ødelagde Iraks vandforsyning
[Netavisen - link 04.09.01] The Progressive. Engelsk. Officielle dokumenter beviser, at USA fra 1991 bevidst ødelagde Iraks vandforsyning - med katastrofale følger for befolkningen. Det er hemmeligheden bag den kriminelle blokade, siger artiklen.

Filippinerne: Betingelser for fredsforhandlinger
[Netavisen - link 04.09.01] Engelsk Det er tvivlsomt om den tredie runde forhandlinger mellem den filippinske regering og dens vigtigste væbnede modstander, repræsenteret ved NDPF - Den Nationale Demokratiske Front - kan gennemføres som planlagt, siger José-Maria Sison.

Jiang Xemin lover troskab
[Netavisen - link 04.09.01] Xinhua. Engelsk. Den kinesiske præsident Jiang Xemin erklærede solidaritet med Nordkorea under sit besøg.
Se også Kina-Nordkorea udbygger bilaterale forbindelser Xinhua

Bundrekorder på de europæiske børser
[Netavisen - link 04.09.01] Dagens Næringsliv. Norsk. Mandag blev der sat bundrekorder på de europæiske børser - nedturen fortsætter.

FNs racismekonference: Castro angriber Vesten
[Netavisen - link 03.09.01] The Independent. Engelsk. Fidel Castro angreb de vestlige (:imperialistiske) lande for ansvar for slaveri og underudvikling på FNs racismekonference i Durban. Arafat fordømte Israel for racisme.
NGO-konferencens hjemmeside
Løbende dækning: Indymedia Sydafrika

Mareridt på Wall Street
[Netavisen - link 03.09.01] Nettavisen norsk. Nasdaq-indekset skal kravle 37 pct. op de kommende fire måneder for at undgå negativt årsresultat for andet år i træk. Ingen krise har været så dyb siden 1973-74.

Strejke i Kastrup
[Netavisen - link 03.09.01] Sydsvenskan, svensk. 'Vild' strejke blandt sikkerhedspersonale i Kastrup skabte kaos.

Nyt nordkoreansk udspil til Syd om genforening
[Netavisen - link 03.09.01]Inforpaq.
Se også:
North Korea Calls for New Talks. BBC. Engelsk

Genforeningsmanifestation i Nordkorea The People's Korea. Engelsk.

Stadig varmere forbindelser Kina-Nordkorea
[Netavisen - link 03.09.01] The Korea Times. Engelsk. Kinas præsident Jiang Zemin besøger Nordkorea.

Vilkårlig fyring i Nyborg
[Netavisen - link 02.09.01] Fyens Stiftstidende. Nyborg Kommune fyrer fællestidllidskvinde.

Fremstød mod øst
[Netavisen - link 02.09.01] Jyske Vestkysten. Danske firmaer jager østeuropæiske lavtløns-partnere til arbejdsintensiv produktion.

EU-politiets nye veje
[Netavisen - link 02.09.01] Proletaren. Svensk. Baggrund om EU-politiet, Europol, og sløringen af efterretningsvirksomheden mod antikapitalister.

Tyrkisk 'demokrati' i aktion
[Netavisen - link 02.09.01] Sydsvenskan. Svensk. Massearrestationer og politivold mod demonstranter for kurdiske nationale minimumsrettigheder i Tyrkiet.

FNs antiracismekonference i Durban i gang
[Netavisen - link 01.09.01] Washington Post. Engelsk. FN konferencen om racisme i Durban er begyndt - og spørgsmålet om Israels krig mod palæstinenserne er det reelle hovedtema. Der er stort pres for ikke at fordømme zionismen som en racistisk ideologi (som tidligere fastslået af FN). Men solidariteten med det palæstinensiske folks kamp manifesterer sig kraftigt - ikke mindst i gaderne og udenfor konferencen.
Se også
Manifestationer mod zionismen Klassekampen Norsk
En ny bevægelse er begyndt - Rapport fra Durban Indymedia Israel Engelsk

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder