Netavisens nyhedslinks uge 44
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Video: Israelsk militær truer palæstinensiske flygtninge med udslettelse
[Netavisen – link 1.11.15] Middle East Eye (eng)
Det israelske militær kører en højtalervogn igennem Aida flygtningelejr med ordene:
"Hvis I kaster sten, vil vi angribe jer med gas til I alle dør - de unge, børnene og de gamle"

Nu officielt: USA deltager med landtropper i Syrien
[Netavisen – link 31.10.15] Information Clearing House (eng)
Det blev fredag meddelt officielt, at USA foretager et skift i deres strategi og sender et kontingent på 50 specialtropper til Syrien. På trods af de tidligere forsikringer om 'no boots on the ground'.

EU’s dieselbiler må udlede dobbelt så meget NOx de næste fem år
[Netavisen – link 30.10.15] Ingeniøren
EU har besluttet, at teste dieselbiler med en ny metode. Konsekvensen er en kraftig slækkelse af grænserne for udledning af NOx.

Yemen: Hospital ramt af saudiarabiske bomber
[Netavisen – link 27.10.15] DR
Uden for de vestlige mediers søgelys er Vestens allierede Saudi-Arabien i færd med med et brutalt militært overfald på nabolandet Yemen. Ofrene er mestendels civile.

Studenterbevægelsen i Sydafrika vinder sejr
[Netavisen – link 27.10.15] RedFlag (eng)
Den store massebevægelse blandt Sydafrikas studerende har fået deres krav igennem overfor regeringen. Betalingen for undervisningen skulle sættes op med 11 %, men bliver nu fastfrosset indtil 2016. De studerende har bl.a. gennemført besættelser af administrationsbygninger, studiestrejker og demonstrationer og er blevet mødt med politivold i form af tåregas, gummikugler, vandkanoner mm.

USA i Irak: Amerikanske tropper deltager i kampe
[Netavisen – link 27.10.15] The Hill (eng)
Amerikanske specialtropper var ikke alene i kamp i Irak i sidste uge, men deltog også i luftangreb fra landjorden. Dette er i strid med den officielle amerikanske politik, hvor det hedder 'No boots on the Ground', og at de amerikanske tropper kun har en rådgivende rolle.

EU's forhandlere lyver om miljø i TTIP
[Netavisen – link 27.10.15] Information
En lækket forhandlingstekst viser, at EU Kommissionens løfter om overholdesle af miljøregler intet har på sig. Der lægges op til uforpligtende regler og ingen krav om overholdelse af internationale standarder.

Tyrkiet smadrer pressefrihed
[Netavisen – link 27.10.15] SVT (sv)
Angreb mod regeringskritiske medier har besværet rapporteringen for uafhængige journalister i Tyrkiet. I forbindelse med, at landet går mod valg, advarer globale medieobservatører om, at pressefriheden er alvorligt truet. De vestlige massemedier er tavse om den brutale tyrkiske undertrykkelse af ytringsfriheden.

Kæmpe narkofangst: Saudisk prins anholdt
[Netavisen – link 26.10.15] DR
En saudiarabisk prins og fire andre meldes anholdt under en af de største narkobeslaglæggelser nogensinde i Libanon. De skal have forsøgt at smugle to ton amfetamin, måske til krigere i Syrien.

Tyrkiet: Massedom for Gezi Park-protester
[Netavisen – link 24.10.15] Yahoo News (eng)
244 mennesker er blevet idømt strenge straffe for deltagelse i protesterne i Gezi Park i Istanbul i 2013, som blev brutalt slået ned af det tyrkiske politi.

Sydafrika: Studenterkrav har udviklet sig til landsdækkende massebevægelse
[Netavisen – link 23.10.15] Revolution News (eng)
Det startede med et nej til stigningen i betaling til uddannelse på universitetet i Johannesburg. Siden har bevægelsen mod at gøre uddannelse til en handelsvare og for ret til uddannelse for alle spredt sig til 18 universiteter. En stor demonstration blev mødt med politivold - tåregas, gummikugler, vandkanoner mm og mange blev såret.

Canada trækker sig fra Syrien-krig og køb af kampfly
[Netavisen – link 23.10.15] Steigan blogger (sv)
Canadas nyvalgte regering har signaleret, at de trækker sig ud af USA krigsalliance. Køb af Joint Strike Fighter flyet F35, som bl.a. ønskes af danske krigspolitikere og dansk våbenindustri, afblæses tilsyneladende og Canada trækker sig fra krigen i Syrien.

Kemikalie-gigant får patent på peberfrugt
[Netavisen – link 23.10.15] Organic Today
Planter og frø fremavlet på traditionel vis uden genmanipulation kan ikke patenteres, siger den europæiske patentlov. Alligevel er det lykkedes schweiziske  Syngenta at få patent på en peberfrugt fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO).

Afrikas ‘middelklasse’ er en skrøne
nformation
Fortællingen om en dramatisk voksende afrikansk middelklasse er en myte. Kontinentets voksende forbrug skyldes snarere, at de rige afrikanere er blevet rigere.

Israel går målrettet efter familierne til drabsmænd
[Netavisen – link 22.10.15] Information
Israel ødelægger huse, som tilhører familierne til palæstinensere bag angreb på israelere. Kollektiv afstraffelse i strid med international ret, lyder kritikken. Familien til drabsmanden, der startede ’knivenes intifada’, står for tur.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2015

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder