Netavisens nyhedslinks uge 43
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Tyrkiet: Massedom for Gezi Park-protester
[Netavisen – link 24.10.15] Yahoo News (eng)
244 mennesker er blevet idømt strenge straffe for deltagelse i protesterne i Gezi Park i Istanbul i 2013, som blev brutalt slået ned af det tyrkiske politi.

Sydafrika: Studenterkrav har udviklet sig til landsdækkende massebevægelse
[Netavisen – link 23.10.15] Revolution News (eng)
Det startede med et nej til stigningen i betaling til uddannelse på universitetet i Johannesburg. Siden har bevægelsen mod at gøre uddannelse til en handelsvare og for ret til uddannelse for alle spredt sig til 18 universiteter. En stor demonstration blev mødt med politivold - tåregas, gummikugler, vandkanoner mm og mange blev såret.

Canada trækker sig fra Syrien-krig og køb af kampfly
[Netavisen – link 23.10.15] Steigan blogger (sv)
Canadas nyvalgte regering har signaleret, at de trækker sig ud af USA krigsalliance. Køb af Joint Strike Fighter flyet F35, som bl.a. ønskes af danske krigspolitikere og dansk våbenindustri, afblæses tilsyneladende og Canada trækker sig fra krigen i Syrien.

Kemikalie-gigant får patent på peberfrugt
[Netavisen – link 23.10.15] Organic Today
Planter og frø fremavlet på traditionel vis uden genmanipulation kan ikke patenteres, siger den europæiske patentlov. Alligevel er det lykkedes schweiziske  Syngenta at få patent på en peberfrugt fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO).

Afrikas ‘middelklasse’ er en skrøne
nformation
Fortællingen om en dramatisk voksende afrikansk middelklasse er en myte. Kontinentets voksende forbrug skyldes snarere, at de rige afrikanere er blevet rigere.

Israel går målrettet efter familierne til drabsmænd
[Netavisen – link 22.10.15] Information
Israel ødelægger huse, som tilhører familierne til palæstinensere bag angreb på israelere. Kollektiv afstraffelse i strid med international ret, lyder kritikken. Familien til drabsmanden, der startede ’knivenes intifada’, står for tur.

Marokko blæser til kamp mod IKEA og Skandinavien
[Netavisen – link 21.10.15] Modkraft
Når Marokko tidligere på måneden stoppede åbningen af landets første IKEA-butik i hovedstaden Rabat og efterfølgende overvejer at boykotte alle svenske virksomheder, er det en del af et bredere forsøg på at stoppe den voksende kritik i Skandinavien af Marokkos 40 år lange kolonisering af Vestsahara.

Internationalt jødisk initiativ vil bryde med Israel
[Netavisen – link 21.10.15] Modkraft
Mens blodet flyder i det besatte Østjerusalem, på den besatte Vestbred og i selve Israel har et nyt, lille, verdensomspændende og indtil videre navnløst initiativ af jøder og jødiske organisationer set dagens lys. Initiativtagerne opfordrer jøder overalt i verden til at tage afstand fra Israel.

Amerikansk panservogn trænte ind i bombet sygehus
[Netavisen – link 20.10.15] Aftenposten (no)
Mindst 24 mennesker blev dræbt i det amerikanske flyangreb mod sygehuset, der bliver drevet af Læger Uden Grænser (MSF). Bevæbnet amerikansk personel trængte siden ind i bygningerne. En talskvinde for MSF udtaler:
- Amerikanernes besøg var ikke varslet og de tvang sig adgang, beskadigede bygningen, ødelagde mulige beviser og påførte MSFs team stress og frygt.

Kina har nu flere dollarmilliardærer end USA
[Netavisen – link 20.10.15] Interpres
Folkerepubliken Kinas kapitalistiske medier og elite kan ikke skjule stotheden over at det kapitalistiske Kina nu overgår den kapitalistiske verdensordens Führerstat; USA i endnu en kapitalistisk diciplin. Fremvæksten af en ekstrem smal gruppe af superrige storkapitalistiske udbyttere og blodsugere som er blevet dollarmilliardærer gennem udbytningen af arbejderklassen og folkets flertal.

Lækket memo dokumenterer Blairs afale med Bush om Irakkrigen
[Netavisen – link 18.10.15] DailyMail (eng)
Memoet viser, at aftalen om krigen var indgået allerede et år før det faktiske angreb. Det er meget afslørende for daværende premierminister Tony Blair, der udadtil afviste en militær 'løsning', og for hele den beskidte aftale, som også Anders Fogh Rasmussen var en del af.

NATO viser militære muskler
[Netavisen – link 18.10.15] SVT (sv)
Mandag indledes en gigantisk NATO-militærøvelse i Middelhavet, som skal vise styrke over for Rusland og forberede mere krig i de arabiske lande.

Fredsdemonstration i Jerusalem
[Netavisen – link 18.10.15] SVT (sv)
Omkring 1.500 palæstinensere og israelere demonstrerede lørdag for fredelig sameksistens og imod besættelsen af Vestbredden.

Monsanto og Novozymes: GMO i økologi
[Netavisen – link 17.10.15] The Bearfoot Shaman
Monsanto og Novozymes udvikler genmodificerede mikrober med pesticid virkning - mærket som økologi. Giftstofferne vil være de samme som i øjeblikket dræber honningbier.

Beskidt aftale i hus mellem EU og Tyrkiet
[Netavisen – link 16.10.15] DR
Til gengæld for, at Tyrkiet hjælpes til at beholde millioner af flygtninge, vil EU støtte Tyrkiet på andre områder. Det, der ikke nævnes i denne artikel, er EU’s støtte til den fascistiske optrapning mod kurdere og venstreorienterede.

Det fascistiske Ukraine i frygtens greb
[Netavisen – link 16.10.15] Proletæren (sv)
Massemordet ved Fagforeningernes hus i Odessa 2. maj 2014 var et hårdt angreb mod de demokratiske og åbne traditioner i en by, hvor der lever over hundrede nationaliteter. Fascisternes massakre har radikalt forandret stemningen i den ukrainske havneby. Før rådede total åbenhed, nu er mange Odessaboere bange under det brutale fascistiske styre.

USA's droneprogram afsløret
[Netavisen – link 16.10.15] The Intercept
The Intercept, med blandt andre journalisten Glenn Greenwald, har fra en whistleblower fået fat i hemmeligstemplede dokumenter, der indgående beskriver det amerikanske droneprogram i Afghanistan, Yemen og Somalia.


____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2015

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder