Netavisens nyhedslinks uge 14
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

Amerikansk militær udvikler alternativ til GPS
[Netavisen – link 5.04.15] Ingeniøren
Manglende præcision og muligheden for at blokere GPS-signaler får nu det amerikanske forsvars forskningsenhed, DARPA til at arbejde på et alternativ, der er mere præcist og mindre afhængigt at satellitter.

Canada: Studenter og arbejdere demonstrerer mod nedskæringer
[Netavisen – link 3.04.15] Common Dreams (eng)
Titusindvis af studerende, arbejdere og familier protesterede i Montreals gader mod Quebec-regeringens planer om nedskæringer på uddannelse, sundhedsvæsen og andre offentlige områder. "Vi vil vise at nedskæringerne ikke sker med befolkningens accept".

Kommissionsformand Juncker lukker for åbenhed i EU
[Netavisen – link 2.04.15] DR
Det var med løfter om mere åbenhed og bedre kommunikation, at luxembourgeren Jean-Claude Juncker overtog magten i EU-Kommissionen sidste efterår, men i realiteten er der sket det modsatte. Topstyring, politisk spin og forbud mod at udtale sig har skabt et mere lukket system.

Skoleelever myrdet i Honduras efter protestdemonstrationer
[Netavisen – link 1.04.15] Modkraft
Fire studenteraktivister er blevet dræbt af ukendte gerningspersoner efter store protester i Honduras imod regeringens reformer af uddannelsessystemet, der rammer landets fattigste.

’Ingen beviser for at TTIP hjælper EU’
[Netavisen – link 1.04.15] Information
To tænketanke har gransket den voksende række økonomiske analyser af den transatlantiske handels- og investeringsaftale TTIP. EU-Komissionens egen undersøgelse er for længst pillet fra hinanden og flere andre analyser peger på at TTIP vil betyde fyringer og tab af hundredetusindvis af arbejdspladser i EU-landene. SF, der ligesom regeringen hidtil har valgt rollen som ukritiske jubeloptimister, ser sig nu nødsaget til at kigge lidt nærmere på konsekvenserne af TTIP.

Tidligere militær leder er Nigerias nye præsident
[Netavisen – link 1.04.15] ulandsnyt.dk
Mere end 30 år efter, at han første gang kom til magten ved et militærkup, er Muhammadu Buhari atter tilbage i spidsen for Nigeria. Som den første oppositionskandidat i landets 16 år med demokrati har han vundet et valg over den siddende præsident.

Argentina: Hundredevis af virksomheder lammet af strejke
[Netavisen – link 1.04.15] Revolution News
Busser, toge og fly stod stille, banker var lukket. Multnationale firmer som Kraft, Fate, Pepsico, Stani, Lear, Worldcolor, Procter & Gamble, Ford, Toyota, Metalsa og Gestamp var lukket ned. Også arbejdere på mindre virksomheder gik i strejke og lærere, offentligt ansatte og transportarbejdere nedlagde arbejdet. Der er udbredt vrede mod arbejderklassens hårde beskatning, inflationen og de lave lønninger.

COP21 i Paris: Landene lurepasser før klimamøde
[Netavisen – link 31.03.15] DR
I dag udløber den bløde frist for verdens landes bud på, hvordan vi når en global klimaaftale ved FN’s klimakonference, COP21 i Paris. Men det halter med at få bidragene hjem.

Saudiarabiske kampfly under mistanke for at bombe flygtninge i Jemen
[Netavisen – link 31.03.15] DR
40 er døde efter en flygtningelejr i Yemen mandag blev ramt af bomber, som formentlig blev kastet af saudiarabiske kampfly.

Amerikanske krigsfly rammer irakere der kæmper mod IS
[Netavisen – link 30.03.15] Farsnews (eng)
Krigsfly fra den USA-ledte koalition har gennemført 8 luftangreb nær Tikrit, hvor de i stedet for at ramme IS, ramte styrker fra den irakiske hær og frivillige kræfter, der kæmper mod Islamisk Stat. Det er ikke første gang at noget lignende er sket.

EU vil se på strammere velfærdsregler
[Netavisen – link 30.03.15] Ugebrevet A-4
Børnecheck, dagpenge og meget mere er i spil, når EU-Kommissionen senere i år vil opdatere reglerne for udbetaling af velfærdsydelser, skriver Ugebrevet A4 i dag.

EU skaber usikkert jobmarked
[Netavisen – link 30.03.15] Fagbladet 3F
Antallet af usikre job er hastigt stigende i Europa. Mens der er blevet færre faste fuldtidsjob, er andelen af midlertidige ansættelser og deltidsjob vokset siden finanskrisen. Samtidig bruges vikarer i stigende grad. Det viser rapporten Europa på Kanten, der er udgivet af Cevea.

Tusinder flygter fra bomberegnen i Yemen
[Netavisen – link 30.03.15] NRK (no)
I Yemen flygter tusindvis af civile fra krigen. Hovedstaden i nord bliver bombet af saudiske krigsfly, mens oprørerne rykker frem i syd.

EU: Græsk reformliste duer ikke
[Netavisen – link 29.03.15] Information
Græske forhandlere har fremlagt en vag og utroværdig liste i forhandlinger om reformer, siger EU-diplomat

Fransk valg kan bane vej til præsidentkontoret for højreekstreme Front National
[Netavisen – link 29.03.15] DR
Lokalvalg i Frankrig bliver set som generalprøve før præsidentvalget i 2017.

Arabiske lande går sammen om militærstyrke
[Netavisen – link 29.03.15] DR
Den reaktionære arabiske liga planlægger en militærstyrke - tilsyneladende under ledelse af den æguýptiske kupgeneral al Sisi.

Golfstrømmen taber fart, hurtigt
[Netavisen – link 28.03.15] Information
En stor kold plet i det nordlige Atlanterhav kan være vidnesbyrd om, at Golfstrømmen svækkes foruroligende hurtigt på grund af den globale opvarmning og indlandsisens afsmeltning, siger forskere i nyt studie

FN-rapport: Ikke siden 1967 er så mange palæstinensere blevet dræbt
[Netavisen – link 28.03.15] DR
Ifølge en FN-rapport blev 2314 palæstinensere dræbt i 2014.

USA vil sende militærkonvoj ned gennem Europa
[Netavisen – link 27.03.15] JP
Konvojen bestående af pansrede mandskabsvogne vil bevæge sig gennem Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet og Tyskland i en ren magtdemonstration af NATO's styrker.

EU-domstolen accepterer NSA's aflytning af facebook
[Netavisen – link 27.03.15] DR
En opsigtvækkende melding dukkede tidligere denne uge op under en høring om brud på dataaftaler med USA. EU kan ikke garantere, at europæernes data beskyttes som aftalt.


___________________

Arkiv - Nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder