Netavisens nyhedslinks uge 09
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Stewardesser kloden rundt støtter dansk kamp mod Ryanair
[Netavisen – link 27.02.15] Avisen.dk
Stewardesser lige fra USA til Malaysia bakker nu kollegerne i Danmark op. I en fælles udtalelse støtter de fuldt og helt danske stewardessers kamp for at få Ryanair til at indgå en overenskomst.

Honduras: Kamp mod undertrykkelse af organisering
[Netavisen – link 26.02.15] Fagbladet 3F
Fagforbunds konto er blevet indefrosset, og 120 fagligt aktive er fyret. Alligevel bliver den faglige organisering styrket.

USA bevæbner Kiev via de arabiske emirater
[Netavisen – link 25.02.15] ICH (eng)
Den ukrainske præsident Poroshenko tog til en våbenmesse i Dubai og kom tilbage med en våbenkontrakt. Sådan omgår USA dets egen beslutning om ikke at forsyne Kiev med våben og forbigår modstanden fra ledende EU-lande. USA og Proshenko vil udvide konflikten med Rusland - og slå den folkelige modstand i Østukraine ned.

EU: Udspil til energiunion
[Netavisen – link 25.02.15] Information
Et fælles europæisk indre marked er et af hovedelementerne i udspil til en energiunion

Fascistisk antiterrorlov i Ægypten
[Netavisen – link 25.02.15] Information
Egypten kan med ny antiterrorlov slå hårdt ned på personer og grupper med en bred vifte af begrundelser. Kritikere peger på, at loven stempler folk som terrorister, hvis de eksempelvis blokerer for trafikken, og at loven er en gummiparagraf, som myndighederne vil kunne bruge til at skaffe sine politiske modstandere af vejen.

Syriza-regeringen lover ikke at rulle privatiseringer tilbage
[Netavisen – link 25.02.15] Information
Eurozonen forlænger låneprogrammet for Grækenland med fire måneder til gengæld for reformer. Syriza-regeringen forpligter sig til ikke at rulle privatiseringer tilbage og til at forbedre erhvervsklimaet.

Storbritannien skal træne Ukraines hær
[Netavisen – link 25.02.15] Information
Britiske soldater skal i løbet af den næste måned til Ukraine for at rådgive og træne landets hær - som eksperter i borgerkrig (Irland) og terrorkrige overalt.

Israel udvider ulovlige bosættelser i rekordtempo
[Netavisen – link 24.02.15] DR
68 procent af byggeprojekterne fandt sted i bosættelser, som ikke er en del af de store områder, som Israel insisterer på skal indlemmes i Israel, hvis der skal indgås en fredsaftale med palæstinenserne.

Ukraine: Bombe udløser panik under fredsmarch
[Netavisen – link 24.02.15] Ekstrabladet
Mindst to mennesker mistede livet, mens 15 blev såret, da en granat blev smidt ind i menneskemængden under en fredsmarch i Ukraine

Caritas: Fattigdommen og nøden vokser i EU
[Netavisen – link 23.02.15] EU-fagligt netværk
Hver fjerde EU-borger kæmper med fattigdom og social udstødelse, siger hjælpeorganisationen Caritas, som kritiserer EU for at forlænge krisen og lade fattigdom og ulighed vokse.

Irland: Tusinder i demonstration efter fængsling af 5 aktivister
[Netavisen – link 23.02.15] Irish Times (eng)
Kampen mod skat på vand og liberalisering af vandforsyningen er blevet yderligere optrappet efter fængselsdommen mod 5 aktivister. Lørdag blev der demonstreret i flere byer.

Edward Snowden dokumentaren Citizenfour vinder Oscar
[Netavisen – link 23.02.15] The Guardian(eng)
Laura Poitras film om Edward Snowden vandt en Oscar som bedste dokumentarfilm.

Chevron opgiver skifergas i Rumænien
[Netavisen – link 23.02.15] Novinite (eng)
Den amerikanske energigigant Chevron har opgivet at udvinde skifergas i Rumænien efter store protester i landet mod fracking. Firmaet har tidligere trukket sig ud af Litauen, Polen og Ukraine. Chevron har endnu ikke givet en officiel begrundelse. Andre udvindingsfirmaer er dog stadig på banen i Rumænien. Modstanden mod fracking er stor i mange lande, samtidigt med at de lavere oliepriser gør det mindre profitabelt at udvinde skifergas.

Civile beboere i Debaltsevo kommer frem af skjulene
[Netavisen – link 21.02.15] RT (eng)
Efter de ukrainske regeringstroppers nederlag og afmarch fra Debaltsevo kommer beboere frem fra deres skjul i den nu fredelige by. Bitterheden er stor. En kvinde siger til RT: Vi vil takke Ukraine for at have gjort os hjemløse. Vi har levet i kældre siden i sommer.

Borgerlige kommentatorer: Grækenlands regering ‘lægger sig fladt ned’
[Netavisen – link 21.02.15] DR
De græske forhandlere endte med at bøje sig for EU’s reaktionære diktater, og Syriza-regeringen står nu med et gevaldigt forklaringsproblem over for baglandet og den græske arbejderklasse, erklærer danske borgerlige kommentatorer. Det kan ende med regeringskrise, siger de

Aftale på plads: Grækenland får fire måneder ekstra
[Netavisen – link 21.02.15] DR
Eurolandene er blevet enige om at give Grækenland fire måneders udsættelse på tilbagebetalingen af deres gæld.

Tidligere M16 chef: Bevæbning af Ukraine kan føre til krig mellem Vesten og Rusland
[Netavisen – link 20.02.15] BBC (eng)
John Sawers, tidligere chef for MI6, advarer Vesten mod at bevæbne Ukraine yderligere. Obama overvejer fortsat at sende dødbringende våben til styret i Ukraine, en handling der nødvendigvis vil føre til reaktioner fra Rusland.

Fascisterne i Ukraine danner egen «generalstab»
[Netavisen – link 20.02.15] Steigan blogger (no)
Fascistene og andre høyreekstreme i Ukraina mener at Petro Porosjenko har forrådt landet gjennom å være med på Minsk 2-avtalen. Kommandanten for deres frivillige bataljon Donbass, Semen Sementsjenko, erklærte 18.02.2015 at de har kommet til at den offisielle generalstaben ikke er i stand til å lede kampen mot separatistene, så derfor har de opprettet sin egen generalstab


____________________

Arkiv - Nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder