Netavisens nyhedslinks uge 06
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 


Kinas økonomi vakler ind i Gedens år
[Netavisen – link 08.02.15] Information
Importen faldt drastisk i januar, men det kan hænge sammen med det kinesiske nytår, mener analytikere.

Græske rengøringskvinder vandt – får deres job tilbage
[Netavisen – link 08.02.15] Modkraft
Den ny Syriza-ledede regering i Grækenland holder sit valgløfte og giver 595 fyrede græske rengøringskvinder – der har demonstreret dagligt siden 2013 – deres job igen i Finansministeriet.

Irerne fortsætter kampen mod vandprivatiseringer
[Netavisen – link 06.02.15] Modkraft
En særlig vandafgift, der er en del af EU's redningspakke, og oprettelse af et halvt-privat firma til at opkræve den, har udløst store folkelige protester og krav om regeringens afgang i Irland.

Læs også
Irsk oprør: No, no, - we won't pay!

Rapport: Olierørledning Keystone XL stærkt miljøødelæggende
[Netavisen – link 06.02.15] Information
Udvinding og salg af tjæresandsolie frem for råolie vil forøge udledningen af CO2 i atmosfæren med 27 mio. ton om året. Ifølge EPA svarer det til udslippet fra seks millioner personbiler eller otte kulkraftværker

Forenet reaktionær regering dannet i Tunesien
[Netavisen – link 05.02.15] DR
Den nyvalgte præsident Essebsi, som har sine rødder i det gamle styre under Ben Ali, står nu i spidsen for en regering, som er en koalition mellem hans eget parti, liberalistiske partier og islamisterne i Ennahda. Det må betegnes som endnu et reaktionært skridt bagud i det vestarabiske land fire år efter opstanden, der skød det arabiske forår i gang.

Nato-møde: Wammen og Nato-kolleger spiller med musklerne
[Netavisen – link 05.02.15] Information
Natos  krigsministre skruer op for beredskabet for at gøre Nato-lande trygge og holde fjender i ro. De 28 Nato-lande ventes på et møde torsdag i Bruxelles at beslutte at iværksætte flere konkrete elementer af en ny, omfattende beredskabsplan.

Emirater stoppede luftangreb på IS efter nedskydning
[Netavisen – link 05.02.15] Information
De Arabiske Emirater ønsker at se USA sende avancerede fly ind i Syrien for at undsætte piloter. Præsident Barack Obama har været meget opsat på at få sunniarabernes støtte til angrebene for ikke at efterlade det indtryk, at USA alene bekæmper Islamisk Stat i Syrien. Foruden USA er landene, der deltager i luftangreb i Irak: Danmark, Storbritannien, Frankrig, Belgien, Holland, Canada og Australien.

Ny græsk regering nægter at godkende TTIP
[Netavisen – link 04.02.15] Folkebevægelsen mod EU
Syriza, der nu leder den nye regering i Grækenland, udtaler, at de under ingen omstændigheder vil ratificere frihandelsaftalen mellem EU og USA, som nu går ind i næste forhandlingsrunde.

EU-landenes udenrigsministre presser på for nye terrorlove
[Netavisen – link 02.02.15] Information
På udenrigsministrenes møde var der enighed om at presse på for at få ny lovgivning om overvågning og kontrol igennem. Som bl.a. fælles EU-register over alle flypassager, mere kontrol ved EU's ydere grænser, nummerpladescanninger og mere kontrol og overvågning af de sociale medier. Et af forslagene fra EU's "terrorkoordinator" om, at internetvirksomheder skal give myndighederne deres krypteringsnøgler er Mette Frederiksen dog forbeholden overfor.

Se udspillet fra mødet
[Netavisen – link 02.02.15] Statewatch (eng)
Den europæiske kommission opfordres til at komme med et udspil midt i april, således at den interne EU sikerheds strategi kan opdateres midt i 2015. Udtalelsen er input fra justits- og indenrigsministermødet til statsledernes kommende møde den 12. februar.

Ukraines generalstabschef ”Ingen russiske tropper kæmper hos os”
[Netavisen – link 02.02.15] Jinge.se (sv)
Kampen i Ukraine er intensiveret, både i følge Ukraines regering og'seperatisterne'. Det er veldokumenteret, at udlændinge kæmper på den ukrainske regerings side. Bl.a. kæmper svenske statsborgere i følge svenske massemedier i den nazistiske Azov-batallion. At russiske soldater deltager på 'seperatisternes side' er påskuddet for USA's indblanding og EU's sanktioner. Men hvor er dokumentationen?

USA: Våben til Ukraine?
[Netavisen – link 02.02.15] Information
USA har allerede besluttet at sende 'rådgivere' til Ukraine og har bidraget med militært udstyr af såkaldt ikke-dødbringende karakter. Nu overvejes en yderligere optrapning af konflikten - såkaldt 'defensiv' våbenhjælp til Ukraines regering vendt mod den seperatisktiske bevægelse i Østukraine.

Endnu en politisk aktivist myrdet i Colombia
[Netavisen – link 02.02.15] Modkraft
Offeret var denne gang aktivist i Congreso de los Pueblos, en bevægelse, der var med til at organisere strejker i 2013, og i netværket MOVICE, en sammenslutning af ofre for statens overgreb.

Grækenland: Privatisering stillet i bero
[Netavisen – link 1.02.15] DR
Salget af dele af det statslige elselskab DEI, leasingprojekter af dele af havnene i Piræus og Thessaloniki og privatisering af det statslige togselskab og olieraffinaderier er foreløbigt stillet i bero, efter at Tsipras og hans Syriza parti vandt det græske parlamentsvalg i søndags. Udsalg af offentlige værdier er et af kravene fra EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).

Tyrkiet: Kampagne for genansættelse af sundhedsrabejdere
[Netavisen – link 31.01.15] PSI/DISK (eng)
Hospitalet på Maltepe Universitet fyrede 98 sundhedsarbejdere, da de meldte sig i den progressive fagforening for sundhedsarbejdere. Efter at have stillet krav om nedsat arbejdstid og lønforhøjelser, der var blevet lovet i årevis, blev de fyret.

Spanien: Ti-tusinder i demonstration mod EU's nedskæringspolitik
[Netavisen – link 31.01.15] The Guardian (eng)
Demonstranter i ti-tusindvis havde fulgt Podemos opfordring til at demonstrere mod EU og nedskæringspolitikken. Demonstrationen forbandt sig med den græske protestbevægelse, der har givet Syrizia dets store valgsejr.

Tyskland: 70.000 arbejdere i bilindustrien strejker
[Netavisen – link 30.01.15] RT
Omkring 70.000 arbejdere fra 300 virksomheder i bilindustrien er gået i 'advarselsstrejke' med krav om højere løn.

Græske rengøringsassistenter genansat
[Netavisen – link 30.01.15] EU-fagligt Netværk
De 595 rengøringsassistenter, som blev fyret af finansministeriet sidste år har været et symbol på den græske fagbevægelses kamp mod det såkaldte ”memorandum af forståelse” som EU og Trojkaen har dikteret som betingelse for lån. De blev genansat ved den nye finansministers ankomst til ministeriet.

Europarådet advarer mod masseovervågning
[Netavisen – link 30.01.15] Politiko
I en ny rapport advarer Europarådet mod at indføre masseovervågning på baggrund af terrorangrebene i Paris. Det er et klart bevis på, at EU ikke skal paniklovgive ud fra enkeltstående terrorangreb, mener EU-parlamentariker Rina Ronja Kari.

Kongressen trodser Obama og godkender omstridt olieledning
[Netavisen – link 30.01.15] Information
Senatet har sent torsdag givet grønt lys til det omstridte Keystone-projekt, som skal fragte olie fra Canada til Texas. Den amerikanske præsident har tidligere sagt, at han vil nedlægge veto mod den videre opførsel af projektet, hvis kongressen trumfede det igennem.


____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder